Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κυρίως από το σκέλος των εσόδων, το ύψος της ανάπτυξης για το 2021, αλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το επιπλέον πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, απέναντι στην υψηλό πληθωρισμό.

Στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και να μην δημιουργήσουν υψηλές προσδοκίες και αυτό διότι δεν θέλουν να θέσουν εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα και βέβαια την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών, που αποτελούν το «διαβατήριο» για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που αποτελεί και βασική επιδίωξη, όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ««Θέλω από τους πρώτους μήνες του 2023 να έχουμε επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα».

Στον αντίποδα στο οικονομικό επιτελείο, υπάρχει σχεδιασμός για στήριξη της κοινωνίας, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος στους ασθενέστερους «προφανώς είναι στις σκέψεις μας κι όπως σας έχω πει με ευθύτητα από την αρχή του έτους έχουμε μετρήσει τα πάντα».