Ξέρουμε όλοι από μικρά παιδιά ότι η βιταμίνη C είναι ο καλύτερός μας σύμμαχός για να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό και να είμαστε όσο πιο θωρακισμένοι απέναντι σε ιώσεις και ασθένειες. Μπορεί, όμως, η βιταμίνη αυτή να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος της άμυνας του οργανισμού μας;
Όσο κι αν θα θέλαμε να παίρναμε μια βιταμίνη και να ξεμπερδεύαμε με τις ιώσεις του χειμώνα και την πανδημία που συνεχίζει για δεύτερο χρόνο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο οργανισμός μας είναι ισχυρός όταν λαμβάνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται καθημερινά ώστε να μην παρουσιάζει ελλείψεις, όταν έχει ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, στο οποίο στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας, κι όταν συνολικά ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που μας φροντίζει, μας κρατά σε κίνηση και μας ξεκουράζει όταν πρέπει.
Τηρώντας όλα τα παραπάνω, μπορούμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για γερό ανοσοποιητικό, εμπλουτίζοντας την καθημερινή διατροφή μας, τόσο με βιταμίνη C από πιπεριές, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μούρα, μπρόκολο, ντομάτες, όσο και με τα παρακάτω:
Β-καροτένιο: το λαμβάνουμε από γλυκοπατάτες, κολοκύθα, καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας αυξάνοντας τη δραστικότητα των φονικών κυττάρων έναντι των μολυσμένων από ιούς κυττάρων.
Ψευδάργυρος: τον βρίσκουμε σε οστρακοειδή, φασόλια, καρύδια, πουλερικά, αυγά, εμπλουτισμένες τροφές, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων.
Βιταμίνη Ε: πρόκειται για μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που συντελεί στην παραγωγή κυττάρων που αφορούν την άμυνα του οργανισμού και μπορείτε να τη λάβετε από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά.
Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Εξασφαλίζουν ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου κι όπως είναι γνωστό, το έντερό μας είναι υπεύθυνο για το 85% της υγείας του ανοσοποιητικού μας. Πρεβιοτικές τροφές, που αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια, είναι η γλυκοπατάτα, το μήλο, η μπανάνα, το κρεμμύδι, η βρώμη, ενώ προβιοτικές τροφές που ενισχύουν τη χλωρίδα του εντέρου είναι οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το τουρσί, το ξινολάχανο κ.ο.κ.
Βιταμίνη D: οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι παρουσιάζουν επάρκεια σε βιταμίνη D, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό, ενώ γενικότερα έχει προστατευτικό ρόλο έναντι σε λοιμώξεις. Η μεγαλύτερη πηγή της είναι ο ήλιος, αλλά μπορείτε να λάβετε ένα μικρό ποσοστό και από τροφές όπως οι σαρδέλες, τα μανιτάρια, τα αυγά, το τόφου.