Ερχεται η “Κάρμελ” με βουτιά έως 8 βαθμούς, χιόνια και καταιγίδες

Κρύο και σήμερα με ήπιο καιρό, όμως το βράδυ από τη Θράκη θα ξεκινήσει την επέλασή της η κακοκαιρία, καταιγίδες και στο βόρειο Αιγαίο

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες, καθώς το Σαββατοκύριακο η κακοκαιρία «Κάρμελ» θα πλήξει τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η οποία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, η κακοκαιρία θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Σήμερα, Παρασκευή, ασθενείς τοπικές και αρκετά διάσπαρτες βροχές, προβλέπονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην ηπειρωτική χώρα, τα διαστήματα με ήλιο θα είναι μεγάλα, με γενικά αίθριο καιρό. Μόνο στη βόρεια Ελλάδα το σκηνικό θα είναι πιο συννεφιασμένο, με αυξημένες νεφώσεις.

Όμως, το βράδυ από τη Θράκη θα ξεκινήσει την επέλασή της η κακοκαιρία Κάρμελ, με χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και καταιγίδες στο βόρειο Αιγαίο.

Ο καιρός σήμερα  θα είναι μαλακός, ωστόσο από το Σάββατο  θα ντυθεί από το πρωί στα λευκά και η Αθήνα, από τα 400 μέτρα (στο ύψος της Πεντέλης).

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι ακόμα το τσουχτερό κρύο και οι ισχυροί άνεμοι. 

Ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα επηρεάσουν την περιοχή μας και η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει σε ένα 24ωρο περίπου 7-8°C το Σάββατο 18/12. Παράλληλα, χιονοπτώσεις προβλέπονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αν. Στερεά και τα νότια νησιωτικά τμήματα, και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο. Λεπτομέρειες για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα θα δοθεί σε νεότερη ανακοίνωση το απόγευμα της Παρασκευής 17/12.

Ο χάρτης δείχνει με αποχρώσεις του μπλε την πολική αέρια μάζα που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια το Σάββατο 18/12.