Την απευθείας επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών με ένα έκτακτο επίδομα την άνοιξη σαν «Δώρο Πάσχα» εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να στηριχθούν απέναντι στην ακρίβεια.
Yπό την πίεση της ακρίβειας που βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση εξετάζει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος πριν από το Πάσχα για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.
Τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι είναι πολλά, ωστόσο η τελική απόφαση για το ύψος του επιδόματος και το εύρος των δικαιούχων θα «κλειδώσει» εφόσον υπάρξει σαφής εικόνα για την ανάκαμψη του 2021 και τη διαμόρφωση των εσόδων του Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με την πορεία του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης αλλά και της κατάστασης στην Ουκρανία.
Η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τροφίμων και την ενεργειακή ακρίβεια θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν να διαμορφώνεται ανάλογα με τον τελικό δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί.
Σημειώνεται ότι το επίδομα που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ υγειονομικούς και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανήλθε σε 335 εκατ. ευρώ. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση το ποσό που θα κατευθυνθεί στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού δεν θα επηρεάσει τον στόχο για έλλειμμα 1,4%.
Τα σενάρια
- Επανάληψη του κοινωνικού μερίσματος των Χριστουγέννων
Διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ σύνταξη), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ (600 + 600 ευρώ σύνταξη) και περιουσία έως 200.000 ευρώ.
- Εφάπαξ επίδομα με κλιμακούμενο ποσό
Που θα λαμβάνει υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου οι φτωχότεροι συνταξιούχοι να λάβουν περισσότερα.
- Επίδομα με… δόσεις
Το σενάριο αυτό θέλει το κράτος να έρχεται να ενισχύει το εισόδημα του ευάλωτου νοικοκυριού με ένα σταθερό ποσό όχι όμως για ένα αλλά π.χ. για δυο μήνες. ωστόσο μάλλον δεν είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή καθώς απαιτεί πολλά κονδύλια.
- Επίδομα και σε χαμηλόμισθους και ανέργους
Στο σενάριο αυτό θα υποστηριχθούν χαμηλόμισθοι και όσοι δεν έχουν εργασία και πάλι ωστόσο φαντάζει δύσκολη λόγω μάλιστα και της επικείμενης αύξησης του Κατώτατου μισθού.
Πάντως αυτοί που θα το πάρουν, όπως και στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άνεργοι.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά που αναμένεται να αφήσει πολλούς πολίτες στην απέξω είναι πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια.