“Κόκκινη” η Καστοριά – Άλλαξε επίπεδο στον νέο επιδημιολογικό xάρτη

Σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη, τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας, που αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες και χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς βρίσκεται στο κόκκινο χρώμα (επίπεδο 4)

Ακόμη τρεις περιοχές από τη Βόρεια Ελλάδα ανέβηκαν στο «κόκκινο» επίπεδο 4 που αυτόματα ενεργοποιεί περιοριστικά μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας. Ειδικότερα, πρόκειται για την Καστοριά, την Δράμα και την Ξάνθη, οι οποίες ανέβηκαν στο επίπεδο 4 λόγω αύξησης της διασποράς του ιού, μετά την προχθεσινή αναθεώρηση του επιδημιολογικού χάρτη για τον κορονοϊό από την υποεπιτροπή των επιδημιολόγων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σαν ένα μινι Lockdown όπως συμβαίνει ήδη και σε άλλες περιοχές. Ειδικότερα στην Καστοριά, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο 3,23% καταγράφοντας εβδομαδιαίο κινητό μέσο όρο κρουσμάτων 45,1 ανά 100.000 κατοίκους. Επίσης στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,29% και ο κινητός μέσος όρος κρουσμάτων τα 42,8 ανά 100.000 κατοίκους εβδομαδιαίως.

Στην Περιφέρεια Ξάνθης ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,59% και ο κινητός μέσος όρος κρουσμάτων τα 43 ανά 100.000 κατοίκους εβδομαδιαίως.

Στο ίδιο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη βρίσκονται και η Αργολίδα, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Καβάλα και μάλιστα για αυτές τις περιοχές ανακοινώθηκαν μέτρα τύπου μίνι Lockdown. Αντίθετα βελτίωσε το επίπεδό της η Ευρυτανία. Η Θεσσαλονίκη παρέμεινε στο πορτοκαλί επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε τα μέτρα που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές ή επίπεδο 4

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.