Καστοριά – “Ισοπεδώνοντας” ένα γκουρμέ φαγητό, δια χειρός Νίκου και Θωμά

Στο café του φίλου Ντίνου Βλάχου – Idees art café and shop – Ιδαίες θα βρεθώ στην ίδια παρέα με ένα νέο παιδί, το οποίο φυσιογνωμικά μου θυμίζει πολλά και δεν μπορούσα παρά να πάρω το θάρρος και να του πω ότι κάπου τον γνωρίζω για να αρχίσω με αυτό τον τρόπο τις πρώτες συστάσεις.

της Νικολέτας Χρήστου

Με το που μου λέει το όνομα του αμέσως μου έρχεται η τηλεοπτική εικόνα των διδύμων την οποία έχω δει μέσα από την εκπομπή του Μάνεση.

Γιαννηκώτσιου Νικόλαος (Απόφοιτος Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και Κτηνιατρικής Σχολής  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και Γιαννηκώτσιου Θωμάς (Απόφοιτος Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Κτηνιατρικής Σχολής  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)… Αναφωνώ χαρούμενη λες και κρατούσα μεγάφωνο και εννοείται ότι ξεσηκώνω το τραπέζι της παρέας και μετά το «παίρνω» πίσω. Άντε τώρα να βρεις λέξεις να μην προσβάλεις τα παιδιά της Helixland η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και μεταποίηση εκτρεφόμενων σαλιγκαριών, πως ούτε να τα κοιτάς δεν θες!

Η επιμονή του κ. Βλάχου να δοκιμάσω από την μια και από την άλλη ο Νίκος να με παροτρύνει δεν μου άφηναν άλλη επιλογή από το να δοκιμάσω. Σαν σκηνή βγαλμένη από την ταινία Pretty Woman όπου η Julia Roberts προσπαθούσε ανεπιτυχώς να καρφώσει με το πιρούνι της ένα σαλιγκάρι, κατάφερα να κερδίσω μερικά δευτερόλεπτα πριν γευτώ  αυτό το χαρακτηριστικό πιάτο που αγαπούν πολύ οι Γάλλοι.

Η πιο μια γνωστή λιχουδιά που είχα δοκιμάσει. Αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ανόργανων στοιχείων όπως σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά και λιπαρά. Συγκεκριμένα, 100γρ κρέατος σαλιγκαριού αποδίδουν περίπου 90kcal και μόλις 1,4γρ λιπαρά. Περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως ω-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι βασικοί κανόνες savoir vivre στο τραπέζι, μόλις ισοπεδώνονται!

Ποια η ιστορία της εταιρίας;

Η Helixland αποτελεί μία σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα η οποία από το 2011 δραστηριοποιείται στην παραγωγή και μεταποίηση εκτρεφόμενων σαλιγκαριών υψηλής ποιότητας. Ξεκινήσαμε με την κατασκευή των εκτροφείων της μονάδας μας όπου τοποθετήθηκαν τα πρώτα σαλιγκάρια, οι γεννήτορες, οι οποίοι μέσα σε λίγους μήνες θα μας έδιναν την πρώτη μικρή αλλά σημαντική παραγωγή που θα αποτελούσε τη βάση για την επόμενη χρονιά. Έτσι λοιπόν, το αρχικό προϊόν μας που κυκλοφόρησε στην αγορά ήταν  τα νωπά σαλιγκάρια σε διχτάκι. Με την πάροδο του χρόνου βελτιώσαμε το ύψος της παραγωγής  και το σταθεροποιήσαμε, γεγονός το οποίο μας επέτρεψε να κάνουμε το επόμενο βήμα το οποίο ήταν η μεταποίηση των σαλιγκαριών. Συγκεκριμένα, το 2014 κυκλοφορήσαμε τις δύο πρώτες γεύσεις με φιλέτα σαλιγκαριών οι οποίες είχαν μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό και αποτέλεσαν την αρχή για τη δημιουργία της gourmet σειράς με φιλέτα σαλιγκαριών. Γεύσεις και δημιουργίες που βασίστηκαν στην μεσογειακή διατροφή, σε παραδοσιακές συνταγές και στην προσθήκη πρώτων υλών που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Έπειτα, στα πλάισια της εξέλιξης σε συνδυασμό με την καινοτομία, δημιουργήσαμε μία ολοκληρωμένη καλλυντική σειρά περιποίησης προσώπου με  φυσικό έκκριμα σαλιγκαριού.  Επιπλέον, η Helixland παρέχει υπηρεσίες τεχνογνωσιακής υποστήριξης για την κατασκευή και το στήσιμο νέων μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών. Η εμπειρία και η επιστημονική μας κατάρτιση μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου το στήσιμο και την οργάνωση μίας μονάδας από την αρχή έως την επιτυχία.

Πόσο δύσκολη είναι η εκτροφή σαλιγκαριών και ποια ενδεχομένως προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της εκτροφής τους ;

Για την εκτροφή των σαλιγκαριών απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να εξυπηρετούνται κατά το δυνατόν οι φυσιολογικές λειτουργίες των σαλιγκαριών. Χρειάζεται δηλαδή ο ιδανικός συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε τα σαλιγκάρια να μπορέσουν να αναπαραχθούν, να γεννήσουν, να εκκολαφθούν τα αβγά τους και να αναπτυχθούν τα νέα μικρά σαλιγκαράκια. Εάν εξασφαλίσουμε αυτές τις ιδανικές συνθήκες για τα σαλιγκάρια και κατασκευαστικά αποτρέψουμε την είσοδο σε θηρευτές όπως πουλιά, ερπετά κλπ δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο άλλο πρόβλημα στην εκτροφή. Το μόνο ζήτημα που θα μας απασχολεί θα είναι η διαχείριση του  παραγόμενου πληθυσμού.

 

Η μαγειρική χρήση του προϊόντος, παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Που οφείλεται αυτό και πόσες προσπάθειες έγιναν για να καταφέρει να εξασφάλιση τη θέση αυτή;

Η κατανάλωση των σαλιγκαριών ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Σημαντικά ιστορικά ευρήματα μαρτυρούν την κατανάλωση χερσαίων σαλιγκαριών στον ελληνικό χώρο από την Προϊστορική εποχή. Επίσης, τα ευρήματα σε ανασκαφές δέκα προϊστορικών οικισμών της Ευρώπης μαρτυρούν πως η κατανάλωση τους ήταν διαδεδομένη και εκτός της αρχαίας Ελλάδας. Η υψηλή θρεπτική αξία τα καθιστούσε βασικό κομμάτι της διατροφής των ανθρώπων. Τα σαλιγκάρια καταναλώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Έτσι, μπορούμε να τα συναντήσουμε ως βουτυρωμένα σαλιγκάρια, σε πιάτα πικάντικα, γλυκόξινα και σε πολλές άλλες μοναδικές συνταγές προσαρμοσμένες στις διατροφικές συνήθειες των τοπικών πληθυσμών. Είναι στις κορυφαίες θέσεις, γιατί ο κόσμος έχει καταφέρει να γίνεται η κατανάλωσή τους από απλός μεζές που θα συνοδεύει ένα ποτήρι τσίπουρο μέχρι και το ακριβότερο έδεσμα που θα συνοδεύει ένα καλό κρασί ή μια κρύα σαμπάνια.

Ποια είναι η διατροφική και η φαρμακευτική αξία του σαλιγκαριού;

Τα σαλιγκάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών (Β3)  και ιχνοστοιχείων (Se). Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά ως προς την διατροφική τους αξία είναι ότι περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.

Το έκκριμά τους είναι ένα πολύ πλούσιο προϊόν σε δραστικά συστατικά με αναπλαστικές και ενυδατικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα περιέχει αλλαντοΐνη, κολλαγόνο, ελαστίνη και βιταμίνες A, C. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την περιποίηση του δέρματός μας ως συστατικό καλλυντικών τα οποία προορίζονται για αντιγήρανση, για επούλωση και ενυδάτωση.

Μιλήστε μας για την γκάμα των προϊόντων σας

Τα προϊόντα που παράγουμε αφορούν σε τρόφιμα και καλλυντικά. Το πρώτο μας προϊόν είναι τα νωπά σαλιγκάρια σε διχτάκι, τα οποία διατίθενται στην αγορά προς κατανάλωση αφού πρώτα έχει καθαριστεί το πεπτικό τους σύστημα ώστε να είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Έπειτα, με στόχο να προτείνουμε νέα μοναδικά προϊόντα στους φίλους μας καταναλωτές, δημιουργήσαμε τη gourmet σειρά με φιλέτα σαλιγκαριών, η οποία αποτελείται από παραδοσιακές συνταγές όπως οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, το στιφάδο και η διάσημη γαλλική συνταγή σαλιγκάρια βουργουνδίας (escargot a la bourgouignone),  αλλά και νέες τολμηρές και νόστιμες συνταγές όπως, ο συνδυασμός των φιλέτων σαλιγκαριών με άγρια μανιτάρια, λιαστή ντομάτα, σταφίδες και πιπεριά Φλωρίνης. Το πιο ιδιαίτερο προϊόν μας είναι το χαβιάρι σαλιγκαριού.

Ένα σύνολο από λευκές πέρλες οι οποίες αποτελούν γευστικό πειρασμό. Πρόκειται για προϊόν το οποίο συγκαταλέγεται στα ακριβότερα εδέσματα του κόσμου. Επιπροσθέτως, με σκοπό να διευρύνουμε την γκάμα των  προϊόντων μας, δημιουργήσαμε μία ολοκληρωμένη σειρά περιποίησης προσώπου με φυσικό έκκριμα σαλιγκαριού.

Το φυσικό έκκριμα σαλιγκαριού το παραλαμβάνουμε από τα σαλιγκάρια με φυσικό τρόπο και το έχουμε πιστοποιήσει για καλλυντική χρήση. Τα καλλυντικά μας πέραν του φυσικού εκκρίματος σαλιγκαριού συνδυάζονται και με άλλες δραστικές ουσίες με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Η σειρά μας περιλαμβάνει ορό (serum), κρέμα ημέρας, κρέμα νυκτός, κρέμα ματιών, 24ωρη κρέμα για νεανικές επιδερμίδες, καθώς επίσης και σαπούνια καθαρισμού προσώπου και σώματος.

Να πάρω και μια κρεμούλα; Τον ρωτώ χαριτολογώντας την ώρα που ο φίλος Ντίνος μου φέρνει στο τραπέζι και άλλα σαλιγκάρια!

tasteandhospitality