Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ζωή Λάσκαρη, από το diatrofi.gr, ρίχνει φως σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που πλήττει πολύ κόσμο και όσο κι αν δείχνει ορισμένες φορές απλό, δεν είναι.
Έχω ακούσει αρκετές ιστορίες ανθρώπων που έχουν βγει από τέτοιου είδους αγώνα και μάλιστα νικητές. Έχοντας διαβάσει βιβλία όπως «Η καλύτερη δίαιτα του κόσμου» που εξιστορούν την πορεία μιας γυναίκας από τη διατροφική διαταραχή στην υγεία, καταλήγω στο ότι τελικά υπάρχει μυστικό για την επιτυχία στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών.
Το «μυστικό» στη θεραπεία
Θα μιλήσουμε για το «μυστικό» στην θεραπεία διατροφικών διαταραχών. Πρώτα όμως, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα απαραίτητα «εργαλεία» για να πετύχουμε το στόχο μας. Αυτά δεν είναι άλλα από την συνεργασία με:
- Διατροφολόγο εκπαιδευμένο στις διατροφικές διαταραχές
- Ψυχολόγο εκπαιδευμένο στις διατροφικές διαταραχές
- Γυμναστή εκπαιδευμένο στις διατροφικές διαταραχές
Αν προσέξετε και στις 3 προϋποθέσεις χρειάζεται συνεργασία. Όλοι οι θεραπευτές θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν σωστά το εκάστοτε περιστατικό.
Η πορεία προς την προσωπική υγεία
Εφόσον έχουμε ξεκινήσει την πορεία προς την προσωπική υγεία, θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι εύκολες και δύσκολες. Στις εύκολες στιγμές, η χαρά του όποιου επιτεύγματος είναι τεράστια. Το κίνητρο για να συνεχίσει κανείς την πορεία του στην θεραπεία διατροφικών διαταραχών είναι μεγάλο.
Στις δύσκολες στιγμές, μπορεί να γίνει μία παλινδρόμηση. Να κάνουμε κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο ή να αποφύγουμε τροφή που έχουμε συμφωνήσει με το διατροφολόγο. Επίσης μπορεί μετά από κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο να προβούμε σε κάποια εκκαθαριστική μέθοδο. Να νιώσουμε ματαίωση, ενοχή, απόγνωση, αποτυχία. Και για άλλη μια φορά να είμαστε έτοιμοι για μία ακόμη παραίτηση.
Το μυστικό στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών
Στις δύσκολες στιγμές λοιπόν, το «μυστικό», δεν είναι άλλο από την επιμονή και την παραμονή σε θεραπεία. Επιμονή ακόμη και αν νιώθουμε ότι όλη η προσπάθειά μας έχει πάει στα σκουπίδια. Πόσες φορές έχουμε παραιτηθεί ήδη από προσπάθειες; Όσο και αν παραιτηθήκαμε τα καταφέραμε; Η επιμονή είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο. Πόσα χρόνια είμαστε μέσα στην διαταραχή; Σε πόσο καιρό φανταζόμαστε ότι θα βγούμε έξω αφήνοντας τη διαταραχή στο παρελθόν;
Δεν υπάρχουν μαγικά τεχνάσματα στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε νέες συμπεριφορές στη διατροφή μας και να τις κάνουμε κτήμα μας και αυτό θέλει χρόνο, όπως μέχρι τώρα έχουμε κάνει κτήμα μας τις λάθος διατροφικές συμπεριφορές.
Για να γίνει αυτή η τροποποίηση χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Tίποτα δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις πάντα έχω στο μυαλό μου τον Οδυσσέα που χρειάστηκε 20 χρόνια για να επιστρέψει στην Ιθάκη. Aυτά τα είκοσι χρόνια δεν είναι χαμένα. Aντιθέτως είναι γεμάτα με εμπειρίες ζωής, με αγώνα και ωριμότητα. Ο Οδυσσέας έκανε τόσες στάσεις στην πορεία του. Στους Λωτοφάγους, στην Κίρκη, στην Καλυψώ. Πήρε το χρόνο του, τις εμπειρίες που χρειάστηκε να πάρει οργανώθηκε και συνέχισε το ταξίδι του προς την Ιθάκη.
Αν η δική σας Ιθάκη είναι η προσωπική σας υγεία, να ξέρετε ότι θα έχετε αντίστοιχα πολλές στάσεις. Είναι μέρος της θεραπείας σας. Στην πορεία σας όμως σε αντίθεση με τον Οδυσσέα δεν θα χάσετε τους βοηθούς-συντρόφους σας. Ο Διατροφολόγος, ο Ψυχολόγος και ο Γυμναστής θα είναι εκεί δίπλα σας στην θεραπεία διατροφικών διαταραχών μέχρι να φτάσετε το στόχο σας.
Κόβεις το χέρι σου όταν πονάς;
Η διαταραχή είναι αυτή που προκαλεί την ανάγκη για παραίτηση, για να υπερισχύσει εκείνη. Η παραίτηση εξ ορισμού δεν είναι επιλογή στη θεραπεία. Η διαταραχή δεν είναι εχθρός μας. Είναι ένα κομμάτι μας που νοσεί και θέλει θεραπεία. Αν για παράδειγμα πονάει το χέρι μου, δεν το κόβω. Πάω στον αντίστοιχο γιατρό και μου δίνει θεραπεία. Τώρα που νοσεί το κορμί μου, θα το παρατήσω;
Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες στην πορεία της ζωής μας με μόνο στόχο να μάθουμε μέσα από αυτές. Να γίνουμε καλύτεροι, ωριμότεροι με πιο πολλές εμπειρίες, και ίσως λίγο πιο σοφοί. Αν στο δρόμο σας έχει έρθει η διαταραχή, ίσως έχει έρθει να σας μάθει να σέβεστε το σώμα και την ψυχή σας. Ίσως για να μάθετε να ακούτε τις ανάγκες του κορμιού σας για τροφή, ίσως για να μάθετε να απολαμβάνετε όλες τις τροφές χωρίς καμία ενοχή. Ίσως χρειάζεται να μάθετε ότι δεν χρειάζεται να συγχέουμε την κατανάλωση τροφής με κάποιο δυσάρεστο ή ευχάριστο γεγονός στη ζωή μας. Ίσως το πιο σημαντικό στην θεραπεία διατροφικών διαταραχών είναι να χρειάζεται να μάθετε να συντηρείτε σε υγεία το σώμα που κατοικεί η ψυχή σας. Το σώμα που θα περάσετε όλα τα χρόνια της ζωή σας. Αυτό το σώμα που ίσως και να φέρει στη ζωή και άλλους ανθρώπους.
Και αν ακόμη έστω και για λίγο χαθεί η πίστη, η ελπίδα, θυμηθείτε το μυστικό και θα έρθετε πιο κοντά στη θεραπεία. Επιμονή!
diatrofi