Ξέρουμε ότι το άσπρο ψωμί, όσο απολαυστικό κι αν είναι σε σάντουιτς, με τη σαλάτα ή με λίγη μαρμελάδα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Τι, όμως, συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν το καταναλώνουμε και πώς μπορεί να μας βλάψει μακροπρόθεσμα;
Ανεβάζει στα ύψη του σάκχαρο του αίματος
Το άσπρο ψωμί είναι μια τροφή με υψηλούς υδατάνθρακες, τόσο υψηλούς, που δεν περιέχει σχεδόν τίποτε άλλο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Journal Diabetes Care, το άσπρο ψωμί έχει γλυκαιμικό δείκτη 75 (με το υψηλότερο να είναι 100), δείχνοντας ότι με την κατανάλωσή του, το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει στα ύψη. Σκεφτείτε συγκριτικά ότι το ψωμί ολικής άλεσης έχει γλυκαιμικό δείκτη 53 και οι τροφές με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα ρεβίθια μόλις 28! Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, οι επαναλαμβανόμενες έντονες αυξομειώσεις του σακχάρου από κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.
Οδηγεί σε πρόσληψη βάρους
Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει φανεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ αντίθετα η προτίμηση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μέτρια επίπεδα καλής ποιότητας σύνθετων υδατανθράκων μπορεί να συμβάλλει σε μείωση του βάρους του σώματος και σε καλύτερο έλεγχο του μεταβολισμού της γλυκόζης και της ινσουλίνης.
Μπορεί να οδηγήσει σε brain fog
Έχετε νιώσει ποτέ δυσκολία στο να βρείτε τις σωστές λέξεις; Αν ναι, η αιτία μπορεί να κρύβεται στη διατροφή σας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, μεταξύ 1.230 συμμετεχόντων ηλικίας 70 με 89, όσοι παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως ψωμί, είχαν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν γνωστική φθορά ή άνοια σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες.
Δεν καταπολεμά την πείνα
Όταν ένα τρόφιμο δεν έχει καλά λιπαρά, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες, δεν μπορεί να μας φέρει κορεσμό. Το άσπρο ψωμί στην ουσία δεν διαθέτει θρεπτικές ουσίες που «σβήνουν» την πείνα μας και όταν το καταναλώνουμε, νιώθουμε πάντα ότι θέλουμε κι άλλο, ενώ έπειτα από λίγο πεινάμε και πάλι. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο journal Appetite έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ψωμί, κατανάλωναν 500 θερμίδες παραπάνω στο επόμενο γεύμα τους, σε σχέση με όσους κατανάλωναν ψωμί ολικής άλεσης, κάτι που συμβάλλει εύκολα στη μετατόπιση του δείκτη της ζυγαριάς…
Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Β, που έχει υψηλότερη διατροφική αξία, θέτει την πείνα υπό έλεγχο και καλύπτει την ανάγκη σας για ψωμί με πιο υγιεινό τρόπο.