Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τα άλλα στελέχη του κορωνοιού – Nυκτερινή εφίδρωση να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πέντε είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον, με τη νυκτερινή εφίδρωση να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά όσων ασθενούν,  σύμφωνα με τον Dr. Unben Pillay. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ καλύτερη έκβαση όταν μολύνονται από τη μετάλλαξη Όμικρον, προσθέτοντας ότι το ποσοστό όσων νοσούν βαριά από την παραλλαγή Όμικρον είναι το μισό απ’ ό,τι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφάνισαν οι ασθενείς που μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον σύμφωνα με τις καταγραφές είναι τα εξ΄ής:

  • ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό (89%),
  • κόπωση (65%),
  • ρινική συμφόρηση ή
  • συνάχι (59%),
  • πυρετός (38%),
  • ναυτία ή έμετος (22%),
  • δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή (16%),
  • διάρροια (11%) και απώλεια γεύσης ή όσφρησης (8%).

Ανησυχία για την ανθεκτικότητά της στα αντισώματα του εμβολιασμού και της νόσησης

Την ανησυχία της για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία φαίνεται να είναι εξαιρετικά ανθεκτική έναντι στα αντισώματα του εμβολιασμού και της νόσησης, εξέφρασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Θεοδώρα Χατζηιωάννου.

«Πρέπει να μας ανησυχεί η Όμικρον, γιατί τα δεδομένα είναι ακόμα πολύ πρώιμα και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεταδοτική είναι και πόσο σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει.

Και από τις δικές μας μελέτες και από ό,τι έχει βγει μέχρι τώρα φαίνεται ότι αντιστέκεται πολύ σε ένα μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά στα αντισώματα που παράγουμε μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτική, είναι σαν να μην έχουμε σχεδόν καθόλου ή να έχουμε πάρα πολύ μικρό ποσοστό αντισωμάτων που μπορούν να την πιάσουν. Η προστασία είναι πάρα πολύ χαμηλή».

Ωστόσο, όπως είπε, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτοί που είχαν νοσήσει και έχουν κάνει εμβόλιο mRNA ή αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν πολύ ψηλά επίπεδα αντισωμάτων και μπορούν να αντιμετωπίσουν την Όμικρον.

Τέλος, δεν απέκλεισε το γεγονός να χρειαστεί επικαιροποιημένο εμβόλιο, ωστόσο θα αργήσει να βγει.