Όλοι έχουμε ζήσει την εμπειρία ενός γεύματος που εκ πρώτης όψεως έμοιαζε τόσο δελεαστικό, αλλά στη συνέχεια το πληρώσαμε με φούσκωμα, δυσφορία, θερμίδες και λοιπά παρελκόμενα. Τι μας συμβουλεύει, όμως, ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, σε αυτές τις περιπτώσεις;
Ας πούμε πως, για παράδειγμα, προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Κάποια στιγμή είναι πιθανό να το παρακάνουμε με το φαγητό. Να «ξεφύγουμε», τρώγοντας σα να μην υπάρχει αύριο. Σας ακούγεται (ή σας φαίνεται) γνώριμο; Πιστέψτε με, δε συμβαίνει μόνο σε εσάς.
Το πρόβλημα, σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν είναι η υπερβολή ή οι παραπανήσιες θερμίδες. Ούτε καν το (προσωρινό) φούσκωμα.Το πραγματικό πρόβλημα, ή μάλλον η πρόκληση, βρίσκεται στο… συναίσθημα. Στο σημείο που η απογοήτευση και η σκέψη «να τα παρατήσω», είναι που θα μειώσουν την αυτοπεποίθηση και την πίστη στις δυνάμεις μας.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι αυτή η κατάληξη και τα παρακάτω 4 βήματα από τον ειδικό, θα βοηθήσουν.
Συνεχίστε σαν να μη συνέβη κάτι
Δεν πρέπει ούτε να παραλείψετε τα επόμενα γεύματα, ούτε να αυτομαστιγωθείτε. Το δικαίωμα στο λάθος υπάρχει, όπως υπάρχει και ζωή μετά από αυτό.
Κοιμηθείτε αρκετά
Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα, για να έχετε μια όσο το δυνατόν ξεκούραστη και λιγότερο «επώδυνη» επόμενη ημέρα.
Γυμναστείτε ή περπατήστε
Η άσκηση ή ακόμη και μια βόλτα θα μειώσει τις λιγούρες και θα τονώσει το ηθικό σας, ενώ θα σας εκτονώσει.
Φροντίστε τα γεύματά σας
Το κυριότερο είναι τα γεύματά σας στη συνέχεια και γενικότερα να είναι ολοκληρωμένα, πλούσια σε λαχανικά, για να προλάβετε, όσο γίνεται, την επόμενη… ατασθαλία.
Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος – milessisgeorge – clickatlife