Η «Ώρα της Γης» είναι σήμερα, Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 και οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση – μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, καλούνται στις 20:30 το βράδυ -και για μία ώρα- να σβήσουν τα φώτα του σπιτιού τους.
Εδώ και 15 χρόνια η Ώρα της Γης είναι μια ευκαιρία, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενώσουμε τις φωνές μας και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του.
Η «Ώρα της Γης», η οποία θα οργανωθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου (στις 20.30), εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής, δεδομένου ότι η τροφή (προετοιμασία, προσφορά) αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επιρροή στο περιβάλλον συνολικά.
Δείτε το βίντεο για την «Ώρα της Γης»:
Όσοι πολίτες λοιπόν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση – μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, καλούνται στις 20:30 το βράδυ -και για μία ώρα- να σβήσουν τα φώτα του σπιτιού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν και δεκάδες φορείς και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν φέτος, μεταξύ άλλων, η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, ο Δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο Δημαρχείο και την Τεχνόπολη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συσκότιση εμβληματικών του κτιρίων της πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, ο Δήμος Περιστερίου, καθώς και πολλοί ακόμα δήμοι ανά τη χώρα.
Μια “μυστική” συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη
Μόνο ενωμένοι και με μια ισορροπημένη σχέση με τη φύση θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τον κόσμο που οραματιζόμαστε. Για όσα μας ενώνουν, για όσα αξίζουν, ας μετατρέψουμε τη φετινή Ώρα της Γης σε μια αφορμή για να βρεθούμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Στις 26 Μαρτίου ετοιμάζουμε και μοιραζόμαστε με τους κοντινούς μας ανθρώπους ένα υπέροχο βιώσιμο γεύμα, βασισμένο στη μεσογειακή μας παράδοση.
Στην καθημερινότητά μας, η παρασκευή ενός γεύματος είναι συχνά μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης: από τις συνταγές που η γιαγιά χρησιμοποιεί μόνο σε πολύ ιδιαίτερες οικογενειακές περιπτώσεις, έως τα γεύματα που με μεράκι ετοιμάζουν φορείς και ομάδες πολιτών για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η τροφή μας είναι παράλληλα ο ισχυρότερος δεσμός μας με τη φύση. Δυστυχώς, όμως, το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο εξαντλεί τον πλανήτη. Ο τρόπος με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα σήμερα είναι η πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ ευθύνεται και για το 1/3 περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως! Αλλάζοντας απλές καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να μετατρέψουμε κάθε πιάτο μας σε μια πράξη αγάπης προς τον πλανήτη.
Με έμπνευση από την παράδοσή μας, ο σεφ Γιώργος Τσούλης ετοίμασε για όλους εμάς μια ιδιαίτερη συνταγή. Μια συνταγή που στις 26 Μαρτίου θα μας δώσει την ευκαιρία να έρθουμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ταυτόχρονα να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα για τη σημασία της βιώσιμης διατροφής. Ας την ανακαλύψουμε μαζί!
Πότε και πώς ξεκίνησε η «Ώρα της Γης»
Η «Ώρα της Γης» ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η απενεργοποίηση του φωτισμού σε εμβληματικά οικοδομήματα, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και μνημεία των μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών που συμμετέχουν, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στα σημεία αυτά θαυμάζοντας το σπάνιο αυτό φαινόμενο της συσκότισης και ανάβοντας συμβολικά κεριά και φαναράκια. Παράλληλα, πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα, όπως μουσικές συναυλίες, μαραθώνιοι, δεντροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.