Συγκέντρωση δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο και συνεχείς βομβαρδισμοί – Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι – Απίθανη η εκεχειρία, λέει ο ΟΗΕ
Έχοντας συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες τεράστιες δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις που αριθμούν 76 μεραρχίες, εξαπολύουν από τη νύχτα την τελική επίθεση για να καταλάβουν την περιφέρεια του Ντονμπάς, που ήταν εξ αρχής ο κύριος στόχος της εισβολής της 24ηε Φεβρουαρίου.
Σε ένα δραματικό μήνυμά του τα μεσάνυχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, την οποία ανέμενε έτσι κι αλλιώς το Κίεβο, λέγοντας ότι «μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση». Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου» και κάλεσε τις δυνάμεις της χώρας να αντισταθούν.
Δώδεκα ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη, επιδιώκοντας την παράδοση και των τελευταίων 800 ανδρών, που υπερασπίζονται την πόλη, οχυρωμένοι στην χαλυβουργία Αζοβστάλ.
Οι βομβαρδισμοί σε μία σειρά από πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ ο ρωσικός στρατός επιτίθεται επίσης στα δυτικά, στο Λβιβ, στα κεντρικά της χώρας στη Ζαπορίζια, στα βόρεια με συνεχές σφυροκόπημα στο Χάρκοβο, αλλά και στα νότια στο Μικολάιβ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς εκτιμά ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απίθανη προς το παρόν αλλά θα μπορούσαν να συμβεί σε λίγες εβδομάδες. Η Μόσχα «δεν θέτει την κατάπαυση του πυρός ψηλά στις προτεραιότητές της, όχι ακόμα», είπε ο αξιωματούχος, την ώρα που ο ΟΗΕ προσπαθεί αν λύσει ανθρωπιστικά προβλήματα, χωρίς όμως να βρίσκει ακόμα θετική ανταπόκριση από τη Μόσχα και ενώ το Κίεβο έχει συμφωνήσει στις σχετικές προτάσεις που έχουν παρουσιάσει οι άνθρωποι του ΟΗΕ.
Παράλληλα με όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος επιχειρεί κλιμάκωση της πίεσης προς το Κρεμλίνο. Οι αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν στη λίστα με τις χώρες που χαρακτηρίζουν «κρατικοί χορηγοί της τρομοκρατίας» και τη Ρωσία – δηλαδή δίπλα στις Βόρεια Κορέα, Ιράν, Κούβα και Συρία.
Πάντως στην Ουάσιγκτον δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα σχεδιασμός για επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, όπως ζήτησε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
The Ukrainian city of Mariupol lay in ruins, with thousands of civilians dead, but some residents are still managing to flee the destruction. pic.twitter.com/WAxQrk1T4G
— DW News (@dwnews) April 18, 2022
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι δήλωσε τη νύχτα ότι υπάρχουν σκέψεις να επισκεφτεί το Κίεβο είτε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, είτε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ίσως και οι δύο, ενώ πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Συγκέντρωση δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο και συνεχείς βομβαρδισμοί
Τη συγκέντρωση στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας ισχυρών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το αμερικανικό Πεντάγωνο, που παρατηρεί τις κινήσεις αυτές τις τελευταίες ημέρες.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κέρμπι είπε πως πρόκειται για πυροβολικό, αεροσκάφη, ελικόπτερα, μέσα διοίκησης και ελέγχου και βεβαίως σε στρατιώτες, με στόχο το Ντονμπάς και τη Μαριούπολη. Όπως είπε χαρακτηριστικά για τις κινήσεις των Ρώσων «τις τελευταίες ημέρες κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση του πεδίου, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».
Τα λεγόμενα του Κίρμπι επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που ήδη είχαν στο Κίεβο.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά είναι αυξημένοι τα τελευταία 24ωρα κατά 50%.
Οι στόχοι στο ανατολικό μέτωπο έχουν πολλαπλασιαστεί. Τη Δευτέρα μόνο βομβαρδίστηκαν τρεις πόλεις δυτικά του Σλανβιάνσκ και του Κραματόρσκ, η Μαριίβκα, η Αντριίβκα και το Οσερετίν.
Μετά από χτυπήματα σε περιοχές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο περιοχές με το ισχυρό ρωσόφωνο στοιχείο, που έχουν κηρύξει την αυτονομία τους, αναφέρθηκαν οκτώ νεκροί.
Οι βομβαρδισμοί μαίνονται επίσης στο Χάρκοβο και τη Ζαπορίζια, ιδίως στην πόλη Ντνιπροπετρόβσκ (στα κεντρικά της χώρας, πάνω στον Δνείπερο), αλλά και στο λιμάνι του Μικολάεβ στο νότο.
Video of the aftermath of Russian strikes on the Azovstal plant in Mariupol. https://t.co/stAgH7FFtL pic.twitter.com/09DjVJz8Pb
— Rob Lee (@RALee85) April 18, 2022
Η πολιορκία της Μαριούπολης
Με 800 Ουκρανούς μαχητές να παραμένουν στην Μαριούπολη και να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις, αποκομμένοι όμως και χωρίς υποστήριξη, θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου η πτώση της πόλης, που τόσο πολύ θέλει η Μόσχα για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους.
Σύμφωνα με όλες τις πηγές, ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το κρίσιμης σημασίας λιμάνι στην Αζοφική, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες και για τους αμάχους που παραμένουν εκεί.
Ωστόσο μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας, η Μαριούπολη δεν είχε πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των Ρώσων και θεωρείται «διαφιλονικούμενη», όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές.
Η ουκρανική αντίσταση θεωρείται επιβεβλημένη και για λόγους τακτικής. Για την κατάκτηση της Μαριούπολης επιχειρούν περί τις δώδεκα μεραρχίες, ενώ απασχολούνται κι άλλες δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Με την πτώση της πόλης θα «απελευθερωθούν», ώστε να επιχειρήσουν σε άλλες περιοχές του Ντονμπάς, ενώ οι συνεχιζόμενες μάχες τις «εγκλωβίζουν» στην περιοχή, αποδυναμώνοντας τα υπόλοιπα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας στα οποία αναπτύσσεται η ρωσική επίθεση.
Πρώτο Θέμα