Oι αρκούδες γιορτάζουν την παγκόσμια μέρα τους

φωτογραφία αρχείου

Παγκόσμια ημέρα αρκούδας

Στις 23 Μαρτίου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την ημέρα της Αρκούδας. Υπάρχουν μόνο 8 είδη αρκούδας στον κόσμο, είναι όμως ευρέως διαδεδομένα. Εμφανίζονται σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο και σε κάποιες περιοχές του Νότιου. Θα συναντήσουμε αρκούδες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και την Ασία.

Από τα 8 είδη, τα 6 είναι τρωτά ή κινδυνεύοντα σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης. Αλλά ακόμη και είδη που θεωρούνται ελάχιστης ανησυχίας, αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης σε κάποιες περιοχές.

Χαρακτηριστικά των αρκούδων είναι:

  • Μεγάλο σώμα
  • Κοντόχοντρα και στιβαρά πόδια
  • Μακριά μουσούδα
  •  Μικρά και στρογγυλά αυτιά
  • Δασύτριχη γούνα
  • Κοντή ουρά

Τα 8 είδη αρκούδας είναι:

Η καφέ αρκούδα κατέχει την ευρύτερη κατανομή παγκοσμίως από όλα τα άλλα είδη αρκούδας. Μέχρι πρόσφατα απαντιόταν στη βόρεια Αμερική, στο βόρειο Μεξικό, την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Σήμερα όμως, κατοικεί μόνο στη βορειοδυτική βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ασίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 – 400 περίπου άτομα. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου ενώ ο άλλος στην οροσειρά της Ροδόπης. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σταθερές ενδείξεις για παρουσία αρκούδας στον άξονα Βόρα-Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία. Περιοχές που τα τελευταία 70 χρόνια δεν υπήρχε καμία καταγραφή.

Πολική αρκούδα (Ursus maritimus): Δεν περιλαμβάνει υποείδη. Συναντάται στις πολικές περιοχές της Βορείου Αμερικής και Ασίας. Είναι τρωτό είδος.

Ασιατική Μαύρη αρκούδα (Ursus thibetanus): Είδος της Νοτιοανατολικής Ασίας, με 7 υποείδη. Κατατάσσεται στα τρωτά, με τον πληθυσμό της να σημειώνει καθοδική τάση.

Αμερικάνικη Μαύρη αρκούδα (Ursus americanus): Είδος της Βορείο Αμερικής, με 16 υποείδη. Ο πληθυσμός της θεωρείται ελάχιστης ανησυχίας.

Αρκούδα της Μαλαισίας (ή του ήλιου) (Helarctos malayanus): Υπάρχουν δύο υποείδη. Θα τη συναντήσουμε στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι η μικρότερη αρκούδα και αυτή με τη μεγαλύτερη γλώσσα (μήκος έως 25εκ!). Κατατάσσεται στα Τρωτά είδη, με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 50.000 άτομα.

Αρκούδα του μελιού (Melursus ursinus): Θα τη συναντήσουμε στην Ινδική υποήπειρο και υπάρχουν δύο υποείδη. Τρωτό είδος, με καθοδική τάση πληθυσμού. Τα εναπομείναντα άτομα υπολογίζονται στα 6.000-11.000.

Αρκούδα των Άνδεων (Tremarctos ornatus): Συναντάται στην Οροσειρά των Άνδεων. Ο πληθυσμός του θεωρείται καθοδικός και υπολογίζεται πώς δεν ξεπερνά τα 10.000 άτομα. Κατατάσσεται στα Τρωτά είδη.

🐼 Γιγαντιαίο Πάντα (Ailuropoda melanoleuca): Συναντάται στην Νοτιοδυτική Κίνα. Υπάρχουν δύο υποείδη. Τρέφεται κυρίως με μπαμπού και θεωρείται Τρωτό είδος. Ο πληθυσμός του υπολογίζεται περί τα 1800 άτομα. Δείτε λιγότερ