Γιατί κάθε χρόνο ταλαιπωρούμαστε όλο και πιο πολύ από τις αλλεργίες

Αν πιστεύεις πως αυτό που ζεις τώρα με την αλλεργία στη γύρη δεν αντέχετε, είναι χρήσιμο να μάθεις πως η παραγωγή της αναμένεται να αυξηθεί στο 200% έως το τέλος του αιώνα.

Η γύρη είναι ανεμόφιλη. Τη ‘νύφη’ την πληρώνουμε όλοι εμείς που ταλαιπωρούμαστε από αλλεργία. Σε περίπτωση που την έχεις ‘γλιτώσει’ έως τώρα, μην είσαι βέβαιος πως δεν θα προστεθείς στη λίστα. Ή αν έχεις ήπια συμπτώματα, μην το ‘δέσεις’ ότι δεν θα γίνουν πιο σοβαρά τα επόμενα χρόνια.

Με τα σημερινά στοιχεία, οι εποχιακές αλλεργίες είναι κάτι που απασχολεί το 30% του πληθυσμού της Γης. Έχει και τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, από το κόστος υγείας έως τις χαμένες ημέρες εργασίας.

Να μη ξεχάσω να σου πω ότι και για αυτά που έρχονται και αφορούν τις αλλεργίες μπορούμε να ‘ευχαριστούμε’ την κλιματική αλλαγή.

ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ‘ΓΡΟΘΙΑ’ ΣΤΗ ΜΥΤΗ (ΜΑΣ)

Το Φεβρουάριο του 2021 η σχολή δημόσιας υγείας του Harvard ενημέρωσε πως οι εποχές της γύρης γίνονται μεγαλύτερες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όπως είχε δείξει μελέτη “η αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τον άνθρωπο, θα μπορούσε να επηρεάσει την αναπνευστική υγεία, -συμπεριλαμβανομένων του άσθματος και των αλλεργιών-, μέσω των αυξήσεων της ατμοσφαιρικής γύρης λόγω της θερμοκρασίας”.

Σημείωση: η γύρη είναι κόκκοι που μοιάζουν με σκόνη και παράγονται από χόρτα και φυτά. Περιέχουν αρσενικό γενετικό υλικό για την αναπαραγωγή ενός φυτού. Το πόση γύρη παράγει κάθε φυτό, εξαρτάται από το πώς μεγαλώνει. Επίσης, δεν υπάρχει ένα είδος, αλλά δεκάδες -διαφέρουν ανά περιοχή. Συνήθως, η επικονίαση ξεκινά με τα φυλλώδη φυλλοβόλα δέντρα, στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη.

Οι μετρήσεις που είχαν γίνει ήταν από το 1990 έως το 2018 στη Βόρειο Αμερική και έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις γύρης αυξάνονταν κάθε χρόνο, όπως και οι εποχές γύρης -εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη δέντρων και γρασιδιού σε πολλές περιοχές -και άρα φουντώνουν την συγκέντρωση σε γύρη. Ας δούμε και πόσο.

Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει ήδη επιδεινώσει τις εποχές γύρης της Βόρειας Αμερικής και οι τάσεις γύρης που οφείλονται στο κλίμα είναι πιθανό να επιδεινώσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις στην υγεία του αναπνευστικού τις επόμενες δεκαετίες”, εξήγησαν οι επιστήμονες.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ ΕΩΣ 200%

“Η πρόσθετη πλανητική θερμότητα παρατείνει την καλλιεργητική περίοδο και έχει ως συνέπεια την παραγωγή περισσότερης γύρης -καθώς όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τονώνεται η ανάπτυξη και εύλογα η παραγωγή της γύρης. Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος μοχλός της μελλοντικής αύξησης θα είναι οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι καύσωνες και η επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα, αλλά και σε αυξήσεις των πληθυσμών εντόμων που μπορούν να ‘σκοτώσουν’ δέντρα και να προκαλέσουν πυρκαγιές. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις του άσθματος και των αλλεργιών στη γύρη”.

Ένα μήνα μετά το ‘καμπανάκι’ του Ηarvard προέκυψε νέα δημοσίευση μελέτης που είχε βρει ότι “η εποχή της γύρης θα γίνει πολύ χειρότερη, έως το τέλος του αιώνα. Μπορεί να αυξηθεί έως 200%. Η εποχή της γύρης μπορεί να ξεκινάει έως και 40 ημέρες νωρίτερα την άνοιξη και να διαρκεί έως 19 ημέρες περισσότερο από ό,τι σήμερα. Αυτό δείχνει το σενάριο υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η αύξηση της γύρης και οι μεγαλύτερες εποχές, θα αυξήσουν και την πιθανότητα εποχιακών αλλεργιών”.

Όλα αυτά θα συμβούν “εάν ο κόσμος συνεχίσει να παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οχήματα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες πηγές με υψηλό ρυθμό”, έγραψαν στο Conversation οι εκ των συγγραφέων της μελέτης, Allison L. Steiner και Yingxiao Zhang, φοιτήτρια και καθηγητής της ατμοσφαιρικής επιστήμης, στο University of Michigan.

Θα έλεγες πως χρειάζεται να ενημερωνόμαστε για το ποσοστό γύρης που υπάρχει στον αέρα κάθε μέρα -ώστε να ξέρουμε πώς να κινηθούμε, για να παραμείνουμε υγιείς. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι “οι περισσότερες προβλέψεις γύρης που γίνονται αυτήν την στιγμή, παρέχουν μια πολύ ευρεία εκτίμηση.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί σταθμοί παρατήρησης για σχετικές μετρήσεις”. Στις ΗΠΑ οι περισσότεροι σταθμού λειτουργούν από κλινικές αλλεργιών. Υπάρχουν λιγότεροι από 100 που ‘ασχολούνται’ με όλη τη χώρα. Για αυτό και οι επιστήμονες του University of Michigan πρότειναν και ένα μοντέλο που θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα. “Αυτή τη στιγμή συζητάμε με ένα εργαστήριο της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης σχετικά με τρόπους ενσωμάτωσης αυτών των πληροφοριών σε ένα εργαλείο για την πρόβλεψη της ποιότητας του αέρα”.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ;

Εάν έχετε βήχα, πονοκέφαλο, κόπωση, πονόλαιμο, φτάρνισμα, αν τρέχουν τα μάτια σας ή η μύτη σας μπορεί να έχετε Covid-19, αλλά μπορεί να έχετε και αλλεργία. Αν έχετε απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δυσκολία στην αναπνοή, με μυικούς πόνους τότε το πιθανότερο είναι πως έχετε κορονοϊό.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Centers for Disease Control and Prevention τα κοινά συμπτώματα του Covid-19 και της αλλεργίας είναι σπάνια. Άρα αν έχετε πυρετό, ρίγη, μυικούς πόνους, ναυτία, εμετό, διάρροια, μάλλον έχετε κορονοϊό. Αν έχετε φαγούρα στη μύτη ή στο στόμα, το πιθανότερο είναι ότι έχετε αλλεργία. Σε όλες τις περιπτώσεις, η σωτηρία είναι η μάσκα -που κρατάει μακριά από τη μύτη και το στόμα σας τη γύρη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ένα αλλεργιογόνο, απελευθερώνει έναν τύπο χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως ισταμίνη -ώστε να καταπολεμήσει την ουσία. Όταν απελευθερώνεται αυτή η χημική ουσία, αναπτύσσονται συμπτώματα.

Ενώ οι περισσότερες αλλεργίες είναι ήπιες, μπορεί να εμφανιστεί μια σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης. Είναι γνωστή ως αναφυλαξία. Συνήθως δεν έχει ως αιτία εποχική αλλεργία.

Τα κύρια συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών είναι

  • το φτάρνισμα
  • η φαγούρα στη μύτη και η καταρροή
  • η φαγούρα στα μάτια και το κοκκίνισμα τους
  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • ο συριγμός και το σφίξιμο στο στήθος
  • ο βήχας
  • η κνίδωση -πρόκειται για τύπο κνησμώδους, κόκκινου δερματικού εξανθήματος
  • το σκασμένο δέρμα (που γίνεται ξηρό και κόκκινο)

Δεν βιώνουμε όλοι την αλλεργία με τον ίδιο τρόπο, ακόμα και αν είμαστε αλλεργικοί στις ίδιες ουσίες. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έτσι, είναι διαφορετική η ‘απόκριση’.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Είναι πολλές, καθώς υπάρχουν διάφοροι τύποι αλλεργιογόνων που ‘τριγκάρουν’ συμπτώματα. Όλα εξαρτώνται από το πώς ανταποκρίνεται κάθε άνθρωπος, στις ουσίες στις οποίες εκτίθεται. Ακολουθεί το γενικό χρονοδιάγραμμα.

Άνοιξη 20/3 με 20/6

Αυτή είναι η εποχή που εμφανίζουν εποχική αλλεργία οι περισσότεροι. Κάτι που οφείλεται κυρίως στη γύρη που απελευθερώνουν τα φυτά, την άνοιξη. Συνήθως την άνοιξη βρέχει και αυτό επίσης, προκαλεί συμπτώματα έως ότου το νερό που πέφτει, εξαφανίσει τη γύρη.

Συγκεκριμένα αλλεργιογόνα δέντρων περιλαμβάνουν

  1. η σκλήθρα
  2. η σημύδα
  3. η βελανιδιά (αυτά είναι τα τρία φυλλοβόλα κορυφαία δέντρα που προκαλούν αλλεργίες)
  4. το κέδρος
  5. το άλνος
  6. το αγριοκάστανο
  7. η ιτιά
  8. η λεύκα

Καλοκαίρι 21/6 με 21/9

Τις μεγάλες, ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, περισσότεροι άνθρωποι είναι σε εξωτερικούς χώρους και πιο κοντά στη φύση. Είναι και πιο κοντά σε αλλεργιογόνα, όπως

  1. η γύρη των δέντρων
  2. η γύρη του γρασιδιού
  3. η μούχλα
  4. η αμβροσία
  5. τα τσιμπήματα των εντόμων
  6. τα φρούτα και τα λαχανικά
  7. το λεβιθόχορτο
  8. η τσουκνίδα

Αν νιώσετε κνησμό στο στόμα, ερεθισμό στο λαιμό, αν εμφανιστεί πρήξιμο στα χείλη, τη γλώσσα ή/και το λαιμό τότε έχετε αλλεργία σε κάτι από τα παραπάνω.

Φθινόπωρο 22/9 με 20/12

Οι αλλεργίες αναπτύσσονται λόγω των υψηλών ποσοτήτων αλλεργιογόνων, όπως το γρασίδι και η αμβροσία -που είναι το πιο αλλεργιογόνο φυτό στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά φυτά που μπορούν να προκαλέσουν φθινοπωρινή αλλεργία. Για παράδειγμα

  1. ο ‘φλεγόμενος θάμνος’
  2. η αγριμονία
  3. τα αγαθόφυτα
  4. ο αμάραντος
  5. η σαλκοβούρτσα
  6. το λεβιθόχορτο
  7. τα ξεραμένα χόρτα
  8. το ρωσικό γαϊδουράγκαθο

Οι παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες αφορούν το κλίμα (δροσερές νύχτες και ζεστές ημέρες προκαλούν την ανάπτυξη της γύρης της αμβροσίας, η υψηλή θερμότητα σε συνδυασμό με την υγρασία οδηγεί στην ανάπτυξη της μούχλας, ενώ η γύρη αυξάνεται έπειτα από βροχόπτωση και ‘μοιράζεται’ περισσότερο, όταν φυσάει).

Χειμώνα 21/12 με 20/3

Οι αλλεργίες του χειμώνα είναι λιγότερο συχνές από εκείνες του φθινοπώρου και της άνοιξης. Προκαλούνται από αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου. Όπως;

  1. Ακάρεα σκόνης
  2. Τρίχωμα κατοικιδίων
  3. Μούχλα
  4. Κατσαρίδες

Ναι, όλα υπάρχουν όλο το χρόνο, αλλά επειδή είμαστε κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους για περισσότερες ώρες, είμαστε και εκτεθειμένοι -τις περισσότερες ώρες. Στις περιοχές του πλανήτη που έχει ζέστη το χειμώνα, δεν προκαλούνται χειμερινές αλλεργίες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ

Μια επίσκεψη στο γιατρό κακό δεν θα κάνει. Υπάρχουν φάρμακα που χρειάζονται συνταγή και ο επαγγελματίας μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση μας και να κρίνει τι χρειαζόμαστε -ώστε να προετοιμαζόμαστε έγκαιρα και να μην ταλαιπωρούμαστε. Αν έχεις σοβαρά συμπτώματα, η επίσκεψη σε ειδικό είναι μονόδρομος για την ανακούφιση σου.

Οι New York Times πρότειναν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι, για να ηρεμήσουμε. Μια επιλογή είναι να καθαρίζουμε τη μύτη μας -πρακτική που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ο πιο απλός τρόπος είναι η έκχυση αλατούχου διαλύματος στα ρουθούνια -ένα, ένα. “Βοηθά να ξεπλύνετε τη βλέννα και τη γύρη, όπως και άλλα αλλεργιογόνα που μαζεύονται στη ρινική κοιλότητα” εξηγεί η αλλεργιολόγος στην κλινική Αλλεργίας και Άσθματος της Oklahoma, Dr. Laura Chon.

Σίγουρα θα βοηθήσει να “σχεδιάζετε σοφά το χρόνο που περνάτε σε ανοιχτούς χώρους”. Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιστοσελίδα ή app που να μας βοηθά να ξέρουμε τα επίπεδα γύρης, είναι χρήσιμο να ξέρουμε ότι “τα υψηλότερα επίπεδα παρατηρούνται νωρίς το πρωί και το μεσημέρι, όπως και τις ζεστές, ξηρές και θυελλώδεις ημέρες”. Εάν είσαι επιρρεπής και πρέπει να βγεις από το σπίτι αυτές τις ώρες, φόρα μια μάσκα (τη γνωστή, αγαπημένη N95).

Γύρη δεν υπάρχει μόνο έξω από το σπίτι, αλλά βρίσκει το ‘δρόμο’ και για το χώρο μας. Για να την περιορίσουμε, θα χρειαστεί να αφήνουμε τα παπούτσια στην εξώπορτα και να αλλάζουμε αμέσως ρούχα όταν γυρίζουμε σπίτι. Βοηθά και ένα ντουσάκι πριν τον ύπνο. Αν έχεις κατοικίδιο, καθάρισε το (με ένα πανί που να έχει λίγο ξύδι και νερό -ας πούμε), γιατί η γύρη έχει ‘τρυπώσει’ και στο τρίχωμα του.

news 24/7