Απολογείται σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου – Αρνείται την κατηγορία

Δηλώνει άγνοια για την κεταμίνη και υποστηρίζει ότι χορηγήθηκε στο παιδί από τους γιατρούς κατά τη διασωλήνωση – Για ιατρικό λάθος έκανε χθες λόγο ο εκ των δικηγόρων της, Ζάρδας – Ζητεί τεστ ανίχνευσης ψεύδους και καταθέτει αίτημα για λύση του γάμου με το Μάνο Δασκαλάκη – Όλα τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει κατά την απολογία της

Πρόσωπο με πρόσωπο με τη 18η τακτική ανακρίτρια θα βρεθεί σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου προκειμένου να απολογηθεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Η κατηγορούμενη αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και έχοντας στο πλευρό της τους δικηγόρους της, Όθωνα Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Ζάρδα.

Αν και η 33χρονη μητέρα θα αρνηθεί την κατηγορία που την θέλει να έχει δηλητηριάσει με την τοξική ουσία κεταμίνη την κόρη της μέσα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», εντούτοις θα δεχθεί «βροχή» ερωτήσεων από την ανακρίτρια γύρω από τις συνθήκες νοσηλείας του παιδιού της, την συμπεριφορά της μέσα στο νοσοκομείο αλλά και τα ανεξήγητα από την ιατρική επιστήμη επεισόδια που παρουσίαζε το κοριτσάκι πάντα στο θάλαμο του νοσοκομείο – και όχι σε ΜΕΘ – και ενώ εκείνη βρίσκονταν μονίμως δίπλα του.

Οι απαντήσεις που θα δώσει η κατηγορούμενη στην ανακρίτρια επί αυτών των ερωτημάτων, θα έχουν βαρύνουσα σημασία και για τα επόμενα βήματα της δικαστικής έρευνας, η οποία πλέον στρέφεται σε πολλές κρίσιμες παραμέτρους της υπόθεσης, αναζητώντας καταρχάς απαντήσεις στο πως βρέθηκε η κεταμίνη στα χέρια της 33χρονης αλλά και στο τί ακριβώς συνέβη με τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας: Της Μαλένας, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2019 σε ηλικία 3,5 ετών και της Ίριδας, η οποία ήταν μόλις έξι μηνών και πέθανε το 2021. Ήδη, οι θάνατοι των δυο κοριτσιών ερευνώνται από μηδενική βάση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου της μεγαλύτερης αδελφής τους της Τζωρτζίνας και τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων αναμένονται άμεσα.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως απόλυτη προτεραιότητα δίδεται, στο πλαίσιο των ερευνών, στον τρόπο ανεύρεσης της τοξικής ουσίας που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας. Συγκεκριμένα, μέσα από την ανάλυση των δεδομένων από το κινητό τηλέφωνο της κατηγορουμένης αλλά και τις επικοινωνίες και τις επαφές της στα social media, η ανάκριση θα επιχειρήσει να ρίξει φως στο ερώτημα αυτό και να απαντήσει πως η κατηγορουμένη προμηθεύτηκε την κεταμίνη, και αν την προμηθεύτηκε το έπραξε μόνη της ή και άλλα πρόσωπα την βοήθησαν να βρει τη θανατηφόρα δόση της τοξικής ουσίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, για το λόγο αυτό να υπάρξει ακόμη και εκταφή του παιδιού ώστε οι αρχές να πάρουν στα χέρια τους το tablet που φαίνεται ότι βρίσκεται μέσα στον τάφο του κοριτσιού και το οποίο τοποθέτησε εκεί – όπως λέγεται – η κατηγορούμενη πλέον μητέρα του. Υπό τα δεδομένα αυτά, η 33χρονη σήμερα στο πλαίσιο της απολογίας της δεν μπορεί παρά να δεχθεί κρίσιμες ερωτήσεις από την ανακρίτρια σχετικά με το θέμα της ανεύρεσης της κεταμίνης έστω και αν αρνείται την κατηγορία που της έχει απαγγελθεί.

Επιπρόσθετα, θα κληθεί να απαντήσει επαρκώς γιατί ζητούσε μονόκλινο δωμάτιο στο νοσοκομείο, γιατί ρωτούσε αν σε αυτό υπήρχαν κάμερες, τι ακριβώς εννοούσε στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν η 9χρονη κόρη της πεθάνει, λέγοντας στους γιατρούς πως «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα» και ότι η μικρή «το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα».

Επί της ουσίας η σημερινή απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία όλες αυτές τις ημέρες που κρατείται στη ΓΑΔΑ επιδεικνύει ένα άκαμπτο και ψύχραιμο «πρόσωπο», θα αποτελέσει την πρώτη δική της απάντηση για όσα της καταμαρτυρούν στην αρμόδια ανακριτική αρχή, τη μόνη αρμόδια σε αυτή τη φάση των ερευνών.

«Η κεταμίνη υπήρχε στο νοσοκομείο, χορηγήθηκε από τους γιατρούς»

Το «στίγμα» της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει σήμερα η 33χρονη, έχουν δώσει όλες τις προηγούμενες ημέρες οι δικηγόροι της αλλά και η ίδια με συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Κοινός τόπος των δηλώσεων αυτών είναι η κάθετη άρνηση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας αλλά και το αίτημα της κατηγορουμένης στην ανάκριση για διενέργεια τεστ ανίχνευσης ψεύδους.

Σκοπός της είναι καταδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι είναι αθώα και ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στους θανάτους των παιδιών της. Το αίτημα αυτό, εφόσον υποβληθεί, θα εξεταστεί από την ανάκριση και σε περίπτωση που γίνει δεκτό το όποιο αποτέλεσμα δεν δεσμεύσει τις αρχές αλλά θα συνεκτιμηθεί με τα υπόλοιπα υπάρχοντα στοιχεία.

Ο εκ των δικηγόρων της κατηγορουμένης Όθωνας Παπαδόπουλος έπειτα από δίωρη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την εντολέα του δήλωσε ότι εκείνη αρνείται την κατηγορία και παραπονείται ότι παλεύει μόνη της όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να αποδείξει τί συνέβη και οδήγησε σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου αναζητούσε με λέξεις κλειδιά ύποπτες φαρμακευτικές ουσίες στο Διαδίκτυο, ενώ αίσθηση προκαλεί μαρτυρία γιατρού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, σύμφωνα με την οποία η 33χρονη την ώρα που οι γιατροί του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου της Πάτρας προσπαθούσαν επί 55 λεπτά να επαναφέρουν το κοριτσάκι στη ζωή το 2020, εκείνη τους έλεγε: «Πέθανε, σταματήστε την προσπάθεια. Πέθανε και είναι καλύτερα, θα αναπαυθεί».

Σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα του τρόπου ανεύρεσης της κεταμίνης, την ουσία που οδήγησε στο θάνατο τη μικρή Τζωρτζίνα, ο κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε χθες Κυριακή έπειτα από συνάντηση που είχε με την κατηγορουμένη στη ΓΑΔΑ: «Η συγκεκριμένη ουσία υπήρχε στο νοσοκομείο και ήταν στη διάθεση τόσο των γιατρών, όσο και των νοσηλευτών. Αντίθετα δεν υπήρξε ποτέ στη διάθεση της κατηγορούμενης. Είναι μια ουσία που δεν διατίθεται ελεύθερα στο εμπόριο, δεν μπορεί να την βρει ο καθένας, χορηγείται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ακριβώς λοιπόν αυτό είναι και το μυστικό που θα λύσει όλα τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή αιωρούνται. Η ίδια υποπτεύεται ότι είναι ουσία που υπήρχε ήδη στο νοσοκομείο και χορηγήθηκε στα πλαίσια κακής χρήσης της από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τη νοσηλεία του παιδιού».

Ο έτερος δικηγόρος της κατηγορουμένης Κωνσταντίνος Ζάρδας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ανέφερε πως όταν χορηγήθηκε η ουσία στο παιδί, αυτό δεν βρίσκονταν στα της χεριά της μητέρας του. «Η κεταμίνη χορηγήθηκε κατά τη διασωλήνωση του παιδιού. Πρόκειται για ιατρικό λάθος προφανώς εξ αμελείας» ανέφερε ο συνήγορος και προσέθεσε: «Αυτό προκύπτει από επιστημονικά δεδομένα, από επικοινωνίες μας με αναισθησιολόγους. Το κλειδί είναι πότε χορηγήθηκε η κεταμίνη. Είναι πιο εύλογη αυτή η εξήγηση από το να σκότωσε το παιδί της μιας μάνα. Είναι συγκυριακά τα στοιχειά της δικογραφίας και συγκεντρώθηκαν δια της ατόπου απαγωγής».

Σχετικά με τα ανεξήγητα ιατρικά περιστατικά που εμφάνιζε η 9χρονη ενώ μαζί της βρισκόταν μόνο η μητέρα του, η υπεράσπισή της έχει δηλώσει: «Υπάρχουν περιστατικά που έχουν συμβεί στο παιδί σε μέρες που δεν ήταν η μητέρα μπροστά. Αυτό δεν το λέει η ίδια, αλλά προκύπτει μέσα από τη δικογραφία και ήταν από τα πρώτα πράγματα που μου έκανε εντύπωση». Ακόμη, η υπεράσπιση της κατηγορουμένης έχει αναφερθεί και στις ερωτήσεις που έκανε η 33χρονη σε νοσηλευτή σχετικά με τον εάν υπήρχαν κάμερες στο νοσοκομείο Παίδων. Επί του ζητήματος αυτού οι δικηγόροι της Ρούλας Πισπιρίγκου αναφέρουν πως η εντολέας τους αναμένεται να υποστηρίξει κατά την απολογία της, πως επρόκειτο για μία κοινωνική συζήτηση που έγινε «στο όρθιο» και αφορούσε την πιθανότητα ανίχνευσης και αποκάλυψης κρουσμάτων κλοπών για τα οποία γινόταν συζητήσεις εκείνη την περίοδο.

Στα μαχαίρια με τον Μάνο: Αίτημα για λύση του γάμου

Την ίδια στιγμή, η «βεντάλια» των ερευνών ανοίγει και προς άλλα πρόσωπα προκειμένου να διαλευκανθεί εάν έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών. Και αυτό, ενώ η 33χρονη επιχειρεί ξεκάθαρα να βάλει στο «κάδρο» της υπόθεσης τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη, ενώ εκείνος από την πλευρά σπεύδει να διαχωρίσει τη θέση του αποσύροντας την στήριξη που της παρείχε ακόμη και τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή της. Υπό το πρίσμα αυτό ο πατέρας των τριών κοριτσιών αναμένεται να δηλώσει ενώπιον της ανακρίτριας παράσταση πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας έτσι την κατηγορία που έχει απαγγελθεί στην σύζυγο του για την ανθρωποκτονία της κόρης τους Τζωρτζίνας.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη στάση που θα κρατήσει ο εν διαστάσει σύζυγος της 33χρονης ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα ενώπιον των αρχών, η ανακριτική έρευνα θα στραφεί προς πάσα κατεύθυνση με στόχο να αναδείξει τυχόν συνεργούς και το βαθμό της εμπλοκής τους όχι μόνο στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας αλλά και στους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης θα καταθέσει και ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Μπαμ» έκανε έμμεσες αναφορές στην Ρούλα Πισπιρίγκου, χωρίς να αναφέρει το όνομα της. «Θέλω να μάθω την αλήθεια για τα παιδιά μου. Από πού βρέθηκε η κεταμίνη, από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη. Πώς την έδωσε; Τι έγινε με τα άλλα δύο μου παιδιά. Είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν και τίποτα. Θέλω να μάθω την αλήθεια για τα παιδιά μου. Από πού βρέθηκε η κεταμίνη, από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως δεν έχει να κρύψε τίποτα και δήλωσε σοκαρισμένος. «Δεν έχω να κρύψω κάτι. Δεν είμαι εξαφανισμένος από πουθενά. Έχω πάθει το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Δεν περίμενα ποτέ ότι στα 30 μου χρόνια θα φτάσω και θα μάθω κάτι τέτοιο. Θέλω να ακουστεί μόνο η αλήθεια. Δεν έχω κανέναν άλλο λόγο. Ποτέ δεν έκρυψα την αλήθεια και ποτέ δεν έχω να κρύψω κάτι» είπε και προσέθεσε: «Έλεγα σε κάθε θάνατο μετανιώνω που δουλεύω τόσες ώρες για να κάνω το καλύτερο για τα παιδιά μου και δεν έχω ζήσει κάποιες στιγμές μαζί τους. Εάν μετάνιωνα μία φορά τότε, μετανιώνω 50 τώρα. Πάντα δούλευα όμως για να τους κάνω το καλύτερο. Ποτέ δεν περίμενα πως θα φτάσει αυτή η στιγμή».

Στη στάση που τηρεί ο Μάνος Δασκαλάκης απέναντι στην εν διαστάσει σύζυγό του αναφέρθηκε χθες, κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως η πελάτισσά του επιμένει πως είναι αθώα, βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και πως σκέπτεται να καταθέσει αίτημα για λύση του γάμου της. «Είναι σε κατάσταση ταραχής, είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, εκπλήσσεται από συμπεριφορές ανθρώπων που δεν περίμενε. Εννοούμε τον πρώην σύζυγό της, για τον οποίο διατύπωσε την άποψή της να υποβάλει αίτημα για τη λύση του γάμου της μαζί του. Ωστόσο, έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για να ανταπεξέλθει στην αυριανή επίπονη διαδικασία και να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όπως έχει δικαίωμα», δήλωσε ο συνήγορος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής απολογίας της 33χρονης ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για το αν θα την προφυλακίσουν, ένα ενδεχόμενο που όπως δηλώνει η υπεράσπισή της την τρομάζει και την καταβάλλει.

Πρώτο Θέμα