Μετά τις 20 Δεκεμβρίου τα εμβόλια για παιδιά 5 – 11 ετών

Ασπίδα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό παραμένει ο εμβολιασμός, ακόμη και με τα πρώτα στοιχεία από τη μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου ενώ ο Μάριος Θεμιστοκλέους αποκάλυψε ότι τα εμβόλια για τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα είναι διαθέσιμα μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Tο εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα για τα παιδιά 5 – 11 ετών. «Αυτό είναι το νωρίτερο… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία», τονίστηκε σήμερα στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό.

Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει με εμβόλια της Pfizer μετά την έγκριση που έδωσε ο EMA. Να σημειωθεί ότι η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Παρά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο εμβολιασμός παραμένει το μοναδικό όπλο ενάντια στην πανδημία, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο μικρός αριθμός ασθενών που υπάρχουν ως τώρα με την παραλλαγή Όμικρον, δεν μπορεί να δώσει επαρκείς απαντήσεις στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο. Αντίθετα, το βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε.

«Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε η Μ. Θεοδωρίδου.

«Κακουχία και μυαλγίες»

Μιλώντας τα συμπτώματα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε χαρακτηριστικά, «κακουχία και μυαλγίες» είναι τα πρώτα συμπτώματα από τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Χρειάζεται ψυχραιμία για τη μετάλλαξη Όμικρον. Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι, αν και αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη. Παράλληλα, απασχολεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά μάλλον σε μικρό αριθμό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.