Μήπως είσαι πιο σοφός από τον μέσο άνθρωπο της ηλικίας σου;

Συνήθως λέμε ότι η σοφία είναι κάτι που προκύπτει σε μεγάλες ηλικίες. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Ειδικά στην εποχή μας, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να διαπρέπουν στο πεδίο τους σε πολύ νεαρή ηλικία και να έχουν φτάσει σε ένα καλό επίπεδο σοφίας. Άλλωστε, πολλές φορές η σοφία έχει να κάνει, κυρίως, με το πως βλέπεις τον κόσμο. Και όχι με τον αριθμό που έχεις στην τούρτα των γενεθλίων σου.

Αλλά πως θα καταλάβεις σε τι level είσαι; Εδώ είναι λοιπόν 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πιο σοφός από τον μέσο άνθρωπο της ηλικίας σου. Είσαι ένα βήμα πιο μπροστά- ή περισσότερα

Δεν ακολουθείς τα trends. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ωθήσει όλους μας να παρακολουθούμε όλες τις τελευταίες τάσεις. Οι πιο στενοί σας φίλοι είναι ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες σειρές που αξίζει να δείτε σε streaming ή την μουσική που αξίζει να ακούσετε. Αν ξεφεύγεις συχνά από αυτά τα πλαίσια, μάλλον είναι καλό. Δεν νιώθεις την ανάγκη να παρακολουθείς τις τελευταίες τάσεις γιατί προτιμάς να περνάς το χρόνο σου απολαμβάνοντας τη ζωή σου όπως εσύ θες.

Παρατηρείς πράγματα που δεν παρατηρούν οι άλλοι. Οι σοφοί άνθρωποι μπορούν να δουν πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι δεν βλέπουν. Μια ευκαιρία στην αγορά. ‘Η μικρές κινήσεις που έχουν να κάνουν με την γλώσσα του σώματος, όταν συζητάς με κάποιον. Μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος λέει ψέματα με βάση το που κοιτάζει, τις κινήσεις του ή τον τόνο της φωνής του.

Είσαι ο άνθρωπος που οι άλλοι ψάχνουν για συμβουλές. Όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα στη ζωή του – είτε είναι προσωπικό, είτε επαγγελματικό ή οικογενειακό – έρχεται σε εσένα. Έχεις δώσει στο παρελθόν μερικές από τις καλύτερες συμβουλές στους φίλους σου. Όταν κάποιος λοιπόν χρειάζεται βοήθεια για να για κάτι στη δουλειά του ή οπουδήποτε αλλού, είσαι εκεί για να τον βοηθήσεις να το λύσει. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι συχνά ζητούν συμβουλές όταν χρειάζονται βοήθεια για να δουν κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν, στρέφονται σε κάποιον που μπορεί να είναι πιο οξυδερκής από αυτούς. Σου φαίνεται ίσως απλή η συμβουλή που δίνεις. Αλλά για τους άλλους, είναι μία σοφή συμβουλή.

Απολαμβάνεις να δοκιμάζεις νέα πράγματα. Οι σοφοί άνθρωποι αντλούν σοφία από τις ποικίλες εμπειρίες τους. Αυτές τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους στη ζωή. Ακόμα και στα μικρά πράγματα: Είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε να ράψετε το δικό σας παντελόνι, μαθαίνοντας την αξία της ανεξαρτησίας και της δεξιοτεχνίας. Θέλετε να επισκεφτείτε το νέο εστιατόριο στην πόλη που σερβίρει ιταλικό φαγητό, παρόλο που είστε περισσότερο του ασιατικού φαγητού. Οι άνθρωποι συνήθως φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα επειδή δεν περιμένουν να τα απολαύσουν. Για εσάς, το να δοκιμάζετε νέα πράγματα είναι μια ευκαιρία να μάθετε. Επομένως, δεν σε νοιάζει αν ήταν όπως αυτό που περίμενες – πάντα παίρνεις κάτι χρήσιμο από τη νέα εμπειρία σου. Και φυσικά, μπορεί μία νέα γνώση ή δεξιότητα να σου χρησιμέψει στην πορεία. Όπως έλεγε ο Steve Jobs: «Δεν μπορείς να ενώσεις τις ‘κουκίδες’ κοιτάζοντας μπροστά…».

Διαβάζεις πολύ. Το έχουμε ξανά πει: Ακόμα και οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες έχουν το διάβασμα μέσα στις βασικές τους συνήθειες. Αν χρησιμοποιείτε το διάβασμα για να αποκτήσετε μια νέα κατανόηση του κόσμου γύρω σας, είστε σε καλό δρόμο. Και ίσως διαβάζεις διάφορα είδη βιβλίων. Από επιστημονικά, μέχρι μυθοπλασία. Και από βιβλία αυτοβελτίωσης, μέχρι βιογραφίες. Έτσι όχι μόνο γίνεσαι πιο σοφός, αλλά θα αναπτύξεις και την δημιουργικότητα σου.