9 γυναίκες που κατέκτησαν το διάστημα

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος γιορτάζεται κάθε χρόνο από 4 έως 10 Οκτωβρίου, ως υπενθύμιση για τα επιτεύγματα της επιστήμης του διαστήματος και της συμβολής της στην βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 4.000 εκδηλώσεις σε σύνολο 82 χωρών κατά την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος. Φέτος, συμμετείχε και η Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πραγματοποίησε  το Σάββατο 6 Οκτώβρη εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Με αφορμή αυτήν την εβδομάδα, βρήκαμε 9 γυναίκες οι οποίες ταξίδεψαν στο διάστημα, περπάτησαν στο φεγγάρι, και διοίκησαν από διαστημόπλοια μέχρι το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

9 γυναίκες που κατέκτησαν το διάστημα
Valentina Terseshkova: Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα (1963)

 

Dr. Sally Ride: Η πρώτη και νεότερη Αμερικανίδα στο διάστημα επιβιβάστηκε στο Challenger στα 32 της (1983). Tα media ασχολήθηκαν ιδιαίτερα μαζί της, λόγω του φύλου της, θέτοντας ερωτήσεις όπως “Κλαίτε όταν πηγαίνει κάτι λάθος στη δουλεια;”

 

Kathryn D. Sullivan: Η πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα

Κάθριν Σάλιβαν: Πρόκειται για την πρώτη Αμερικανίδα που περπάτησε στο διάστημα. Γεννημένη το 1951 στο Νιου Τζέρσι, γεωλόγος, υπήρξε μέλος 3 διαστημικών αποστολών.

 

SHARE Eileen Collins: H πρώτη γυναίκα πιλότος και επικεφαλής διαστημικής αποστολής. (1995)
Claudie Haigneré: Η πρώτη Ευρωπαία που επισκέφθηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μετά ακολούθησε πολιτική καριέρα
Peggy Whitson: Η πρώτη γυναίκα διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, και η γυναίκα που κατέχει το ρεκόρ διάρκειας πτήσης (665 ημέρες)
Anousheh Ansari: Η πρώτη γυναίκα που έκανε διαστημικό τουρισμό

 

Η Anne C. McClain θα ταξιδέψει στο Διεθνή Διαστμικό Σταθμό, το Δεκέμβριο του 2018

 

H Christina M. Hammock, εκπαιδεύεται για να επισκεθεί το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2019