Η μυρωδιά του “καινούργιου” βιβλίου και 5 ακόμα πράγματα που μας ενθουσιάζουν.

Όσο κι αν εξελίσσεται η τεχνολογία και μας δίνεται η δυνατότητα να διαβάζουμε ό,τι θέλουμε με ένα κλικ στο κινητό μας, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά που νιώθουμε όταν πιάνουμε ένα βιβλίο στα χέρια μας. Σε αντίθεση με τα  ψηφιακά, τα κλασικά βιβλία σου προσφέρουν μικρές χαρές, που ξυπνούν συναισθήματα και δημιουργούν αναμνήσεις. Από τη μυρωδιά ενός «καινούργιου» βιβλίου μέχρι τον ήχο που κάνουν οι σελίδες όταν τις ξεφυλλίζεις, αυτά είναι όσα μας ενθουσιάζουν σε ένα βιβλίο.

Το 2007, το amazon.com είχε ωθήσει τους αναγνώστες να συζητήσουν, μέσω του reading app Kindle, σχετικά με την ευχαρίστηση αλλά και τους κινδύνους γύρω από τα χάρτινα βιβλία. Την ίδια χρονιά, το ebook site CafeScribe αποκάλυψε τι αγαπούν και τι όχι οι άνθρωποι γύρω από τα παραδοσιακά βιβλία.

Αυτά είναι τα 5 πιο αγαπημένα χαρακτηριστικά:

  1. Η αίσθηση του ξεφυλλίσματος (30%)
  2. Η μυρωδιά του «καινούργιου» βιβλίου (30%)
  3. Η μυρωδιά του παλιού βιβλίου (13%)
  4. Η φθορά από τη χρήση των προηγούμενων αναγνωστών (5%)
  5. Το βάρος (4%)

Στα αρνητικά χαρακτηριστικά, πρώτο στη λίστα είναι το βάρος (54%), ενώ ακολουθεί το «να το μεταφέρω μαζί μου» (16%), ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η φθορά από προηγούμενους αναγνώστες (8%), ο χώρος αποθήκευσης (7%) και η σπατάλη (κομμένα δέντρα) (5%).

Αν αγαπάς τα βιβλία, ακόμα και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού βιβλίου, μπορούν να μετατραπούν σε θετικά. Η αίσθηση της παρέας όταν το κουβαλάς μαζί σου, η γεμάτη βιβλιοθήκη στο σπίτι, η φθορά που αναβιώνει μνήμες, όλα μαρτυρούν πώς το κλασικό βιβλίο θα κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον μας και θα μείνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Όσο για την οικολογική συνείδηση, είναι χρέος κάθε βιβλιόφιλου να ζητά πλέον ολοένα και περισσότερα βιβλία από οικολογικό, ανακυκλωμένο χαρτί και να προωθεί την ιδέα της δανειστικής βιβλιοθήκης αλλά και της ανταλλαγής βιβλίων.

tsemperlidou.gr