Το πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου στην Καστοριά

φωτογραφία αρχείου

Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821

Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός θα γιορτάσει την 201 επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν  για  ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς μας προγόνους, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη, δια μέσου των αιώνων, με τον αγώνα τους τη φλόγα του Έθνους.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη το όνειρο και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, εξασφαλίζοντας σε μας, μεταξύ άλλων, και τα δύο υπέρτατα αγαθά: την ανεξαρτησία μας ως Έθνους και την ελευθερία μας ως Λαού. 

Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές  εκδηλώσεις,  θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Πέμπτη 24 Μαρτίου

Εορτασμός στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ομιλίες εθνικής σημασίας και περιεχομένου και αναπαραστάσεις σκηνών του Αγώνα της Ελευθερίας, σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ώρα 12:00΄ το μεσημέρι

Απότιση φόρου τιμής από σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία «Μακεδονομάχων», προσερχόμενων με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους. 

Προτείνεται στην κατάθεση  στεφάνων να παραστούν μόνο οι σημαιοφόροι με τους παραστάτες της κάθε σχολικής μονάδας, προς αποφυγή συναθροίσεων για λόγους  δημόσιας υγείας. 

Επίσης προτείνεται, κατά την ημέρα της 25ης Μαρτίου, να παραστούν μόνο οι σημαιοφόροι της κάθε σχολικής μονάδας στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, ενώ στους κατά τόπους Ναούς, εκτός πόλεως, οι σημαιοφόροι με τους παραστάτες, προς αποφυγή συναθροίσεων για λόγους  δημόσιας υγείας. 

Παρασκευή  25  Μαρτίου

Ώρα 07:00΄ π.μ.:

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών 

Ώρα 07:30΄ π.μ.:

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

Ώρα 08:00΄ π.μ.:

Επίσημη Έπαρση της σημαίας στην πλατεία «Μακεδονομάχων» με τη συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.

Ώρα 10:30΄ π.μ.:

-Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας  κ.κ. Καλλινίκου.

-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα. Πελαγία Γαλανού-Καραμπέρη, Θεολόγο-Φιλόλογο, Προϊσταμένη του τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς, με θέμα: « Η Ελληνίδα στη σκλαβιά και τον ξεσηκωμό». 

Ώρα 11:15΄ π.μ.:

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία «Μακεδονομάχων» και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των δημοσίων αρχών, οργανισμών, ιδρυμάτων, συλλόγων, κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη (τηλ.24673 50216) έως τις 23 Μαρτίου.

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη αυτών που έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας.

Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

Ώρα 11:50΄     

Προσέλευση των επισήμων στον χώρο της παρέλασης, μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στην εξέδρα των επισήμων.

Ώρα 12.00΄ π.μ.:              

Έναρξη παρέλασης, κοινή, από αναπηρικές & εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και σωματεία, μαθητές, προσκόπους & οδηγούς, μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ώρα 18.10΄ μ.μ.:

Υποστολή σημαίας  στην πλατεία «Μακεδονομάχων» με τη συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών. 

  • Γενικό Πρόσταγμα-Τελετάρχες:

Για την φροντίδα οργάνωσης όλων των πολιτικών τμημάτων υπεύθυνη ορίζεται η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα. Αφροδίτη Παπαϊωάννου,  αποσπασμένη υπάλληλος στη Δ.Δ.Ε. Καστοριάς, Υπεύθυνη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς και  Βοηθός αυτής ο κ. Νικόλαος Εμμανουηλίδης, Διοικητικός υπάλληλος  της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς.

Στο χώρο κατάθεσης των στεφάνων, τελετάρχες ορίζονται οι κ.κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης,  Κωνσταντίνος Τζηκαλάγιας, Υπάλληλοι της Π.Ε. Καστοριάς.

  • Συστήνεται, (σύμφωνα με διευκρινήσεις του Υπ. Υγείας), η χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς μονάχα  στα σημεία συνωστισμού και συνάθροισης, για λόγους  δημόσιας υγείας και όχι κατά τη διάρκεια της παρέλασης, όπου  βρίσκονται σε στοίχιση και τηρούνται αποστάσεις.

Κατά το φετινό εορτασμό της  201ης Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου προβλέπεται: 

  • Γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 23ης ως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
  • Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των Ν.Π.Δ.Δ.  και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου..

Με την ευγενική τους φροντίδα παρακαλούνται κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων να ρυθμίσουν: 

  • Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το θρησκευτικό τελετουργικό.
  • Το 15ο  ΣΠ/ «XV ΜΠ» για την έπαρση και υποστολή της Σημαίας, για την διάθεση μικροφωνικής και του τμήματος  απόδοση τιμών.
  • Η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς για την τήρηση  της τάξης και την ρύθμιση κυκλοφορίας.
  • Ο Δήμος Καστοριάς για την τοποθέτηση εξέδρας, μπροστά από το κτίριο της Π.Ε. Καστοριάς, τη χάραξη των γραμμών παρελάσεως, την καθαριότητα και τον σημαιοστολισμό της πόλης και του χώρου του Μνημείου των Πεσόντων, στην πλατεία Μακεδονομάχων.
  • Οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και η Υπεύθυνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δ.Δ.Ε. Καστοριάς, παρακαλούνται να μεριμνήσουν κατά λόγο αρμοδιότητας για την έγκαιρη και ακριβή ρύθμιση των λεπτομερειών των επί μέρους εκδηλώσεων. 

Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς
Δέσποινα Κοζατσάνη