Φρέσκος χυμός ή φρέσκα φρούτα; Ιδού η απορία!

Ανεξάρτητα από το φρούτο και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμού, η πιο πλήρης και ποικίλη πηγή θρεπτικών ουσιών, είναι ολόκληρα φρούτα.

Πολλές φορές θα έχετε διαβάσει, εδώ, είτε σε άλλες ιστοσελίδες για τη θρεπτική αξία των φρούτων και πόσο σημαντικό είναι να τα συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Πολύ πιο σπάνια όμως αναφέρονται οι φυσικοί χυμοί ως η προτιμώμενη μορφή τους για μια υγιεινή διατροφή. Ο λόγος γι’ αυτό είναι απλός: ανεξάρτητα από το φρούτο και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμού, η πιο πλήρης και ποικίλη πηγή θρεπτικών ουσιών, είναι ολόκληρα φρούτα.

Τα οφέλη της φλούδας
Η φλούδα των πιο θρεπτικών φρούτων όπως τα μούρα, τα μήλα, τα σύκα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα, οι φράουλες και οι σταφίδες, αποτελεί την «περιοχή» όπου λαμβάνουν χώρα σημαντικές βιολογικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της «ζωής» των φρούτων.
Σε αυτό το σημείο του φρούτου, αλληλεπιδρά ο καρπός με το φως και σχηματίζει μια ποικιλία από χρωστικές που απορροφούν διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός. Αυτές οι χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των καροτενοειδών, έχει βρεθεί πως αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία. Η φλούδα ολόκληρων φρούτων όπως τα σταφύλια, βοηθά επίσης στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Δυστυχώς, όταν φτιάχνουμε χυμό, δεν κρατάμε συνήθως τη φλούδα κι έτσι δεν επωφελούμαστε από τις σημαντικές της ιδιότητες
Προσοχή! Στη φλούδα συσσωρεύονται και τα περισσότερα φυτοφάρμακα, γι’ αυτό, αν την τρώτε, θα πρέπει να προτιμάτε τα βιολογικά φρούτα.

Τα οφέλη του λευκού μέρους μεταξύ της φλούδας και του καρπού

Εκτός από τη φλούδα, η οποία είναι μια κύρια πηγή ινών, το σαρκώδες μέρος του καρπού, περιέχει επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα καλό παράδειγμα για τα οφέλη για την υγεία, αυτού του μέρους. Το λευκό μέρος του πορτοκαλιού αποτελεί σημαντική πηγή φλαβονοειδών, ενώ τα ζουμερά χρωματισμένα τμήματά του, περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη C.
Στον οργανισμό μας, η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή συνεργάζονται για την καλή μας υγεία. Εάν το λευκό μέρος του πορτοκαλιού, αφαιρείται κατά τη διάρκεια παρασκευής του χυμού, τα φλαβονοειδή χάνονται και άρα και τα οφέλη τους.
Η απώλεια αυτή είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είναι προτιμότερο να τρώμε το πορτοκάλι ολόκληρο και όχι ως χυμό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε λίγο μόνο από το λευκό μέρος.

Ο χυμός έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε ίνες
Ξέρετε τι ποσοστό ινών χάνεται κατά την παρασκευή χυμού από τα φρούτα; Ένα φλιτζάνι χυμού μήλου, χωρίς τη φλούδα και το λευκό ενδιάμεσο μέρος, δεν περιέχει καθόλου σχεδόν φυτικές ίνες.
Για να φτιάξετε 230 ml χυμό, χρειάζεστε περίπου 4 μήλα. Αυτά περιέχουν περίπου 12-15 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Και σχεδόν όλα αυτά τα 15 γραμμάρια χάνονται στην παραγωγή του χυμού.

Μήπως οι χυμοί είναι ανθυγιεινοί;

Η απάντηση εξαρτάται από το ποια φρούτα αντικαθιστά και πώς καταναλώνεται. Ο χυμός από κομμάτια του φρούτου που δεν έχουν φυτικές ίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, είναι ουσιαστικά μόνο πηγή ζάχαρης που στερείται σημαντικών θρεπτικών συστατικών, τα οποία βοηθούν στο μεταβολισμό και την πέψη.
Ο χυμός φρούτων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα από ό, τι ολόκληρο το φρούτο και το επίπεδο της ζάχαρης που μπορεί να ληφθεί από τον χυμό είναι υψηλότερο από το επίπεδο που βρίσκεται στα φρούτα.
Έρευνα του Harvard School of Public Health, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες συγκεκριμένων φρούτων κάθε εβδομάδα –ιδιαίτερα μούρων, σταφυλιών και μήλων- μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μέχρι και 23%, σε σχέση με εκείνου που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα. Επίσης, όσοι έπιναν τουλάχιστον έναν χυμό φρούτων κάθε μέρα, αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, έως και 21%. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αντικαθιστώντας τρεις μερίδες χυμών φρούτων την εβδομάδα, με ολόκληρα τα φρούτα, μειωνόταν κατά 7% ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης του χυμού φρούτων –που περνά στο πεπτικό σύστημα πιο γρήγορα από τα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες- μπορεί να εξηγεί τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης χυμού και του κινδύνου για διαβήτη.
Επιπλέον, πολλοί χυμοί φρούτων που πωλούνται στο εμπόριο, περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό πραγματικού χυμού και πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα θερμίδων χωρίς να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Προσοχή λοιπόν, ώστε να διαβάζετε τις ετικέτες προσεκτικά.

Σημείωση:
-Εάν για εσάς ο χυμός φρούτων αποτελεί αντικαταστάτη των αναψυκτικών, τότε σίγουρα οι ειδικοί θα είναι υπέρ.
-Εάν στο χυμό σας, μαζί με τα φρούτα, προσθέτετε και λαχανικά, κρατάτε πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία.