Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

Κυριάκος Μητσοτάκης από Λιβερά: “Η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει με λιγνίτη ως το 2028”-Θα αξιολογηθεί η παραμονή του Αγίου Δημητρίου 5 και Μελίτης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε την Τετάρτη το μεσημέρι το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW  των ΕΛΠΕ. Το έργο συμβολίζει την αλλαγή κάνοντας πιο εξωστρεφή την οικονομία μας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην απόδοση 1.500 στρεμμάτων από την εταιρία πίσω στην κτηνοτροφία. Χαρακτήρισε χρήσιμο να υπάρχει σύμπνοια και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες χωρίς ανταγωνισμούς για τις χρήσεις γης, την κτηνοτροφία χωρίς η μια χρήση να ανταγωνίζεται την άλλη. “Έχετε δίκιο να είστε επιφυλακτικοί κύριε περιφερειάρχα” είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καλόπιστα το σχέδιο, έχουν όμως ακόμα δισταγμούς και εύλογα ερωτήματα.

“Κάποιοι κλαίνε για το λιγνίτη όταν δεν έκαναν τίποτα να τον προετοιμάσουν την εποχή μετά του λιγνίτη.Η απόφαση σταδιακής μείωσης χρήσης του λιγνίτη ήταν σωστή και επιβεβλημένη, πρόσθεσε. Ο λιγνίτης είναι ακριβός λόγω των τιμών των ρύπων, πάντα ακριβότερος από τις ΑΠΕ σε κανονικές συνθήκες.Έπρεπε να συμβεί ένα πόλεμος αυτού του μεγέθους για να οδηγήσει το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσιες τιμές και να είναι προσωρινά πιο φτηνός ο λιγνίτης. Ο λιγνίτης αποτελεί λύση ανάγκης για να υποκαταστήσει το συγκυριακό ακριβότερο  φυσικό αέριο. Η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Οι όποιες μικρές, διορθωτικές  παρεμβάσεις γίνουν στο σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους στόχους που τέθηκαν για τη μείωση των εκπομπών CO2  και την κλιματική ουδετερότητα. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να υπάρχει αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη. Αυτό είναι προσωρινό. Η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική ως το 2028. Και αν χρειάζεται να παραμείνουν κάποιες από τις πιο παλιές σύγχρονες μονάδες, όπως ο Άγιος Δημήτριος 5 και η Μελίτη θα αξιολογηθεί. Η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια δεν αναβάλλει ούτε μειώνει τις δράσεις για τη δίκαιη μετάβαση. Το μέλλον της περιοχής θα είναι καλύτερο. 

Επιταχύνουμε την αδειοδότηση ΑΠΕ και φροντίζουμε για τη χωροταξική τακτοποίηση .Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια  στις ΑΠΕ, όπως τα αιολικά στις θάλασσες, ταυτόχρονα όμως θα εξασφαλίσουμε ότι τα έργα ΑΠΕ δεν θα έχουν έντονες  συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Συνεχάρη τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη για το φιλόδοξο στόχο του για το πράσινο υδρογόνο. “Γιώργο αυτήν την πρωτοβουλία θα την στηρίξω προσωπικά” είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι το μεγάλο φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ θα συνδυαστεί με μονάδα αποθήκευσης-μπαταρίας  για να προσθέτει ενέργεια για τρεις  τουλάχιστον επιπλέον ώρες. Αναφέρθηκε τέλος στην επίσκεψη στην Ακρινή το 2008 λέγοντας ότι υπήρχαν προβληματισμοί από τότε για το λιγνίτη. Κάτοικοι που έχουν ταλαιπωρηθεί από το λιγνίτη μπορούν πλέον να έχουν το όφελος από την φτηνή πράσινη ενέργεια. “Αυτού του είδους τις συνεννοήσεις θέλω να έχω με τις τοπικές κοινωνίες” είπε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου – prlogos