Ο ιερέας αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η νεαρή μαθήτρια τον κατήγγειλε, επειδή επηρεάστηκε από τη σειρά «13 reasons why» – «Δεν υπάρχουν κακώσεις», ισχυρίστηκε – Διαβάστε ολόκληρο το απολογητικό του υπόμνημα
Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε σήμερα μετά την απολογία του στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων ο 36χρονος ιερέας, ο οποίος αντιμετωπίζει σειρά κακουργηματικών κατηγοριών για το βιασμό 14χρονης μαθήτριας του στο κατηχητικό. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε κατά την απολογία του τα αδικήματα που του απαγγέλθηκαν, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το κορίτσι, επηρεάστηκε από τη σειρά ««13 reasons why» για να τον καταγγείλει για βιασμό.
Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, η 14χρονη στην κατάθεσή της στις αρχές χρησιμοποίησε αυτούσιες φράσεις από τη σειρά, όπως αυτή που αναφέρει η πρωταγωνίστρια «είχα χαθεί, δεν ένιωθα το σώμα μου». Προς ενίσχυση, δε, της θέσης του, ότι δηλαδή δεν τέλεσε το αδίκημα του βιασμού, ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε την ιατροδικαστική εξέταση και υποστήριξε πως σύμφωνα με αυτήν, «ο παρθενικός υμένας είναι άθικτος».
Ο 36χρονος ιερέας έβαλε ακόμη και κατά του εντάλματος για τη σύλληψή του, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως αυτό εκδόθηκε για αδικήματα που του απαγγέλθηκαν και τα οποία, κατά τη δικογραφία, ο ίδιος κατηγορείται ότι τέλεσε δυο χρόνια πριν! Ωστόσο, δεν έπεισε με τους ισχυρισμούς του και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του οδηγήθηκε στις φυλακές.
«Δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις»
Στο απολογητικό υπόμνημα που κατάθεσε στην αρμόδια ανακριτική αρχή, ο 36χρονος ιεράς, αναφέρει: «Η αποδιδόμενη σε βάρος μου κατηγορία, μεταξύ άλλων, αφορά την ολοκλήρωση συνουσίας, κατά φύσει και παρά φύσει με την ανήλικη. Παρότι λοιπόν, τουλάχιστον 3 φορές, φέρεται κατά την καταγγέλλουσα, ότι ολοκλήρωσα τις πράξεις του βιασμού με συνουσία, και παρά φύσει μαζί της, και άλλες ασελγείς πράξεις, (διά των οποίων, θα είχε μετά βεβαιότητας διαρραγεί ο παρθενικός της υμένας), με συνοδά, μάλιστα, σχόλια και εκφράσεις που μου αποδίδονται, (περί απωλείας της παρθενίας της, κλπ), κι ενώ έπρεπε όλα αυτά να επιστηρίζονται και να αποδεικνύονται πλήρως από την διακόρευση της ανήλικης, η ιατροδικαστική έκθεση με δικαιώνει πλήρως.
Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, καθηγήτρια, κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου και ο ακαδημαϊκός υπότροφος κύριος Κάτσος, διαπίστωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο παρθενικός υμένας είναι άθικτος, δεν έχει διαρραγεί, και ειδικότερα, ότι «δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, οι οποίες να υποδηλώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας άσκηση σεξουαλικής βίας στην ανήλικη, καθώς οι ατελείς εντομές στον παρθενικό υμένα είναι δυνατόν να αφορούν και σε ανατομική παραλλαγή αυτού». Άρα σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ρήξη παρθενικού υμένα, γεγονός στο οποίο επανειλημμένως αναφέρεται μετά βεβαιότητας η καταγγέλλουσα ότι συνέβη».
«Επηρεάστηκε από «13 reasons why»»
Στη συνέχεια, του απολογητικού του υπομνήματος, ο 36χρονος ιερέας αναφέρει πως η νεαρή κοπέλα επηρεάστηκε από συγκεκριμένη σειρά, φτάνοντας στο σημείο να τον καταγγείλει.
Χαρακτηριστικά υποστηρίζει: «Εξάλλου, το νεαρό της ηλικίας της και τα προγράμματα που έβλεπε στην τηλεόραση (13 reasons why), θα ήταν επαρκή ως κίνητρα, καθώς η σειρά αυτή ιστορεί τους 13 λόγους για τους οποίους ένα όμορφο κορίτσι αυτοκτόνησε, επειδή βιάσθηκε από έναν συμμαθητή της και όλοι οι φίλοι, συμμαθητές, γονείς, καθηγητές της απέδειξαν ότι πρέπει να αυτοκτονήσει, διότι δεν είναι σημαντική για κανέναν…. Αυτά τα απαράδεκτα προγράμματα, καθοδηγούν τον ψυχισμό, το συναίσθημα και τις πράξεις των εφήβων μας και μπορεί να τους οδηγήσουν σε αποτρόπαιες πράξεις, αυτοκτονίας, ή ψευδών καταγγελιών, καθώς επιφέρουν ταύτιση με την πρωταγωνίστρια. Ιδιαίτερα το απόσπασμα, «είχα χαθεί, δεν ένιωθα το σώμα μου», κλπ που κατέθεσε η ανήλικη, ταυτίζεται με απόσπασμα από την σειρά που εκφωνεί η πρωταγωνίστρια. Κατά συνέπεια, με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία, δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες κατηγορούμαι».
«Λάμβανα θεραπεία»
Επιπρόσθετα, ο κατηγορούμενος ιερέας υποστήριξε, πως για χρονικό διάστημα κατά το οποίο, βάση της δικογραφίας, φέρεται να τέλεσε τα αδικήματα που του αποδόθηκαν ο ίδιος ήταν ασθενής και ελάμβανε θεραπεία.
«Κατά το χρονικό διάστημα, μέρος του οποίου, κατηγορούμαι, την δηλαδή την 8/4/2020 είχα υποστεί πάρεση προσωπικού νεύρου, είχε παραλύσει το πρόσωπό μου δεξιά, υποβλήθηκα σε μαγνητική τομογραφία και έλαβα κορτιζονούχα θεραπεία. Το πρόβλημα αυτό με απασχόλησε σοβαρά για 2 περίπου μήνες, πριν και μετά την ημερομηνία της 8/4» αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο 36χρονος και προσθέτει: «Επιπλέον, ουδέποτε στο παρελθόν έχω συλληφθεί για οιαδήποτε αξιόποινη πράξη κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα ούτε καν για απλή τροχονομική παράβαση. Πάντα σεβόμουνα και τηρούσα τους νόμους του κράτους και τους κανόνες της κοινωνίας. Είμαι 36 χρονών πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, διαβιώ μετά της συζύγου μου, πρεσβυτέρας, και έχω υποστηρικτικό περιβάλλον, τον πατέρα μου και τον αδελφό μου, επίσης ιερείς, οι οποίοι με στηρίζουν και θα με επιτηρούν, εφεξής, προς άρσιν κάθε ανησυχίας Σας».
Τι αναφέρει για το ένταλμα
Ζητώντας να μην προφυλακιστεί, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε σε κάθε τόνο τις πράξεις, που του αποδόθηκαν ενώ διατύπωσε ενστάσεις και για το ένταλμα που εκδόθηκε για τη σύλληψή του.
«Οι αποδιδόμενες σε μένα κατηγορίες φέρονται ότι διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια του χρονικού διαστήματος από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2020. Καταγγέλθηκαν το πρώτον, τον Οκτώβριο του 2021. Το ένταλμα συλλήψεως εις βάρος μου, με αριθμό 1/2022, το εκδώσατε στις 20/1/2022, ότε και συνελήφθην και προσήχθην ενώπιόν Σας» ανέφερε ο κατηγορούμενος για να προσθέσει τα εξής: «Δεν συνελήφθην στο πλαίσιο αυτόφωρης τέλεσης κακουργήματος, όπως επιβάλλεται να συμβαίνει, αλλά με ένταλμα σύλληψης, χρονικά πολύ μακριά από την περιγραφόμενη τέλεση των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούμαι (2020 -2022), αλλά και επιπλέον χρονικά πολύ μακριά, από τις ληφθείσες προανακριτικές καταθέσεις και την δημιουργία της προανακριτικής δικογραφίας (10/21-1/22)».
Σύμφωνα με τον 36χρονο, «η χρονική απόσταση τόσο από την περιγραφόμενη τέλεση των αδικημάτων, όσο και από την καταγγελία τους, το γεγονός ότι στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη τέλεσης εκ μέρους μου άλλου αδικήματος (ούτε στα 2 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2020, ούτε στους 3 μήνες που μεσολάβησαν από την καταγγελία), επιπλέον δε η θέση μου ως κληρικού, σε αργία, (με απόφαση της Αρχιεπισκοπής, μετά την δημοσίευση της εις βάρος μου εκκρεμούσης δικογραφίας), αποδεικνύουν την εξαρχής έλλειψη ερείσματος του εντάλματος σύλληψής σας και πάντως, σήμερα, το εκ θέσεως αδύνατον τέλεσης νέων αδικημάτων εκ μέρους μου, σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στο ένταλμά Σας, καθώς ήδη δεν θα έχω καμία πρόσβαση στον ναό, ή σε ανήλικους εκ της ιδιότητάς μου, ως κληρικού».
Τέλος, ο κατηγορούμενος αναφέρει πως αν υπήρχαν ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους του τέλεσης αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται, τότε από τον Οκτώβριο του 2021 που η αστυνομία ερευνά την υπόθεση να έπρεπε να τον είχε συλλάβει επ’ αυτοφώρω να διαπράττει παρόμοιο αδίκημα. «Σε κάθε περίπτωση, η επέκεινα θέση μου σε αργία αφαιρεί το βασικό σας επιχείρημα, ότι έρχομαι σε καθημερινή επαφή με ανήλικους, ως κληρικός και κατηχητής» υποστηρίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως δεν είναι ούτε άγνωστης διαμονής, ούτε φυγόδικος, ούτε προετοίμαζε την φυγή του.
Τι είπε η συνήγορος του ιερέα
Σε δήλωσή της, η δικηγόρος του Ειρήνη Μαρούπα μετά το πέρας της απολογίας του εντολέα της ανέφερε: «Η Δικαιοσύνη οφείλει να αποδίδεται με βάση τις αποδείξεις, όχι με το συναίσθημα. Τα αντικειμενικά στοιχεία της δικογραφίας, αποδεικνύουν ότι ο βιασμός της καταγγέλλουσας ανήλικης, με συνουσία κατά φύσει και παρά φύσει, επανειλημμένως, δεν συνέβησαν ποτέ. Ιδίως η ιατροδικαστική εξέταση αποκλείει τον βιασμό καθώς δεν υφίσταται διάρρηξη του παρθενικοί υμένα. Ο ποινικός κώδικας και η ποινική δικονομία ισχύουν για όλους τους κατηγορούμενους και όλα τα αδικήματα. Ο Πατήρ Στέφανος δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε επικίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων. Το αποδεικνύει αυτό, το χρονικό διάστημα των 2 ετών από την φερόμενη διάπραξη των αδικημάτων, και οι 3 μήνες από την καταγγελία των αδικημάτων στην ΓΑΔΑ. Εξάλλου, δεν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω. Έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι το δικαστήριο. Αυτό είναι το δίκαιο, το νόμιμο, το σωστό για την συγκεκριμένη υπόθεση».