Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια πέρασαν, οι γιορτές, όμως, συνεχίζονται με την Πρωτοχρονιά και το εορταστικό φούσκωμα δεν λέει να μας αφήσει σε ησυχία. Τι συμβαίνει και αισθανόμαστε αυτόν τον τυμπανισμό και πώς αντιμετωπίζεται;
Αν αυτές τις ημέρες κάθε χρόνο αισθάνεστε καούρα, τυμπανισμό και δυσφορία ξέρετε καλά πως πρόκειται για το χειρότερο αίσθημα που συνδυάζεται με το φαγητό και έχει άμεση σχέση με τις επιλογές και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε. Αν το παρακάνετε με τη λιπαρά τις ημέρες αυτές, ενώ νωρίτερα ήσασταν πιο συντηρητικοί, και αν οι ποσότητες που καταναλώνετε στην εορταστική σας άδεια είναι μεγάλες, τότε αναγκαστικά το σώμα σας πρέπει να βάλει φρένο και να σας δείξει πως δεν αντέχει άλλο και πως το γαστρεντερικό… πιέζεται.
Αν, μάλιστα, σκεφτείτε πως ένα μέσο γεύμα χρειάζεται 1-3 ώρες για να χωνευτεί από το στομάχι, ενώ το εορταστικό γεύμα χρειάζεται αρκετές περισσότερες ώρες, καταλαβαίνετε πως οι στομαχικές διαταραχές είναι αναπόφευκτες. Ένας λόγος που «ξεφεύγουμε» στα γεύματά μας και πόσο μάλλον στα εορταστικά, είναι ότι δεν δίνουμε αρκετό χρόνο στον εαυτό μας να καταλάβει ότι χόρτασε, τρώγοντας γρήγορα και λαίμαργα. Από τη στιγμή που το στομάχι στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι γεμάτο, πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά για να το λάβει ο εγκέφαλος και να το αισθανθούμε. Αν, λοιπόν, τρώμε γρήγορα, δεν πρόκειται να το αντιληφθούμε εγκαίρως.
Επίσης, το αυξημένο βούτυρο και λίπος που χαρακτηρίζει τα φαγητά των εορτών, επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία της πέψης, δυσκολεύοντας έτσι το έργο του στομάχου να αδειάσει και να μας απαλλάξει από το δυσάρεστο συναίσθημα. Γι΄αυτό το λόγο, μεγάλο κομμάτι του προβλήματος σχετίζεται με τις ποσότητες λίπους που καταναλώνουμε. Όπου υπάρχει πρόβλημα, όμως, υπάρχει και μια λύση, ενώ υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε και σε προληπτικό στάδιο.
Στα επόμενα εορταστικά γεύματα μπορείτε να:
-Φάτε αργά κι όχι βιαστικά το φαγητό σας, μασώντας σωστά. Έτσι και θα απολαύσετε περισσότερο το γεύμα σας και θα μειώσετε τον αέρα που καταπίνετε λόγω ταχύτητας και οδηγεί σε φούσκωμα, αλλά και καταλάβετε το σήμα του κορεσμού, πριν υπερκαταναλώσετε φαγητό.
-Ξεκινήστε με μικρή μερίδα στο πιάτο σας, με αρκετή σαλάτα κι αφού τελειώσετε με αυτή, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κατανοήσει αν θέλει κι άλλο.
-Αποφύγετε τροφές που φουσκώνουν όπως τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι. Αποφύγετε, επίσης, τα γαλακτοκομικά, καθώς μπορεί η λακτόζη να σας δημιουργεί πρόβλημα.
-Πάρετε προβιοτικά προκειμένου να αποκαταστήσετε την εντερική ισορροπία
-Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα οποία εκτός από φούσκωμα, σας γεμίζουν με θερμίδες που δεν αντιλαμβάνεστε.
Αν το φούσκωμα σας χτυπήσει την πόρτα:
-Πιείτε χυμό αλόης, ο οποίος αποτοξινώνει, είναι αντιμικροβιακός, καταπραΰνει το φούσκωμα και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
-Καταναλώστε τσάι τζίντζερ, το οποίο βοηθά το πεπτικό και αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη δυσπεψία. Καλή δουλειά κάνει και το τσάι πικραλίδας, ενώ το τσάι μέντας μπορεί επίσης να χαλαρώσει του μύες του στομάχου και να βοηθήσει
-Μασουλήστε μερικούς σπόρους κύμινου και καταπιείτε τους με λίγο ζεστό νερό. Έχουν αντισπασμωδική δράση και μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.
-Φάτε μπανάνα ή ακτινίδιο. Το κάλιό τους έχει διουρητική δράση και μειώνει την ποσότητα αλατιού στα ούρα σας. Το υπερβάλλον αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στο λεπτό έντερο και αίσθημα φουσκώματος.
-Μην ξεχνάτε το νερό. Το φούσκωμα προκαλείται και από κατακράτηση υγρών, στην οποία προχωρά ο οργανισμός όταν είναι αφυδατωμένος. Αν πίνετε, λοιπόν, νερό του δίνετε σήμα να αποκαταστήσει ξανά την ισορροπία.
-Τις επόμενες ώρες και ημέρες ακολουθήστε μικρά και συχνά γεύματα για να ανακουφίσετε το πεπτικό. Σε καμία περίπτωση μην παραλείπετε γεύματα, καθώς έτσι θα επιβραδύνετε τη διαδικασία αποκατάστασης του πεπτικού σας.
-Περπατήστε! Το περπάτημα βοηθάει τα αέρια να περάσουν πιο γρήγορα στον πεπτικό σωλήνα.