Πόσο ωφελεί η συστηματική άσκηση στην όραση

Στα πλέον αναρίθμητα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας οι ειδικοί συστήνουν να προσθέσουμε και τη συμβολή της στην υγεία των οφθαλμών!

Για καλύτερη και πιο καθαρή όραση, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ συνιστούν να αθλούμαστε συστηματικά. Ειδικότερα, πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία των ματιών από την έντονη άσκηση, καθώς προλαμβάνει την ξηρότητα και τον κνησμό στην περιοχή των ματιών, ενισχύοντας την παραγωγή και την ποιότητα των δακρύων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Experimental Eye Research, υποδηλώνουν ότι η καλύτερη φυσική κατάσταση και οι μεγαλύτερες περίοδοι άσκησης μπορεί να είναι σημαντικοί τρόποι για την ενίσχυση της εφύγρανσης των ματιών και την καταπολέμηση της ξηροφθαλμίας.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 52 ενήλικες, τους οποίους οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν είτε ως «αθλητές» ή «μη αθλητές». Οι συμμετέχοντες στην ομάδα των αθλητών ασκούνταν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα με ασκήσεις σε διάδρομο, ενώ οι μη αθλητές μία φορά την εβδομάδα, εκτελώντας αντίστοιχες ασκήσεις.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διενέργησαν οφθαλμικές εξετάσεις σε δύο χρόνους: λίγο πριν και πέντε λεπτά μετά τις συνεδρίες, μετρώντας την παραγωγή δακρύων και πόσο καιρό το δακρυϊκό φιλμ στο μάτι παρέμεινε σταθερό πριν να αρχίσει να στεγνώνει. Αν και όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν κάποια ενίσχυση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των δακρύων μετά την άσκηση, οι συμμετέχοντες της ομάδας αθλητών παρουσίασαν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Διατηρώντας υγιές το δακρυϊκό φιλμ, εξισορροπείται η υγρασία στην περιοχή των ματιών, ενώ παράλληλα προστατεύονται από ερεθιστικούς παράγοντες όπως η σκόνη και οι ρύποι και τα ξηρά σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό, τσούξιμο ή κάψιμο.

ygeiamou