Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Novavax, το Σάββατο το πρώτο εμβόλιο στην Ελλάδα. Έρχεται τρίτη δόση για ανοσοκατεσταλμένους ανήλικους.
Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για ραντεβού με το εμβόλιο της Novavax που φτάνει αύριο στην Ελλάδα. Το Σάββατο θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προανήγγειλε ενισχυτική δόση για ανοσοκατεσταλμένους ανήλικους.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία προειδοποιώντας πως σε τέτοιες συνθήκες πολλά λοιμώδη νοσήματα που υπό κανονικές συνθήκες είναι εξαφανισμένα, επανεμφανίζονται: «Η συγκρατημένη χαρά για την αποδυνάμωση της πανδημίας στη χώρα μας, σκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θυμίζω την ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων λοιμωδών νοσημάτων. Η μείωση εμβολιαστικής κάλυψης λόγω συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων. Παράδειγμα η Συρία, μετά από 13 χρόνια χωρίς πολιομυελίτιδα, λόγω του πολέμου με καταρράκωση του συστήματος υγείας της και με εμβολιαστική κάλυψη από το άνω του 80% να μειώνεται στο 41% εμφανίστηκαν 35 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας που σήμανε συναγερμό σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη. Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα».
Ακόμα η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην τρίτη δόση των ανοσοκατεσταλμένων ανηλίκων: «Στην επιδημία του covid χρησιμοποιούμε όρους πολεμικούς. Ο αόρατος εχθρός, τα μέτωπα, η αντίσταση, τα αναχώματα ακόμα όμως δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε ακόμα λέξεις ειρήνης γιατί η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Με βάση πολλά μηνύματα που έρχονται στην επιτροπή εμβολιασμών, θέλω να αναφερθώ στους ανοσοκατασταλμένους που έχουν μεγάλη ετερογένεια. Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή συστήνονται:
Για τον εμβολιασμό ατόμων παιδιών εφήβων 5-17 ετών συστήνεται ενισχυτική δόση που πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Στην ομάδα ανήκουν:
Άτομα με καρκίνο συμπαγούς οργάνου, η με HIV
Εμβολιασμός με τέταρτη δόση, ενηλίκων με ανοσοκαταστολή. Η αναμνηστική δόση, διενεργείται τουλάχιστον τρεις μήνες από την τρίτη δόση για τις ίδιες κατηγορίες».
Σχετικά με νέες μελέτες που δείχνουν για πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία μετά το τρίτο εμβόλιο, ανέφερε: «Η ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια, έχει αποτελέσει θέμα μελετών. Ελέγχθηκε η ανοσοαπόκριση για τη Β’ Μεσογειακή Ανεμία. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με 77 υγιή άτομα. Μεταξύ των δύο ομάδων δεν διαπιστώθηκε διαφορά στην ανοσοαπόκριση, δείγμα σημαντικό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου mRNA που χρησιμοποιήθηκε. Η μελέτη συνεχίζεται για να διαπιστωθεί η διάρκεια της ανοσίας. Εκτός από τα άτομα με μεσογειακή ανεμία, έχει γίνει ανάλογη μελέτη για άτομα με δραπανοκυτταρική ανεμία με ανάλογα αποτελέσματα.
Με την ευκαιρία της αναφορά των ατόμων με β’ μεσογειακή, τα άτομα εξαρτώνται από μετάγγιση αίματος. Κι αυτή είναι μια σημαντική προσφορά που μπορεί να κάνει ο καθένας μας.
Έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μόλυνσης μειώθηκε κατά 20%- 30% και με τα τέσσερα εμβόλια. Η αποτελεσμάτικότητα έναντι σοβαρής νόσους μειώθηκε μόλις κατά 10%. Αποτελεί μελέτη πρώτη συστηματική ανασκόπηση που δείχνει το μέγεθος της μείωσης της αποτελεσματικότητας σε σχέση με τον χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Η μείωση οφείλεται στην φθορά των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις».
Ερωτώμενη σχετικά με το ενδεχόμενο μιας τέταρτης δόσης, η Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε: «Η Αγγλία έχει εγκρίνει τέταρτη δόση για άτομα άνω των 75 ετών. Και οι ΗΠΑ έχουν θετική τοποθέτηση για τέταρτη ΄δόση. Αυτή είναι η μια όψη. Ταυτόχρονα υπάρχουν και αυξάνονται πληροφορίες ότι η ανοσία από τους εμβολιασμούς από τις τρείς δόσεις προφυλάσσει για μακρό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση αν μια τέταρτη δόση έχει να προσφέρει περισσότερα από μια τέταρτη δόση ενός άλλου εμβολίου που θα φτιαχτεί για πιο ευρεία κάλυψη από μεταλλάξεις του ιού. Η ανοσία όμως φαίνεται ότι είναι καλή και διαρκής και ξεπερνά όχι μόνο τους έξι μήνες αλλά ίσως και το χρόνο».
Τέλος σχετικά με τις περιπτώσεις MISC σε παιδιά, ανέφερε: Για το θέμα του MISC είχε αναφερθεί ένας αριθμός 119 κρουσμάτων πριν λίγο καιρό. Δεν έχω εικόνα, δεν είμαι σε νοσοκομείο. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις, το νούμερο θα πρέπει να έχει αυξηθεί, είναι υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα. Πληθαίνουν και οι πληροφορίες από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι ο εμβολιασμός μειώνει τις περιπτώσεις MISC. Έχει πάρει και συγκεκριμένα νούμερα η σχέση μεταξύ MISC σε εμβολιασμένα και ανεβμολίαστα παιδιά. 200 φορές παραπάνω πιθανότητες σε ανεμβολίαστα. Δεν έχει δοθεί τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένα, αλλά η ενισχυτική τρίτη δόση εμβολίου».