Ανοιχτή η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την τρίτη δόση στους 3 μήνες

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αποφάσισε τη μείωση του διαστήματος για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους 6 στους 3 μήνες. Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής το emvolio.gov.gr για τα ραντεβού.

Καθοριστικοί παράγοντες στην απόφαση της επιτροπής για τους 3 μήνες μεταξύ των δύο δόσεων των εμβολίων, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, οι γιορτές που πλησιάζουν, η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και τα στοιχεία από έρευνες στο Ισραήλ και άλλες χώρες για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε την απόφαση από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, η οποία κατέληξε στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

«Με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από τη μετάλλαξη Όμικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.».

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση είχαν τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης και το παράδειγμα άλλων χωρών που προγραμμάτισαν την ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε σε αυτήν την απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως του Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό. Η μετάλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, και όλοι όσοι είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο».

Τέλος, αναφορικά με αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί στους 3 μήνες κι όχι και όχι στους 6 μετά τη νόσηση, ενώ για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες, όπως ίσχυε.

Ανοιχτό το emvolio.gov.gr για τα ραντεβού της τρίτης δόσης στους 3 μήνες

Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής η πλατφόρμα emvolio.gov.gr ΄όπου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να μπαίνουν να προγραμματίζουν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Όπως έγινε γνωστό από τον Μάριο Θεμιστοκλέους, δικαίωμα σε όσους έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από το δεύτερο εμβόλιο θα δίνει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε να κλείσουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση.

Η πλατφόρμα εμφάνιζε σε όσους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους το τελευταίο εξάμηνο το μήνυμα «Ο εμβολιασμός σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Μπορείτε να εκδώσετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας», όμως μετά τις ανακοινώσεις Θεμιστοκλέους το μήνυμα αυτό άλλαξε, με την πλατφόρμα να δίνει σε όσους συμπλήρωσαν το τρίμηνο το δικαίωμα να προγραμματίσουν νέο ραντεβού.

Οι συνδυασμοί των εμβολίων στην αναμνηστική δόση

Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna

Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.

Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.