Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει το κρασί στην Ευρώπη – Τι ισχύει για την Ελλάδα;

Η παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που πλήττουν τους αμπελώνες στις μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν σοβαρά την παραγωγή οίνου στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία, με αποτέλεσμα τους χαμηλούς όγκους παραγωγής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από 28 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής το 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου προσδιόρισε την παγκόσμια παραγωγή για το 2021 μεταξύ 247,1 και 253,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl) -ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 133 standard φιάλες-.

Τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού OIV δείχνουν ότι, για τρίτη συνεχή χρονιά, η παραγωγή κρασιού θα πέσει κάτω του μέσου όρου προσεγγίζοντας το επίπεδο του 2017, το μικρότερο σε 60 χρόνια. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι αμπελώνες στη δυτική Ευρώπη επλήγησαν την Άνοιξη από παγετούς, ενώ οι Γάλλοι παραγωγοί υπέστησαν επίσης έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι.

Σχετικά με την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε από τη Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ προς την Commission, η ελληνική οινοπαραγωγή την τρέχουσα περίοδο 2021/2022 είναι μειωμένη κατά 25,09% στα 1.710.453 mhl.

Η επέλευση των καιρικών φαινομένων με χαλαζοπτώσεις, παγετούς και διαδοχικούς καύσωνες επίδρασαν αρνητικά στον όγκο της οινοπαραγωγής γεγονός που αναμένεται να επαληθευτεί μετά την ανακοίνωση του υπουργείου με τα οριστικά στοιχεία τον ερχόμενο Απρίλιο. Αντίστοιχα μειωμένος εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας, κατά 28,88%. Η μείωση του όγκου οινοπαραγωγής το 2021 κατά 25,09%, επιδρά αρνητικά και στο εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών, παρά την μικρή αύξηση 5%-8% που παρατηρήθηκε στις τιμές των οινοσταφύλων στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, γεγονός που θα εντείνει την παρατηρούμενη ήδη εγκατάλειψη των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

olivemagazine