Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε για τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra ή FDI από τον χρόνο παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό, τα όπλα που θα φέρουν μέχρι την συμφωνία για υποστήριξη με ανταλλακτικά
«Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας, μετά τα 24 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belh@rra για το Πολεμικό μας Ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021. Είναι μία ιστορική ημερομηνία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Επειτα από δεκαετίες καθυστερήσεων, αναβολών και υλοποίησης λύσεων που απλώς μπάλωναν την κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση έκανε την επιλογή να προχωρήσει στην αγορά νέων, υπερσύγχρονων φρεγατών για την προστασία της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε περιοχές που δεν έχει οριοθετηθεί υφαλοκρηπίδα ούτε και έχει ανακηρυχθεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Θα αναρωτηθεί κάποιος, εάν η επιλογή των γαλλικών φρεγατών αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή πρόκειται για την εισήγηση των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Οπως πληροφορείται το protothema.gr, στην τελική φάση των διαβουλεύσεων που έγιναν από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, δηλαδή αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ρωτήθηκε ποια από τις υποψήφιες φρεγάτες θα επέλεγε για τον Στόλο εάν μπορούσε να επιλέξει μόνο με επιχειρησιακά κριτήρια. Η απάντηση του αντιναυάρχου Πετράκη ήταν να μεταφέρει την εισήγηση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου στην πρώτη θέση της οποίας ήταν οι γαλλικές φρεγάτες Belh@rra. Οπότε η επιλογή των γαλλικών φρεγατών ήταν η εισήγηση των ναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού που τελικώς έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, παρά τους ψιθύρους των τελευταίων μηνών ότι με βάση πολιτικά κριτήρια το προβάδισμα είχαν οι φρεγάτες που προωθούσαν οι Αμερικανοί.
Πότε θα παραδοθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό
Η πρώτη φρεγάτα Belh@rra ναυπηγείται ήδη στο Λοριάν της Γαλλίας και προορίζεται για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Με δεδομένη την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος από τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και το γεγονός ότι το πρώτο υποβρύχιο του τύπου παγκοσμίως ήταν το ελληνικό «Παπανικολής» που αντιμετώπισε τις γνωστές αποκαλούμενες και… παιδικές ασθένειες που συνήθως εμφανίζονται στο πρώτο οπλικό σύστημα και οι οποίες πήρε καιρό να επιλυθούν, οι Γάλλοι της Naval Group διαβεβαιώνουν ότι όποια προβλήματα παρουσιαστούν στην πρώτη Belh@rra θα επιλυθούν προτού ολοκληρωθεί το χτίσιμο του δεύτερου πλοίου της σειράς. Κατά συνέπεια, όπως διαβεβαιώνουν από την ηγεσία της ελεγχόμενης από το γαλλικό δημόσιο Naval Group, η δεύτερη φρεγάτα τύπου Belh@rra (ή FDI όπως επισήμως αποκαλούνται από τους κατασκευαστές) θα παραδοθεί στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό ακριβώς όπως θα έχει συμφωνηθεί.
Αντιλαμβανόμενοι ότι οι περισσότερες κύριες μονάδες του ελληνικού στόλου είναι άνω των 40 ετών με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε διαρκή θαλάσσια υπηρεσία για 40 χρόνια και βάλε, οι Γάλλοι δεσμεύθηκαν ότι θα παραδώσουν την πρώτη Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό τον Μάρτιο του 2025 και τη δεύτερη τον Οκτώβριο του 2025. Η τρίτη γαλλική φρεγάτα Belh@rra αναμένεται να παραληφθεί από τον ελληνικό στόλο το 2026.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό θεωρείται μακράν ανταγωνιστικότερο των άλλων υποψήφιων προτάσεων. Η ναυπήγηση των φρεγατών θα γίνει στα ναυπηγεία του Λοριάν, μιας «γιάρδας» με ιστορία 400 ετών στο χτίσιμο πλοίων. «Η συμφωνία επιτρέπει την εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που αντανακλάται έμπρακτα στην ελληνική απόφαση για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, και, με τη σημερινή σας ανακοίνωση κύριε πρωθυπουργέ, τριών φρεγατών Belh@rra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, στο Lorient – μαρτυρώντας την εμπιστοσύνη και την ποιότητα της σχέσης μας. Παράλληλα, θα φροντίσουμε μαζί για την εντατικοποίηση των συνεργασιών αυτών στο βιομηχανικό πεδίο, ενισχύοντας από τη μια τις βιομηχανικές μας συνεργασίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας από την άλλη» είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου.
Το κόστος αγοράς των τριών φρεγατών FDI ή Belh@rra
Επισήμως, το κόστος αγοράς των τριών φρεγατών από την Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει ανακοινωθεί. Εκτιμάται, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ότι το τίμημα για την απόκτηση των τριών Belh@rra θα ανέλθει περίπου στα 2,7 με 3 δισ. ευρώ. Κάθε φρεγάτα FDI αναμένεται να κοστίσει δηλαδή από 900 εκατ. μέχρι ένα δισ. ευρώ. Στην τιμή αυτή θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα που καθιστούν τις Belh@rra «υπερατού» αλλά και η εν συνεχεία υποστήριξη των φρεγατών με ανταλλακτικά και άλλα αμοιβά υλικά (FOS- Follow on Support) για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, θεωρείται όμως ότι δεν θα είναι λιγότερο από πέντε χρόνια. Επίσης, στην τιμή των 2,7-3 δισ. ευρώ θα συμπεριληφθεί και η εκπαίδευση των πρώτων ελληνικών πληρωμάτων και επίσης των τεχνικών που θα αναλάβουν την διατήρηση ενός υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου σε άριστη κατάσταση.
Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την υπογραφή της σύμβασης
Το σπριντ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γάλλων κατασκευαστών (τόσο της Naval όσο και της γαλλικής διεύθυνσης εξοπλισμών DGA αλλά και των εταιρειών που κατασκευάζουν τα όπλα) ξεκίνησαν από σήμερα με υπερ-εντατικούς ρυθμούς. Το… σπριντ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρεις μήνες ώστε η τελική σύμβαση για την αγορά των τριών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για ναυπήση ακόμη μίας φρεγάτας του ίδιου τύπου να οριστικοποιηθεί, εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, υπογραφεί και τελικώς ενεργοποιηθεί (με την εκταμίευση των προκαταβολών) μέχρι το τέλος του 2021. Η πρόθεση των Γάλλων κατασκευαστών, λένε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι να έχει παραδοθεί η πρώτη Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό 40 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Τα όπλα των γαλλικών «υπερατού» Belh@rra
Οι τρεις φρεγάτες Belh@rra θα έχουν πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Η Ελλάδα θα αποκτήσει τρεις φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία σε κάποια σημεία θεωρείται ισχυρότερη απ’ αυτήν που έχει επιλεγεί για το γαλλικό ναυτικό.
Τρανό παράδειγμα οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμφώνησε να αποκτήσει την έκδοση με τα 32 «κελιά», δηλαδή οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα φορτωμένους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, το βεληνεκές των οποίων υπολογίζεται στα 120 χιλιόμετρα. Για να αντιληφθεί κάποιος το άλμα στις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού πρέπει να σημειωθεί ότι οι φρεγάτες που έχει σήμερα ο ελληνικός στόλος έχουν 8 «κελιά» με αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM με πολύ μικρότερο βεληνεκές μόλις στα 15 χιλιόμετρα.
Οι ελληνικές FDI ή Belh@rra, ανήκουν στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire που θα βλέπει σε μια ακτίνα 250 χιλιομέτρων. Το ραντάρ αυτό, συνδυαζόμενο με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, θα μπορεί να βάλλει εναντίον αντίπαλων στόχων που βρίσκονται 150 χιλιόμετρα μακριά από το πλοίο, ενώ σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να χτυπήσει όποιο πλοίο βρίσκεται το πολύ μέχρι 15 χιλιόμνετρα από το σημείο που πλέουν οι υφιστάμενες ελληνικές φρεγάτες.
Ο συνδυασμός SeaFire/Aster 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα και ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, από το 2025 το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει πλοία με δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο οπλισμός των Belh@rra συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.
Οι νές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, θα διαθέτουν και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.
Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων «ψηφιακών» φρεγατών Belh@rra συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.
Πρώτο Θέμα