Μανιτάρια – Σύμμαχος στην υγεία και το αδυνάτισμα

Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που τονώνουν την υγεία

Τα μανιτάρια είναι ευρέως γνωστά για την υπέροχη γεύση τους και τη δυνατότητα τους να αναβαθμίσουν κάθε πιάτο. Χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική για να ενισχύσουν τη γεύση του φαγητού, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζουν το γεύμα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας έτσι τη διατροφική του αξία. Στην αγορά βρίσκει κανείς πολλά διαφορετικά είδη μανιταριών και πλήθος συνταγών για να τα μαγειρέψει και να τα καταναλώσει. Αν και υπάρχουν μικρές διαφορές στη σύσταση, ανάλογα με το είδος του μανιταριού, σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα τρόφιμο που προσφέρει φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται υψηλότερης βιολογικής αξίας συγκριτικά με αυτές που προέρχονται από άλλες φυτικές πηγές. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει αυτή η τροφή.

Σύμμαχος στην υγεία και το αδυνάτισμα

Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που τονώνουν την υγεία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως σημαντικό μέρος κάθε διατροφής, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους vegan. Μάλιστα, τα μανιτάρια που εκτρέφονται με έκθεση στο υπεριώδες φως είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού.

Τα μανιτάρια είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι επίσης απαραίτητος για τη διασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης σε βρέφη και παιδιά.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν βρει μια σειρά από άλλους εξαιρετικούς λόγους για να εντάξετε τα μανιτάρια στη διατροφή σας, όπως:

-Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα μανιτάρια είναι πλούσια πηγή καλίου, ενός θρεπτικού συστατικού που είναι γνωστό για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει το νάτριο στο σώμα σας. Το κάλιο μειώνει επίσης την ένταση στα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας δυνητικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

-Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η αντιφλεγμονώδης δράση των μανιταριών έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες ανακάλυψαν ότι τα μανιτάρια ενισχύουν την ικανότητά του να καταπολεμά ξένα σώματα, καθιστώντας σας λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες.

-Διευκολύνουν το αδυνάτισμα

Τα μανιτάρια είναι ίσως τα πιο διαιτητικά τρόφιμα στη φύση, καθώς περιέχουν κατά σχεδόν 90% νερό και αρκετή πρωτεΐνη. Μια μερίδα από μισό κιλό μανιτάρια πλευρότους ψητά σάς δίνουν μόλις 150 θερμίδες. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, μπορείτε να τρώτε άφθονα.

Απολαύστε τα…

Ψητά, γεμιστά, σε σούπα, ως προσθήκη στην ομελέτα σας ή στα ζυμαρικά ολικής άλεσης.