Από σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις – Τι να προσέξετε

Η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα στις 23 Νοεμβρίου, έρχεται η «Black Friday», η ημέρα των μεγάλων προσφορών, η οποία μάλιστα εφέτος αναμένεται να μετατραπεί μάλλον σε «Black Week» («Μαύρη Εβδομάδα»).

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τις 11.00 έως τις 20.00.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένη, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Τα πρόστιμα της ΕΣΕΕ σε όσους παραπλανούν τους καταναλωτές

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση ανακριβών ή παραπλανητικών εκπτώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

dikaiologitika.gr