Το μάρκετινγκ των τροφών: τι να προσέχετε

Η Κλινική Διαιτολόγος-Δαιτροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εξηγεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, αυτό που γνωρίζουμε: ότι το μάρκετινγκ μπορεί να μας παρασύρει σε σκοτεινά μονοπάτια, ακόμη και όταν πρόκειται για διατροφή.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις που μπορεί να έχετε για να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας, το μάρκετινγκ των διαφόρων προϊόντων διατροφής μπορεί εύκολα να σας παραπλανήσει, ώστε να κάνετε επιλογές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο προωθούνται. Και δυστυχώς, η παραπλάνηση που αφορά τη διατροφή μας, μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες, στο μικροβίωμα του εντέρου, στο ανοσοποιητικό, σε χρόνιες παθήσεις, στην υγεία μας εν γένει, αναλόγως με το πόσο μπορεί να επηρεαστεί κάποιος και το πλάνο διατροφής το οποίο έχει υιοθετήσει.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν βλέπουμε π.χ. όμορφες, καλοσχηματισμένες και αψεγάδιαστες πιπεριές ή άλλα λαχανικά και σε σύγκριση με άλλες, λιγότερο λαμπερές και πιο… άσχημες, θεωρούμε λανθασμένα ότι οι αψεγάδιαστες είναι πιο υγιεινές. Και το ακόμη πιο άσχημο είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ακόμη και 56% περισσότερο γι’ αυτές, σύμφωνα με έρευνες.

Αυτό φάνηκε στο πλαίσιο έρευνας από τις αντιδράσεις σε χιλιάδες εικόνες με τρόφιμα, όπου συνέκριναν τροφές με παρόμοια συστατικά, οι οποίες παρουσιάζονταν με περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικό τρόπο. Οι πιο ελκυστικές εικόνες προκαλούσαν την ίδια αντίδραση σε γυναίκες και άντρες, οι οποίοι ως καταναλωτές θεωρούν ότι το τρόφιμο που δείχνει πιο όμορφο, είναι ταυτόχρονα πιο θρεπτικό, λιγότερο λιπαρό και περιέχει λιγότερες θερμίδες, όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Linda Hagen, PhD.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστείτε και όσον αφορά το plant-based fast food, την επόμενη φορά που θα δείτε μια προωθητική διαφήμιση. Το γεγονός ότι η plant-based διατροφή, βάσει ερευνών, έχει αποδειχτεί ως ευεργετική όταν είναι ισορροπημένη και καλοσχεδιασμένη με έμφαση σε φυσικές κι όχι επεξεργασμένες τροφές, τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν φυτικά συστατικά δεν είναι πάντα υγιεινά κι αυτό είναι ίσως κάτι που παραπλανεί τον περισσότερο κόσμο. Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά είναι plant-based και τα συναντάμε σε πολλές περιπτώσεις junk food. Δεν είναι ωστόσο θρεπτικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε συστηματικά.

Στην Ελλάδα, μια 10ετής μελέτη σε 2 χιλιάδες άτομα έδειξε ότι η φυτοφαγική διατροφή που επικεντρώνεται σε επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη, χυμούς και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, αντί για ολόκληρες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, δεν παρουσίαζε βελτίωση στην υγεία. Αυτό που πράγματι μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι μια διατροφή με ολόκληρες φυσικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, ολική άλεση, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια μη ραφιναρισμένα.

Οι ανθυγιεινές τροφές μειώνουν τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής
Σας ακούγεται λογικό, αλλά νομίζετε ότι αφορά άλλους γιατί εσείς ακολουθείτε υγιεινή διατροφή; Σκεφτείτε πόσες φορές μετά το φαγητό έχετε θελήσει κάτι γλυκό ή πόσες φορές μετά το γυμναστήριο αισθάνεστε ότι δικαιούστε μια μικρή κραιπάλη. Δυστυχώς, όμως, αυτή η λογική δεν είναι σωστή, σύμφωνα με έρευνες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Rush University Medical Center στο Σικάγο παρακολούθησαν τη διατροφή 5001 μεγαλύτερων ανθρώπων για 20 χρόνια. Αυτό στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή με ελάχιστες ποσότητες πρόσθετων επεξεργασμένων τροφών, κατάφεραν να μειώσουν τη γνωστική φθορά για περίπου 6 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα αυτή η διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.

Μια διατροφή που επικεντρώνεται σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ολική άλεση, μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία ενός ανθρώπου, αλλά όταν οι υγιεινές τροφές συνδυάζονται με τηγανητές τροφές, γλυκά, επεξεργασμένα δημητριακά, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, τα οφέλη μειώνονται. Μια καλή λύση που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ανθυγιεινών τροφών είναι να πειραματίζεστε με νέους τρόπους προετοιμασίας πιάτων με ανεπεξέργαστες, ολόκληρες τροφές, που θα σας διευκολύνουν στο να απολαμβάνετε μια υγιεινή διατροφή χωρίς να βαριέστε.

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να κατανοήσουμε ότι βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από διαφημίσεις και προωθητικά μηνύματα, πλέον και μέσω social media με διαφορετικό τρόπο, τα οποία μας ωθούν να καταναλώσουμε ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά. Σκεφτείτε ότι βλέπουμε περίπου 7 χιλιάδες διαφημίσεις για φαγητό και εστιατόρια το χρόνο –περίπου 19 την ημέρα, με τα ¾ αυτών να προωθούν το fast food. Συν τοις άλλοις, στις 250 κορυφαίες αμερικάνικες ταινίες που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1994 και 2018, το 73% των τροφών και το 90% των ποτών που παρουσιάζονται είναι ανθυγιεινά, ενώ πλέον κυριαρχούν και οι “influencers” μέσω social media, που προωθούν τρόφιμα και ποτά, όχι πάντα υγιεινά.

Η προώθηση γίνεται από παντού και δυστυχώς πουθενά δεν θα δείτε διαφημίσεις για απλά φρούτα ή λαχανικά, γι’ αυτό προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν ανεπηρέαστοι και να ακολουθήσετε μια πολύχρωμη φυσική διατροφή, η οποία με τον καιρό εκτός από υγεία, υπόσχεται να σας κάνει να νιώσετε μια… φυσική αδιαφορία για τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μας απομακρύνουν τόσο από τη Φύση.