Τέσσερις ξεχωριστές ομιλίες στο TEDxUniversityofMacedonia – Μία Καστοριανού

Όλα είναι έτοιμα για ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά tedx της χώρας. Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου η αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα γεμίσει από 400 περίπου θεατές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν δυναμικές ομιλίες 13 ατόμων που θα μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες στο έκτο TEDxUniversityofMacedonia

Το φετινό θέμα

Φετινό θέμα του TEDxUniversityofMacedonia είναι το «Chasm» ή αλλιώς χάσμα. Το φαινόμενο εκείνο που δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητο. Το κομμάτι της καθημερινότητας που μας αγγίζει και σε προβληματίζει. Αυτό το κενό που πάντα θέλαμε να ερμηνεύσουμε και ποτέ δεν τολμούσαμε να το κάνουμε μόνοι. Για την ομάδα του TEDxUniversityofMacedonia το μεγαλύτερο χάσμα, ήταν πάντα όλες εκείνες οι ιδέες που δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν με τις δικές τους λέξεις. Για μια κοινωνία που αλλάζει συνεχώς, οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να ορίσουν, να γεφυρώσουν και εν τέλει να ξεπεράσουν κάθε λογής προσωπικά και συλλογικά χάσματα. Αναλύοντας τους προβληματισμούς τους, επανεξετάζοντας τις απορίες τους και αποδομώντας τα διλήμματα τους, θα χτίσουν την πιο γερή βάση για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που φοβάσαι και φοβόμαστε, κατάματα.

Παρακάτω ξεχωρίσαμε τους 4 ομιλητές που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε στο TEDxUniversityofMacedonia.

1. Νίκος Παναγιώτου

Ο Νίκος Παναγιώτου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και ερευνητικός υπότροφος της Google. Παράλληλα είναι μέλος του War and Media Network (2010-σήμερα), συμβουλευτικό μέλος του Networking Knowledge, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Radicalization Awareness Network of European Union και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέσα από την ομιλία του, επιθυμεί να καλύψει εκείνο το χάσμα το οποίο έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία κινούμαστε. Πρόκειται για κενά χρονικά, αφηγηματικά, κοινωνικά τα οποί αν δεν απαντηθούν, οι κοινωνίες θα καταφύγουν στον ανορθολογισμό, όπως πολλές φορές είδαμε να συμβαίνει και να κυριαρχεί ως πολιτική επιλογή.

2. Ελένη Ψυχούλη

Η Ελένη Ψυχούλη σπούδασε γαλλική φιλολογία και κλασικό πιάνο. Έχει μεταφράσει 20 βιβλία λογοτεχνίας από τα γαλλικά και συνεργάστηκε επί 16 χρόνια με τον γλύπτη Τακις, στον τομέα οργάνωσης εκθέσεων, εντύπων και δημοσίων σχέσεων. Εργάζεται σαν δημοσιογράφος γεύσης, τα τελευταία 20 χρόνια και έχει γράψει 2 βιβλία. Μέσα από την ομιλία της στο TEDxUniversityofMacedonia θα αναζητήσει την κοινωνική προέκταση της τροφής, τον τρόπο που συμμετέχει στην Ιστορία το καθημερινό τραπέζι και πώς αποτυπώνεται στα διατροφικά γούστα της κάθε εποχής η Ανθρώπινη Περιπέτεια.

3. Βαγγέλης Γιαννίσης

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Άντερς Οικονομίδη, επιθεωρητή ελληνικής καταγωγής στην Αστυνομία του Έρεμπρο. Παράλληλα,  κάθε Παρασκευή στα Μικροπράγματα γράφει για μεγάλες και ανεξιχνίαστες υποθέσεις από όλο τον κόσμο. Μέσω της ομιλίας του σκοπεύει να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη, τόσο σχετικά με το πώς γίνεται η επικοινωνία ανάμεσά τους, αλλά και στο πώς δημιουργεί τις ιστορίες του, με σκοπό να βάλει τους ακροατές στα παπούτσια του.

4. Γεώργιος Φλούδας

Ο Γεώργιος Φλούδας εργάζεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ως Ειδικός Ψυχίατρος. Έχοντας ως αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος τη Σεξολογία, ασχολείται με τη μελέτη και την κλινική αντιμετώπιση ζητημάτων διαφυλικότητας από το 2006. Έκτοτε κάνει συνεχείς παρεμβάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και στην κοινότητα (ΜΜΕ, ομιλίες σε σχολεία κτλ.) για θέματα Ταυτότητας Φύλου και Σεξουαλικής Κατεύθυνσης.

mikropragmata.lifo.gr