Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για το πρωινό γεύμα

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αφού μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις εργασιακές, οικογενειακές και λοιπές υποχρεώσεις που μας περιμένουν.

Σύμφωνα όμως με τη διατροφολόγο Theresa Shank, το τι τρώμε για πρωινό είναι εξίσου σημαντικό με το πότε το τρώμε.

Η ίδια συνιστά να παίρνουμε το πρωινό μας γεύμα μέσα στις δύο πρώτες ώρες από την στιγμή που ξυπνάμε.

Το να τρώμε μέσα στο διάστημα των δύο ωρών αφότου έχουμε ξυπνήσει είναι πολύ σημαντικό για τη ρύθμιση της όρεξης μας και για την εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μέσα στην ημέρα, αναφέρει η Shank.

Όταν απορρυθμίζονται τα επίπεδα γλυκόζης, τότε προκαλείται έντονα το αίσθημα της πείνας αλλά και της λιγούρας.

Άλλωστε το πρωινό ενεργοποιεί και τον μεταβολισμό. «Από τη στιγμή που ξυπνάτε, το σώμα σας χρειάζεται να σπιντάρει και να ξεφύγει από τη φάση που ήταν νηστικό» αναφέρει χαρακτηριστικά η ειδικός.

Είτε ξυπνάτε στις 6 το πρωί είτε στις 9, το διάστημα των δύο ωρών ισχύει για όλους. Παρ’ όλα αυτά, αν πάσχετε από κάποιο θέμα υγείας όπως είναι ο διαβήτης, το να εξισορροπήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης σας από νωρίς είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να τρώτε το πρωινό σας ακόμα πιο νωρίς, σε διάστημα μίας ώρας από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε, ώστε να κρατήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης σας χαμηλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε περίπτωση που γυμνάζεστε το πρωί, το πρωινό σας γεύμα θα εξαρτηθεί από τοπόσο γρήγορα το μεταβολίζει ο οργανισμός σας. Αν θέλετε να γυμνάζεστε το πρωί, πρέπει να εξετάσετε εάν λειτουργεί ο οργανισμός σας καλύτερα νηστικός η φαγωμένος, αλλά καλύτερα να φροντίζετε να τρώτε έστω ένα μικρό σνακ πριν πάτε στο γυμναστήριο. Δοκιμάστε κάτι σαν ένα φρούτο ή ένα τοστ μόλις ξυπνήσετε και μία ώρα πριν πάτε στο γυμναστήριο.

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αλλά και με μια γενικότερη επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Εάν δυσκολεύεστε πολύ με το να τρώτε το πρωί, δοκιμάστε για αρχή να φάτε έστω λίγους ξηρούς καρπούς, ώσπου ο οργανισμός σας να αρχίσει να συνηθίζει την ιδέα του πρωινού γεύματος στην καθημερινότητα σας.

onmed.gr