Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες μετά τα 5.500 κρούσματα κορονοϊού της πρώτης μέρας του Νοέμβρη και τη σχετική πίεση στο σύστημα Υγείας.
Μνήμες του εφιαλτικού Νοεμβρίου του 2020 «ξύπνησε» η πρώτη του φετινού Νοεμβρίου με τα σχεδόν 5.500 κρούσματα και τις ΜΕΘ της χώρας να γεμίζουν με γρήγορους ρυθμούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε για πολλοστή φορά χθες ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν και αυτό περιορίζει αρκετά τις επιλογές παρέμβασης της κυβέρνησης που αναμένεται να περιοριστούν στο ποιοι θεωρούνται κλειστοί και ποιοι ανοιχτοί χώροι στα καταστήματα και στα SMS που θα φτάνουν στους ανεμβολίαστους, κι αυτά όχι σε όλους.
Ο περσινός και ο φετινός Νοέμβριος
Ο Νοέμβριος του 2020 είναι ο χειρότερος μήνας της πανδημίας στην Ελλάδα. Η χώρα μπήκε στον μήνα με 140 διασωληνωμένους και αν και προχωρούσε στο δεύτερο lockdown με εισήγηση των επιστημόνων που έβλεπαν που οδηγείται η κατάσταση, το κύμα δεν κατάφερε να αναχαιτιστεί με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 600 στο τέλος του μήνα. Ακόμα οι νεκροί την 1η Νοέμβρη του 2020 έφταναν τους 635 ενώ στο τέλος του, τους 2.406. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος του 2021 μπαίνει με πολύ χειρότερους όρους, με 430 διασωληνωμένους και έχοντας θρηνήσει ήδη 15.990 νεκρούς λόγω της πανδημίας.
Τι εξετάζουν κυβέρνηση και επιστήμονες
Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα φέρνουν συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για πιθανά νέα μέτρα. Η μια επιλογή είναι η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών σε μια σειρά από χώρους.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε κλάδους εκτός των υγειονομικών φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι, αποκρούεται όμως σε όλους τους τόνους, όπως έγινε και χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει υπάρξει υποχρεωτικότητα για τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, αποκλείοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Τρίτη δόση για τους κάτω των 50 ετών
Άμεσα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την αναμνηστική, τρίτη δόση για τους πολίτες κάτω των 50 ετών, που θα έχουν κλείσει 6 μήνες από τη 2η δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να δώσει την έγκρισή της στη σημερινή της συνεδρίαση. «Αν έχουμε το πράσινο φως, θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μέχρι στιγμής, η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση έχει ανοίξει για τους άνω των 50 ετών, τις ευπαθείς ομάδες, τους διαμένοντες σε δομές ηλικιωμένων, τους υγειονομικούς και τους ανοσοκατασταλμένους.
Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση της Johnson & Johnson
Εξάλλου, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα 2ης δόσης (αναμνηστικής δόσης) για όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η ενισχυτική δόση θα μπορεί να γίνει είτε με το J&J, είτε με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με το Moderna.
Για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Moderna ως αναμνηστική δόση, χρειάζονται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα και είναι θέμα ημερών για να μπορεί να αξιοποιηθεί.
Το πλεονέκτημα της τρίτης δόσης συγκριτικά με όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις Εξάλλου, την αυξημένη προστασία έναντι του κορονοϊού που απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.