Μια πικρή τροφή πριν το γεύμα μπορεί να κάνει θαύματα

Μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για τη γευστική παλέτα των περισσότερων, αλλά οι πικρές τροφές έχουν ένα σημαντικό όφελος που δεν πρέπει να παραβλέψετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμάμε γλυκές κι αλμυρές τροφές, καθώς μας είναι πιο ευχάριστες στους γευστικούς μας κάλυκες. Οι πικρές τροφές, όμως, όσο κι αν μπορεί να μας προκαλούν άσχημη αίσθηση, έχουν κάποια οφέλη, ειδικά στην πέψη της τροφής.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Πικρές τροφές όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ταραξάκο, η ρόκα, το ραντίτσιο, το αντίδι, το κατσαρό λάχανο και τα βότανα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της πέψης, ενεργοποιώντας πεπτικά υγρά, ενώ ταυτόχρονα ερεθίζουν τους γευστικούς μας κάλυκες, οι οποίοι στη συνέχεια ενεργοποιούν την παραγωγή ενζύμων και τη ροή της χολής. Όλη αυτή η διαδικασία «ενεργοποίησης» μας βοηθά να χωνέψουμε καλύτερα το φαγητό μας, που σημαίνει και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών.

Συν τοις άλλοις, οι παραπάνω τροφές περιέχουν φυτοχημικά ευεργετικά για το συκώτι, ενώ είναι αντιοξειδωτικές, πλούσιες σε A, C και Κ και μέταλλα, αλλά και σε φυτικές ίνες.

Ειδικά αν παρουσιάζετε πεπτικά προβλήματα, δοκιμάστε να φάτε μια πικρή τροφή πριν το γεύμα και δείτε αν θα σας βοηθήσει. Η καλύτερη επιλογή είναι μια πράσινη σαλάτα με κάποια από τις παραπάνω πικρές τροφές.