Προσάραξε ξανά η μικρή φάλαινα – Eθελόντρια της τραγουδά για να την κρατήσει στη ζωή

Ολονύχτια προσπάθεια για τη διάσωσή της – Αρχικά έδειχνε να έχει ανταποκριθεί στην φαρμακευτική αγωγή αλλά τώρα βρίσκεται και πάλι στα ρηχά – Στο σημείο Λιμενικό και ειδικοί κτηνίατροι

Στην Σαλαμίνα εθεάθη σήμερα το πρωί η νεαρή φάλαινα που ξεβράστηκε χθες το πρωί στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου.

Ο ζιφιός που βγήκε στα ρηχά στην Βουλιαγμένη και στον Άλιμο τις προηγούμενες ημέρες, εντοπίστηκε εκ νέου στα ρηχά σε νησί στον Σαρωνικό, όπως αναφέρει το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, Αρίων.

Η φάλαινα δέχθηκε την ιατρική βοήθεια και τη φροντίδα ειδικών επιστημόνων και δυτών. Φαίνεται πως ο «Σωτήρης», όπως ονόμασαν τον νεαρό Ζιφιό, ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένος άρχισε να ανταποκρίνεται στη θεραπεία και έτσι αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να οδηγηθεί σε βαθύτερη περιοχή από την ομάδα Διάσωσης του ΑΡΙΩΝ και τους δύτες καθώς έπλεε κανονικά. Ωστόσο λίγο νωρίτερα σήμερα εντοπίστηκε και πάλι στα ρηχά της Σαλαμίνας. Εχει ειδοποιηθεί το Λιμενικό και οι κτηνίατροι που την παρακολουθούν.

Εθελόντρια  τραγουδά στο ζιφιό για να κρατηθεί στη ζωή – Δείτε συγκινητικό βίντεο

Την ίδια ώρα ρίγη συγκίνησης προκαλεί ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και δείχνει μια εθελόντρια από την Ομάδα της All For Blue organization να βρίσκεται δίπλα στο νεαρό ζιφιό, τον «Σωτήρη» – όπως τον ονόμασαν που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή- και να του τραγουδάει.

Δείτε το video:

Ολονύχτια προσπάθεια για τη διάσωσή της

Στα βαθιά, οδηγήθηκε χθες βράδυ από διασώστες ο ζιφιός που είχε προσεγγίσει τις ακτές του Αλίμου. Το θαλάσσιο κήτος ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

Οι άνθρωποι, που έδωσαν αγώνα για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».

Σκάφη του Λιμενικού και εθελοντές θα παρακολουθούν τις κινήσεις του και αν προσαράξει και πάλι, θα επέμβουν αμέσως.

Το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3.000 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κήτος έχει απομακρυνθεί από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα του ανθρώπινη παρουσία – εθεάθη να πλέει στα νερά της Σαλαμίνας – και το γεγονός ότι  προσπαθεί να κολυμπήσει στα βαθιά,  σημαίνει ότι είναι καλά στην υγεία του.

Δεν φαίνεται τόσο ταλαιπωρημένο και αφυδατωμένο όσο χθες, δείχνει καλύτερα, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιβιώσει. Μετά από ολονύχτια επιχείρηση για να σωθεί οδηγήθηκε στην ανοικτή θάλασσα και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει.

Ο ναυτικός όμιλος Καλαμακίου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του λιμενικού σώματος και διέθεσε σκάφη της δύναμής του.

falaina__3_

Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.

Η συγκεκριμένη φάλαινα, σύμφωνα με το el.wikipedia.org, ανήκει στο είδος ζιφιός – με επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris – που είναι ένα είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος και συνηθίζει να ξωκοίλει συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά νερά του πελάγους.

Οι ζιφιοί τρέφονται με διάφορα είδη καλαμαριών και με ψάρια βαθέων υδάτων. Η φάλαινα αυτή έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια, από τις Αλεούτιες Νήσους και τον Βόρειο Ατλαντικό, μέχρι και τον Καναδάς στα δυτικά και τα νησιά της Σκωτίας στα ανατολικά.