Συμβουλές για να κάνετε οικονομία στη βενζίνη

Με την τιμή της βενζίνης να έχει πάρει «φωτιά», τη δεδομένη χρονική στιγμή η οικονομία στην κατανάλωση καυσίμων αποκτά μεγαλύτερη αξία από ποτέ.

Οι οδηγοί οχημάτων αντιλαμβάνονται καθαρά ότι πλέον οι μετακινήσεις και τα οδικά ταξίδια θα κοστίζουν περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Επίσης, οι υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων θα πρέπει να το λαμβάνουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψη τους, δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομία καυσίμου, όταν επιλέξουν το νέο τους όχημα.

Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να «τελειοποιήσουμε» στρατηγικές και τεχνικές οδήγησης ώστε να μεγιστοποιήσουμε την οικονομία καυσίμου κατά την οδήγηση και παράλληλα να γλιτώσουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα από το πορτοφόλι μας.

Οι ειδικοί του ιστότοπου consumerreports, συγκέντρωσαν δέκα πολύτιμες συμβουλές και δοκιμασμένες λύσεις προκειμένου να βοηθήσουν τους οδηγούς να εξοικονομήσουν χρήματα.

Συμβουλές για οικονομία στη βενζίνη

1. Διατηρήστε τουλάχιστον μισό τη δεξαμενή καυσίμων κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών, καθώς και όταν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων, π.χ. στην παράδοση της βενζίνης ή όταν επίκειται μεγάλη κακοκαιρία ή τυφώνας. Αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης για τα οδικά ταξίδια διακοπών, όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα στους δρόμους ή ακόμη και όταν τα αυτοκίνητα κινούνται αργά. Έχοντας άφθονο καύσιμο στο όχημά σας μπορείτε να αποφύγετε το άγχος και να έχετε περισσότερη ευελιξία σχετικά με το πότε και πού γεμίζετε.

2. Συγκρίνετε online τις τιμές σε πρατήρια βενζίνης. Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές και ιστότοποι που δείξουν τις τοπικές τιμές βενζίνης.

3. Αν μπορείτε να καθυστερήσετε τις δουλειές ή άλλες δραστηριότητες, θα διατηρήσετε τη βενζίνη που αγοράσατε και θα μειώσετε τη συνολική κατανάλωση.

4. Να τηρείτε τα όρια ταχύτητας και να οδηγείτε ομαλά. Οι συνήθειές σας στο τιμόνι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου.

5. Αποφύγετε να επιταχύνετε απότομα όπως και να φρενάρετε με τον ίδιο τρόπο, όταν είναι δυνατόν. Διατηρείστε την ταχύτητά σας. Όσο πιο δυνατά επιταχύνετε, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνετε. Το άσκοπο φρενάρισμα σπαταλάει τα καύσιμα που χρησιμοποιήσατε για να επιταχύνετε. Οδηγήστε ομαλά και προβλέψτε την κίνηση της κυκλοφορίας, συμβάλλοντας έτσι και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κινητήρα, των φρένων και των ελαστικών.

6. Δώστε προσοχή στην αεροδυναμική. Να αφαιρείτε τις σχάρες οροφής όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, περισσότερο από το 50% της ισχύος του κινητήρα πηγαίνει για την αντιμετώπιση της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην το επιτείνετε αυτό μεταφέροντας περιττά πράγματα στην οροφή του αυτοκινήτου σας.

7. Αγοράστε βενζίνη καλής ποιότητας. Ο στόχος είναι να τροφοδοτείτε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη καλής ποιότητας όποτε είναι δυνατόν.

8. Εξοικονομήστε χρήματα και παραλείψτε τη βενζίνη «Premium», εκτός αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Αυτό μπορείτε να το δείτε στο πορτάκι του ρεζερβουάρ. Σε πολλά αυτοκίνητα αναγράφεται ότι «συνιστάται», κάτι που σημαίνει ότι είναι προαιρετικό.

9. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών. Τα ελαστικά χάνουν περίπου 1 psi το μήνα. Εάν έχετε ελαστικά με χαμηλότερη πίεση από αυτή που συνιστάται, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, τη μακροζωία των ελαστικών και την οικονομία καυσίμου.

10. Η χρήση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου επιδρά στην κατανάλωση καυσίμου. Σε ήπιες καιρικές συνθήκες, μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς το air condition, ακόμα και αν ανοίξετε τα παράθυρα, αυτό θα δώσει μια σταδιακή εξοικονόμηση στο καύσιμο. Όταν όμως κάνει πολύ ζέστη, μπορείτε να έχετε το κλιματιστικό ανοιχτό ώστε να δροσίζει την καμπίνα του αυτοκινήτου και να μειώνει την υγρασία στο εσωτερικό. Αυτή είναι μια σοφή συμβουλή που σας επιτρέπει να ταξιδεύετε άνετα αλλά και να είστε σε εγρήγορση κατά την οδήγηση.