Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε στο Κογκρέσο και άφησε αιχμές για τουρκικές υπερπτήσεις, διχοτόμηση Κύπρου, τα γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό Μουσείο.
Κ΄άτι λιγότερο από μια ώρα κράτησε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, με τους βουλευτές να σηκώνονται πολλές φορές από τη θέση τους για να τον χειροκροτήσουν. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός αστειεύτηκε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον χειροκροτούν λιγότερο από όσο εκείνοι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν βέβαιο ότι θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και πράγματι το έκανε χωρίς να αναφέρει όμως ούτε μια φορά το όνομα της γείτονος. Συγκεκριμένα και καταδικάζοντας αρχικά τον «ιστορικό αναθεωρητισμό» της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε εμμέσως πλην όμως σαφώς και σε εκείνον της τουρκικής ηγεσίας, ταυτίζοντας ουσιαστικά Πούτιν και Ερντογάν. Παράλληλα κάλεσε τη Βουλή των αντιπροσώπων να «έχει στο νού της» πως «το τελευταίο πράγμα που χρειάζετατι το ΝΑΤΟ την ώρα που πρέπει να βοηθήσει τους Ουκρανούς είναι μια πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Να το λάβετε υπόψιν όταν αποφασίζετε εξοπλισμούς».
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος και στον Παρθενώνα είχε κρατημένο ένα… βέλος και για το Βρετανικό Μουσείο στο οποίο βρίσκονται αρκετά γλυπτά του μνημείου.
Η ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από έναν εκλεγμένο η΄γέτη της χώρας που δημιούργησε τη Δημοκρατία, και έχει υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες σε κάθε περίπτωση από τότε να μιλάει εδώ. Είμαι γνώστης των στεν΄ών δεσμών που δένουν τους λαούς μας. Είναι τιμή μου που απευθύνομαι στο Κογκρέσο που έχει στην ηγεσία του δύο γυναίκες, την Κάμαλα Χάρις και την Νάνσι Πελόζι. Κάθε κράτος που αξιοποιεί τις γυναίκες όπως πρέπει, δεν αξιοποιεί το μισό του δυναμικό.
Όπως και όλοι οι ΄Έλληνες κάθε φορά που έρχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι σαν το σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική είναι τόσο οικεία. Το να περνάς από τον μνημείο του Λίνκολν είναι σαν να περνάς από την Ακρόπολη
Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω αυτό που συνδέει με ένα μοναδικό τρόπο Αμερικανούς και Έλληνες. Την ιδέα ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν όλοι πολίτες είναι ίσοι. Με άλλα λόγια τη Δημοκρατία. Είναι πολύ σκληρό για μας να συνειδητοποιούμε πως η ιδέα των ατομικών ελευθεριών γεννήθηκε πριν 25 αιώνες όταν μια μικρή κοινότητα Ελλήνων τόλμησε. Μόνο οι σκλάβοι δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό. Καμία κοινωνία για τους Έλληνες δεν υπήρχε αν δεν υπήρχε και η ελευθερία. Αυτό το είδαν οι ιδρυτές των ΗΠΑ που δημιο΄ργησαν το Αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στο αθηναϊκό μοντέλο. Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα έφερε μια έκρηξη δημιουργικού πνεύματος στην Ελλάδα που δημιούργησε, τέχνες, πολιτισμό. Αυτή η Δημοκρατία στις ΗΠΑ έφερε την επέκταση της ανθρώπινης ελευθερίας στον κόσμο όσο ποτέ άλλοτε.
Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία. Και ήταν ο ελληνικός λαός που εμπνεύστηκε από τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας όταν ξεσηκώθηκαν κατά του δικού τους καταπιεστή. Η Ελευθερία μπορεί να κερδηθεί ενάντια σε όλες τις πραγματικότητες. Είδαμε ένα μοντέλο για τους καταπιεσμένους λαούς της Ευρώπης. Από την αρχή οι πρόγονοί μας κοίταξαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ζήτησαν υποστ΄ήριξη από τον αμερικανικό λαό. Οι ιδρυτές της δικής σας δημοκρατίας εντυπωσιάστηκαν και έγραψε ο Τόμας Τζέφερσον επιστολή αναφερόμενος στην Ελληνική Επανάσταση, λέγοντας ότι οι φλόγες από την αμερικανική επανάσταση επεκτάθηκαν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες επαναστάτες σχεδίασαν στην Επίδαυρο το πρώτο Σύνταγμα και καθιερώσαμε στα ελληνικά ε΄δάφη του έθνους να απαλλαγεί από την τυραννία και να ζήσει σε κράτος δικαίου. Αυτά τα δικαιώματα τα είχαμε στην Ελλάδα και ποτέ δεν πάψαμε να το υπερασπιζόμαστε ακόμα και με τα όπλα όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες. Στη θέση της Ελλάδας μπήκε η Ουκρανία στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Όταν βλέπουμε τα ίδια δεινά στους λιγοστούς υπερασπιστές της Μαριούπολης, μιας πόλης με ελληνικές ρίζες και όνομα. Όλα αυτά μας θυμίζουν το Μεσολόγγι. Δεν ξεχνάμε τους αμερικανούς εθελοντές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την Ελευθερία. Ούτε έχουμε ξεχάσει εκείνους τους Αμερικανούς που έστειλαν στην Ελλάδα βοήθεια. Και έφτιαξαν νοσοκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία. Σε στιγμές απόλυτης ανάγκης όπως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η αμερικανική βοήθεια ήταν και πάλι εκεί. Ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ που μας βοήθησε να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βγήκαμε πιο δυνατοί από τις μάχες στις οποίες οι πρόγονοί μας έδωσαν το αίμα τους.
Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο γιορτή αλλά και υπενθύμιση των κοινών μας αξιών. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη που έχει δυο φορές βρεθεί σε Παγκοσμίους Πολέμους πρέπει να βαθύνει την ενοποίησή της. Κοιτάμε στο Κίεβο, στην Οδησσό, στις πόλεις που η δική μας επανάσταση δημιουργήθηκε ως ιδέα. Η Μαριούπολη δημιουργήθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη για τους Έλληνες της Κριμαίας. Για ακόμα μια φορά πρόκειται για ένα λαό που αντιμετωπίζει την ανάγκη να υπεραμυνθεί την ελευθερία του. Δεν έχουμε τίποτα με τον ρωσικό λαό με τον οποίο έχουμε κοινή ιστορία. Όμως δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα μπροστά σε έναν αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας.
Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μια εισοβλή. Να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα. Γνωρίζουμε κάτι σχετικά με τον ηρωισμό των αδυνάμων. Και ξέρουμε τι συμβαίνει από τη νίκη που έρχεται. Κατανοούμε την ισχύ των συμμάχων σε σχέση με την άμυνα των δικών μας αξιών. Χωρίς συμμάχους οι Έλληνες δεν θα είχαν κερδίσει την ελευθερία τους. Αταλάντευτα είμαστε υπέρ της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας του Πούτιν. Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς με όπλα για να υπερασπιστούν με όπλα. Καλωσορίσαμε τους Ουκρανούς στην πατρίδα μας. Ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κόσμο που η ισχύς θα ανήκει στα ισχυρά κράτη. Έναν κόσμος που ο στρατός και όχι οι δπλωμάτες επιλύουν τις ανάγκες. Δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει.
Δεν θα πρέπει να επιτύχει για να σταλεί το μήνυμα σε όλα τα άλλα επιθετικά κράτη. Ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από την κοινότητα των κρατών. Η γλώσσα του αναθεωρητισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μιλώντας για πράξη επιθετικότητας, σας ζητώ να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή. Αναφέρομαι σαφώς στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κανείς ποτέ δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Και το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντα ήθελε ειρήνη και πάντα τείνει χείρα φιλίας γιατί είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Υπάρχει ένα μόνο πλαίσιο, το Διεθνές Δίκαιο και οι άγραφες αρχές της σχέσης καλής γειτονίας. Δεν θα δεχτούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει την κυριαρχία μας. Ούτε τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Ακόμα σημειώστε το τελευταίο πράγμα που χρειάζετατι το ΝΑΤΟ την ώρα που πρέπει να βοηθήσει τους Ουκρανούς είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Να το λάβετε υπόψιν όταν αποφασίζετε εξοπλισμούς. Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα σε αυτή τη μεριά του κόσμου. Είναι σημαντικό να παραμείνετε εκεί συνεργαζόμενοι με εταίρους που μοιράζεστε κοινές αξίες. Κυρώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Ενώ προηγούμενα ανανεωνόταν ετησίως με μια πράξη του κοινοβουλίου.
Θα πρέπει να πω στους συναδέλφους μου ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν με χειροκροτούν τόσο. Ο σκοπός είναι να μπορέσουμε να εισάγουμε φτηνές ΑΠΕ. Η σχέση των δυο χωρών μας δεν περιορίζεται σε ζητήματα άμυνας και ενέργειας. Η Pfizer ήρθε στη Θεσσαλονίκη, η Apple, η JP Morgan. Αυτό που βλέπουν οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η γεωγραφική της θέση. Ταυτόχρονα βλέπουν μια δυναμική κοινωνία που έχει υπερβεί τις δυσκολίες του παρελθόντος και ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις. Βλέπουν νέους ταλαντούχους εκπαιδευμένους Έλληνες που επιμένουν να μένουν στην πατρίδα τους. Επίσης πολλοί από αυτούς που έφυγαν από τη χώρα επιλέγουν να επιστρέψουν και νομίζω ότι θα είναι το λαμπρό μέλλον. Μίλησα για τα κοινά μονοπάτια των δημοκρατιών μας. Σήμερα μπορούμε να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά μας, αλλά θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε.
Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε ένα πιο πολύπλοκο κόσμο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε fake news, να προετοιμαστούμε για την επόμενη πανδημία. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Ωστόσο απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών μας. Αλλά ας μην λησμονούμε ότι ο Αβραάμ Λίνκολν αναφέρθηκε στην ατελή δημοκρατία. Οι δημοκρατίες απειλούνται από τις φωνές των λαϊκιστών. Διότι η ανισότητα σε σημαντικό επίπεδο έχει αυξηθεί. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα. Πολλοί μεταμορφώνουν τη δημόσια σφαίρα στην οποία μιλόυν διαφορετική γλώσσα. Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που δυναμώνουν τις δημοκρατίες. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές.
Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες. Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μην είναι διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη. Ο Μάντισον εμπνεύστηκε από τον Περικλή. Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία αλλά υπακούμε τους νόμους μας, έλεγε ο Περικλής. Κάθε φορά που ατενίζουμε το θαύμα των γλυπτών του Παρθενώνα, κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα αν και κάποια από αυτά είναι στο Βρετανικό Μουσείο θυμόμαστε την ακμάζουμε αθηναϊκή Δημοκρατία.
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα πάντα θα ενώνει τις δύο χώρες. Βλέπω πολλούς εξ υμών εδώ. Τα τελευταία 120 χρόνια η χώρα σας καλοδέχτηκε τα κύματα μεταναστών που έψαχναν μια καλύτερη ζωή αλλά και φοιτητές όπως… εμένα. Εκείνοι που ξεκίνησαν να έρθουν ήταν απλοί εργάτες και ασχολήθηκαν με όποια δουλειά βρήκαν. Δεν ήταν μορφωμένοι, η δουλειά τους ήταν ταπεινοί, πάντα είχαν τρομερή αποφασιστικότητα για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους. Ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν. Σήμερα οι Έλληνες που ζουν εδώ συμπεριλαμβάνουν κάποιους ηγέτες του δικαστικού σώματος, της πολιτικής, των τεχνών. Ο Μάικ Δουκάκης κάποτε ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική. Επειδή οι αξίες μας έχουν τόσα κοινά. Μια από τις ιδιότητες η σωφροσύνη, είναι δύσκολο να μεταφραστεί. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστεψαν ότι η αλαζονεία, τα ΄άκρα και η υπερβολή είναι από τις χειρότερες για τη Δημοκρατία. Αυτή η λογική υπαγορεύει ότι Έλληνες και Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε ως θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. Κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό. ».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου συζήτησαν για περίπου μια ώρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συνάντηση έβγαλε ειδήσεις καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκτήσει μια μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35 ενώ παράλληλα η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για μετοχική συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας τονίζοντας ότι «θα πάρουν απάντηση», ενώ μιλώντας για το Κυπριακό ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί λύση δύο κρατών, με τον Τζο Μπάιντεν να τον χειροκροτά.