Οι τιμές τις κιλοβατώρας έχουν ανέβει στα ουράνια και εσύ δεν είσαι για να παίζεις το μισθό σου κορώνα γράμματα. Πόσο σε… καίνε οι οικιακές συσκευές;
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Η τιμή της κιλοβατώρας ανεβαίνει πιο γρήγορα και από τα κρούσματα και η μηνιαία λυπητερή του ρεύματος «πονάει» την τσέπη μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Πέρα από οικονομία στην κατανάλωση γενικά, έχει νόημα να γνωρίζουμε ποιες συσκευές «καίνε» λιγότερη και ποιες περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και ποιες χειρίζονται πιο «έξυπνα» την ισχύ τους.
Η ηλεκτρική κουζίνα και ο θερμοσίφωνας είναι κατά κανόνα οι πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτικού σου. Συνήθως οι κουζίνες καταναλώνουν ισχύ από 3 έως 6kW, κάτι που σημαίνει πως σε μια ώρα θα έχουν κάψει από 3 έως 6 κιλοβατώρες.
Για να πάρεις μια εικόνα των μεγεθών κατανάλωσης, σκέψου ότι μια led λάμπα που μένει ανοικτή για μια ώρα «καίει» περίπου 10 βατ- ώρες, όχι κιλοβατώρες. Ακόμα δηλαδή και να την αφήσεις ανοικτή όλο το βράδυ, δεν καίει σχεδόν τίποτα.
Όσο πιο παλιά η κουζίνα φυσικά, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωσή της, αφού τα oldschool μοντέλα όταν τα ανάψεις δουλεύουν συνολικά, σε αντίθεση με τα πιο εξελιγμένα τα οποία καταναλώνουν ενέργεια αναλόγως τη ζήτηση.
Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες από την άλλη, «καίνε» περί τις 4 κιλοβατώρες, ενώ οι ταχυθερμοσίφωνες μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 6. Αν ανάψεις τον θερμοσίφωνα λοιπόν για μια ώρα την ημέρα, καις περίπου 4 κιλοβατώρες και σε βάθος… μήνα 120, μόνο για να έχεις ζεστό νεράκι. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν ως ενεργειακό tip την αλλαγή τους με ηλιακούς.
Υψηλής κατανάλωσης είναι και τα παλιά πλυντήρια ρούχων και πιάτων, με ισχύ 1kW ή και παραπάνω, ενώ τα πιο σύγχρονα έχουν χαμηλότερη κατανάλωση, σε κάθε περίπτωση όμως διόλου αμελητέα.
Όσον αφορά τα κλιματιστικά, οι παλιές μονάδες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για θέρμανση λόγω των υψηλών τιμών του αερίου και του πετρελαίου έχουν αρκετά χαμηλή απόδοση σε σχέση με τις σύγχρονες.
Ενδεικτικά, ένα κλιματιστικό παραγωγής 2000 συγκριτικά με ένα τωρινό, έχει σχεδόν διπλάσια κατανάλωση για την ίδια απόδοση. Το μεν έχει δείκτη αποδοτικότητας 2 με 2,5, το δε σχεδόν 5.
Επίσης υψηλής κατανάλωσης συσκευές που όμως δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι τοστιέρες και οι πάσης φύσεως γκριλιέρες που δουλεύουν με ηλεκτρική αντίσταση. Για παράδειγμα, αν ανάψεις μια γκριλιέρα για 20 λεπτά η κατανάλωση θα είναι ίναι σχεδόν η μισή από έναν θερμοσίφωνα.
Τέλος, καλοριφέρ, θερμοπομποί και αερόθερμα, που λειτουργούν καταναλώνοντας ρεύμα, δεν συμφέρουν καθόλου, αφού αποδίδουν όσο ρεύμα καις σε θερμότητα, κάτι το οποίο επιβαρύνει μέγιστα τον λογαριασμό.
Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιούν μια πολύ καλής ποιότητας ενέργεια (ηλεκτρική), η οποία μπορεί να μετασχηματιστεί σε διάφορες μορφές με αποδοτικό τρόπο (βλ. αντλίες θερμότητας/κλιματιστικά) και αποδίδουν με 1kW ηλεκτρική ισχύ, 1 kw θερμότητας. Αντίστοιχα, ένα σύγχρονο κλιματιστικό με την ίδια κατανάλωση ενέργειας «βγάζει» περίπου 5kW θερμική ισχύ.
Ένας θερμοπομπός που λειτουργεί σε ένα δωμάτιο με ισχύ 2kW θα κάψει σε μία ώρα 2 κιλοβατώρες. Αν τον ανοίξεις για 4 με 5 ώρες – ένα απόγευμα ή βράδυ- θα έχεις κάψει περίπου 10 κιλοβατώρες για να ζεστάνεις έναν και μόνο χώρο, για ένα και μόνο απόγευμα.
Είναι πολύ πιο συμφέρον δηλαδή να κάψεις πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και ας είναι αυξημένες οι τιμές τους.
Δες παρακάτω έναν συνοπτικό πίνακα με την κατανάλωση ρεύματος κάθε οικιακής συσκευής:
Συνοψίζοντας, ο γενικός κανόνας του «όσο πιο καινούργιο, τόσο το καλύτερο» ισχύει και επιβεβαιώνεται, με την προϋπόθεση ότι κατά την αγορά μίας συσκευής θα πρέπει να τσεκάρεις την αναγραφόμενη ενεργειακή κλάση της και να προτιμάς αυτήν με τη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση (A+++).
Μοναδικό μείον το γεγονός ότι για να αγοράσεις μια σύγχρονη συσκευή, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, χρειάζεται να επενδύσεις και ένα άλφα ποσό χρημάτων. Σε βάθος χρόνου όμως, θα έχεις κάνει απόσβεση.
* Ευχαριστούμε τον κ. Βασίλη Μπούτση, Ενεργειακό Επιθεωρητή για τις πληροφορίες