Συνεδριάζουν σήμερα για το άνοιγμα των σχολείων – Τι έχει συζητηθεί έως στιγμής

Σήμερα ξεκαθαρίζει το τοπίο – Την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις με διδασκαλία διά ζώσης προκρίνει η κυβέρνηση – Τρία σελφ τεστ την εβδομάδα για όλους τους μαθητές -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- και «κλείσιμο» της τάξης αν νοσήσει το 30% των μαθητών, αντί για 50%+1 που ισχύει τώρα

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν, εκτός δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης από την μετάλλαξη Ομικρον. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα συνδυαστεί με αυξημένα τεστ και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αποκάλυψε το “protothema.gr”.

Σήμερα συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή στις 14.00 το μεσημέρι, για να συζητήσει τους όρους και τις νέες προυποθέσεις, με βάση τις οποίες θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις από τις διακοπές των Χριστουγέννων και αμέσως μετά αναμένονται ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εφόσον υπάρξουν τελικές αποφάσεις. Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σύσκεψη με τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων, με γενική γραμμή να παραμένει το άνοιγμα των σχολείων και η αναζήτηση τρόπων επικαιροποίησης στο πρωτόκολλο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Ηδη άνοιξαν τα σχολεία σε Βρετανία, Γαλλία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η μόνη χώρα που έχει αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων μέχρι στιγμής είναι η Ολλανδία.

Οι προυποθέσεις με βάση τις οποίες η επιτροπή θα συζητήσει την επιστροφή στα σχολεία είναι η αύξηση των εβδομαδιαίων σελφ τεστ από δύο σε τρία και η επέκτασή τους στο σύνολο των μαθητών -εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων- ενώ φαίνεται ότι απορρίπτεται η υιοθέτηση του rapid test, κυρίως για πρακτικούς λόγους καθώς ο συνωστισμός 1,5 εκατομμυρίου μαθητών για τη διενέργεια rapid test, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο θα ήταν μη ρεαλιστικός.

Δεύτερον, η αλλαγή των πρωτοκόλλων προβλέπει τη μείωση του ποσοστού 50% συν ένα σε 30% συν ένα των μαθητών που πρέπει να νοσήσουν για να κλείσει ένα τμήμα, καθώς επίσης την αντικατάσταση του λεγόμενου «σταυρού» που σχηματίζεται γύρω από ένα κρούσμα στην τάξη από τον έλεγχο του συνόλου των μαθητών με rapid test.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα μέτρα που εφάρμοσε από την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, δεν χάθηκαν μαθήματα και τα κρούσματα ήταν ελεγχόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των τμημάτων που χρειάστηκε να κλείσουν σε σύνολο 81.000 σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπέρασε ποτέ το 0.02%.

Τα ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών

Επιπλέον, σύμφωνα με τα χθεσινά που δόθηκαν από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών ηλικίας 12-14, με τουλάχιστον μία δόση είναι στο 39,5% και στην ηλικία των 15-17 έχουν φθάσει μέχρι τώρα στο 53,5%.

Μεταξύ των μελών της επιτροπής έχει συζητηθεί έως στιγμής:

Πρώτον, η επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται και αξιολόγηση της κατάστασης ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, ώστε αν χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία αργότερα. Το ενδεχόμενο αυτό, δεν φαίνεται να έχει την αποδοχή των επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού και ότι σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις παρά να ακολουθούμε τις εξελίξεις που κρύβουν κινδύνους.

Δεύτερον, άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με νέα μέτρα και καινούργια υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αύξηση των σελφ τεστ, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται σε καθημερινή βάση και όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους μαθητές, όπως ισχύει σήμερα. ‘Η η επιστροφή όλων των μαθητών με rapid test, όπως ανέφερε ως μία σκέψη που υπάρχει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, προκειμένου όλα τα παιδιά να βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται ωστόσο δύσκολο ως προς την εφαρμογή του, καθώς θα χρειαστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές να αναζητήσουν rapid test μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, οπότε γίνεται αντιληπτό τι ουρές θα σχηματιστούν σε διαγνωστικά κέντρα και στα φαρμακεία που θα βρουν ανοιχτά. Προσπερνάμε βεβαίως το θέμα του κόστους των rapid test, τα οποία μπορεί το κράτος να χορηγήσει δωρεάν σε όλους τους μαθητές, όπως γίνεται με τα σελφ τεστ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προυπολογισμός.

Τρίτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου, διάστημα το οποίο κρίνεται ικανό ώστε να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και περισσότεροι εμβολιασμοί μαθητών. Στην περίπτωση αυτή για τις εβδομάδες που θα χρειαστεί αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα πρέπει είτε να ακολουθηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης για το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει προετοιμασία, είτε που είναι και το πιθανότερο να υπάρξει αντίστοιχη χρονική μετάθεση της λήξης του σχολικού έτους το καλοκαίρι, δηλαδή παράταση μαθημάτων.

Τέταρτον, μετάθεση της επανέναρξης των μαθημάτων κατά μία ή δύο εβδομάδες αργότερα και παράλληλη εφαρμογή των μέτρων αυξημένου τέστινγκ και αλλαγής του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Στην περίπτωση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα για καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία και παράλληλα θα κερδηθεί περισσότερος χρόνος για τον εμβολιασμό των μαθητών, που βρίσκεται μεν σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους εφήβους 15-17 ετών και λιγότερο για την ηλιακή ομάδα 12-14, αλλά ουσιαστικά μόλις έχει ξεκινήσει για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών δηλαδή του νηπιαγωγείου και του δημοτικού.