Κατσικίσιο τυρί: Ποια είναι η διατροφική του αξία και ποια τα οφέλη

Κρεμώδες και ιδιαίτερο στη γεύση, το κατσικίσιο τυρί είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που το απολαμβάνουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει σε αρκετές γεύσεις και υφές, από απαλό και κατάλληλο για ψωμί, μέχρι αλατισμένο και σκληρό. Αν και φτιάχνεται χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία πήξης και διαχωρισμού όπως το τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο διαφέρει σε θρεπτική περιεκτικότητα. Επιπλέον, μεταβολίζεται διαφορετικά από το αγελαδινό και αποτελεί υποαλλεργική εναλλακτική για όσους είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό.

Θρεπτική αξία

Το κατσικίσιο τυρί, αναφέρεται σε κάθε τυρί που φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας, όπως την ωρίμανση και την παστερίωση. Όλα τα είδη κατσικίσιου τυριού περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που αποδεικνύονται ευεργετικά για την υγεία μας, όπως υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αν και η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης είναι μικρή, 28 γραμμάρια, τα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρονται είναι εντυπωσιακά:

– Θερμίδες: 102

– Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

– Λιπαρά: 8 γραμμάρια

– Βιταμίνη Α: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Ριβοφάβίνη (Βιταμίνη Β2): 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Ασβέστιο: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Φώσφορο: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Χαλκός: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

– Σίδηρος: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Αποτελεί επίσης καλή πηγή σεληνίου, μαγνησίου και νιασίνης (βιταμίνη Β3). Επιπλέον, το κατσικίσιο προσφέρει υγιεινά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων μέσης αλύσου, που μπορούν να βελτιώσουν το αίσθημα κορεσμού και να ωφελήσουν την απώλεια βάρους. Επιπλέον, αυτά διασπώνται και απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό και είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν στο σώμα ως λίπος.

Ορισμένα λιπαρά που βρίσκουμε στο κατσικίσιο γάλα ενισχύουν την υγεία μας με άλλους τρόπους επίσης. Για παράδειγμα, το καπρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ μέσης αλύσου έχει αποδειχτεί ότι κατέχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε εργαστηριακές έρευνες, το καπρικό οξύ βρέθηκε ότι δρα ενάντια στο P. acnes, έναν τύπο βακτηρίου που αυξάνει τη φλεγμονή και εμπλέκεται στην ανάπτυξη ακμής.

Περιέχει προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που ωφελούν την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με τον τύπο, το κατσικίσιο τυρί μπορεί να περιέχει L. acidophilus και L. Plantarum. Μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά φαίνεται ότι βελτιώνει την πεπτική υγεία, μειώνει τις φλεγμονές και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι πως το τυρί αυτό περιέχει υψηλές ποσότητες προβιοτικών λόγων της μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά και της σκληρής υφής του, που παρέχει προστασία στα βακτήρια. Έχει βρεθεί ότι το κατσικίσιο τυρί προστατεύει τα προβιοτικά κατά τη διάρκεια της πέψης, επιτρέποντας σε μεγαλύτερο αριθμό να φτάσει μέχρι το έντερο, όπου εκεί δρουν θετικά.

Χωνεύεται ευκολότερα σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν πως το κατσικίσιο γάλα διασπάται εύκολα στο πεπτικό σύστημα από το αγελαδινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό το ζώο έχει διαφορετική πρωτεϊνική δομή από τα αγελαδινά και διαθέτουν λιγότερη λακτόζη. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού δυσκολεύεται να χωνέψει τη λακτόζη, κάτι που προκαλεί συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, αέρια και διάρροια. Οι ειδικοί συστήνουν όσοι έχουν πρόβλημα να καταναλώνουν μικρές ποσότητες.

Το κατσικίσιο γάλα έχει επίσης χαμηλότερα επίπεδα Α1 καζεΐνη, έναν τύπο προτείνεις που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ευαισθησίας σε κάποιους ανθρώπους, προκαλώντας φλεγμονές στο έντερο. Το κατσικίσιο γάλα περιέχει κυρίως Α2 καζεΐνη, έναν τύπο πρωτεΐνης που είναι λιγότερο αλλεργιογόνος και λιγότερο φλεγμονώδης από την Α1.

Είναι πιο χορταστικό από τα άλλα τυριά

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει ένα μοναδικό προφίλ λιπαρών οξέων που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη στην υγεία μας. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που φτιάχνονται από κατσικίσιο γάλα έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν και το αίσθημα της πείνας.

Τα λιπαρά οξέα του χωνεύονται πιο γρήγορα, παρέχοντας μια άμεση πηγή ενέργειας, που οδηγεί σε αυξημένη αίσθηση κορεσμού. Μια μελέτη με 33 ενήλικες συμμετέχοντες έδειξε ότι η κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος ως πρωινό μείωσε σημαντικά την όρεξη σε σύγκριση με την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος.