Είναι φτηνά, νόστιμα, έχουν ποικιλία σε γεύσεις και υφές και διεκδικούν μια θέση στο πιάτο μας καθώς πέρα από την πληθώρα συνταγών στις οποίες μπορούν να μπουν, έχουν και μπόλικα οφέλη για την υγεία μας.
Τα όσπρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά σωστή επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των οσπρίων είναι σημαντικά και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα είναι απαραίτητος σε χορτοφαγικές δίαιτες, καθώς και σε περιόδους νηστείας.
Συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, αφού «παρασύρουν» ένα μέρος αυτής προς αποβολήο. Αντίστοιχα, οι αυξημένες φυτικές ίνες, τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες που βρίσκονται στα όσπρια, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ και η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά τους παρέχει έντονη καρδιοπροστατευτική δράση, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερόλης και στην ομαλή ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων του σακχάρου. Παράλληλα είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες που φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση.
Η υψηλή παρουσία μετάλλων σε αυτά συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση του ισοζυγίου υγρών και στην ομαλότερη διακίνηση θρεπτικών συστατικών στο σώμα, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Οι σωστοί συνδυασμοί
Αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, τα όσπρια περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Ωστόσο, για να εξασφαλίσουμε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, όμοια με αυτήν του κρέατος, καλό θα ήταν να τα συνδυάζουμε με τυρί, με δημητριακά ή με ξηρούς καρπούς.
Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου και χαλκού, ενώ η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι αμελητέα. Ωστόσο, η απορρόφηση του ασβεστίου αναστέλλεται από την παρουσία των φυτικών ινών, ενώ η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου είναι χαμηλή, δηλαδή δεν απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, λόγω της χημικής του δομής.
Το πρόβλημα λύνεται εν μέρει, με την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C ή μηλικού οξέως μέσα από συνδυασμούς όπως φακές με ξύδι, όσπρια με σαλάτα με πιπεριές και μαϊντανό, όσπρια με ακτινίδιο ή πορτοκάλι, όσπρια με λεμόνι και όσπρια με λευκό κρασί.
Επομένως, οι σούπες με φακές, ρεβίθια και φασόλια ή και άλλα όσπρια, όπως οι γίγαντες, η φάβα και οι σαλάτες που περιέχουν κάποιο όσπριο, οι κρεατόσουπες, οι χορτόσουπες, οι ψαρόσουπες, αποτελούν τρόπους κάλυψης των αναγκών του οργανισμού σε υγρά, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν μια πληθώρα μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Iatronet