Που ψάχνουν να πάνε διακοπές οι Έλληνες και δεν θα πέφτει… καρφίτσα

Πανέμορφα και γραφικά ελληνικά νησιά αναμένεται να ξεχωρίσουν ως top τουριστικοί προορισμοί για το καλοκαίρι του 2022.

Σύμφωνα με το pelop, με βάση τις ιντερνετικές αναζητήσεις, αυτοί είναι οι ελληνικοί προορισμοί που είναι έτοιμοι να σπάσουν κάθε ρεκόρ φέτος το καλοκαίρι:

1. Σπέτσες

Στο νησί γυρίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 πλάνα της υπερπαραγωγής της Netflix «Στα Μαχαίρια 2» (Knives Out 2) με τους βραβευμένους ηθοποιούς Daniel Craig (τον πρώην James Bond) και την Kate Hudson που θα προβληθεί στους κινηματογράφους το 2022.

Η επιλογή των Σπετσών για τα γυρίσματα της ταινίας μόνο τυχαία δεν είναι. Η πλοκή είναι εμπνευσμένη από τα βιβλία μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι οπότε το φόντο της ταινίας πρέπει να είναι κλασσικό που να παραπέμπει στις αρχές του 20ου αιώνα και αυτό είναι το ξενοδοχείο Ποσειδώνειο που άνοιξε τις πύλες του το 1914. Βέβαια όλο το σκηνικό του νησιού παραπέμπει σε μία τέτοια περίοδο. Τον Daniel Craig έτσι κι αλλιώς μέσα από τον ρόλο του James Bond τον έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε σε γραφικά χωριά της Ιταλίας και της Γαλλίας, να λοιπόν που ήρθε και η σειρά των Σπετσών.

Είναι λοιπόν χρυσή ευκαιρία να πάτε να δείτε από κοντά το λιμάνι των Σπετσών και την πλατεία Ποσειδωνίου που θα προβληθούν στην ταινία ώστε να μπείτε στο φυσικό σκηνικό μίας χολιγουντιανής ταινίας. Τη συνέχεια βέβαια θα τη δείτε επί της μεγάλης και της μικρής οθόνης.

Κατά τ’ άλλα οι Σπέτσες είναι γνωστός κοσμοπολίτικος προορισμός του Σαρωνικού με αρχοντιά και ιστορία που φαίνεται σε όλες τις μεριές του νησιού. Οι ομορφιές μαγεύουν τον επισκέπτη από τη γραφική Ντάπια που είναι δεμένα τα θαλάσσια ταξί ως το Παλιό Λιμάνι που σκάφη κάθε τύπου στριμώχνονται για μία θέση στον απάνεμο όρμο.

Στα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε στις Σπέτσες είναι να περπατήσετε τον παραθαλάσσιο πεζόδρομο, να φωτογραφίσετε το Ποσειδώνειο, να διασκεδάσετε στο Παλιό Λιμάνι, να δοκιμάσετε αμυγδαλωτά, να κάνετε μπάνιο στο Βρέλλο και να κάνετε μία βαρκάδα με θαλάσσιο ταξί από τη Ντάπια ως το Παλιό Λιμάνι.

2. Σίφνος

Η Σίφνος επανέρχεται στο προσκήνιο με ένα άρθρο – ύμνο του ελβετικού περιοδικού Imagine Magazin στα πλαίσια της λίστας των ξεχωριστών προορισμών για τη χρονιά που πέρασε. Χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή δύναμη των Κυκλάδων κάτι που τονίζει το χαμηλό προφίλ που διατηρεί παρά τις ασύγκριτες ομορφιές της.

Με λέξεις όπως «καρτ – ποστάλ» και «απέραντη ομορφιά» προσπαθεί να αποδώσει τα γραφικά χωριά της ενώ κάνει λόγο και για «ειδικές πινελιές» και «μικρές λεπτομέρειες» που είναι τα πήλινα δημιουργήματα που φτιάχνονται στο νησί, η τοπική κουζίνα, η θερμή φιλοξενία και οι παραδόσεις του νησιού. Πρόκειται λοιπόν για αυθεντικό νησί χαρακτηριστικό της κυκλαδίτικης ομορφιάς καταλήγει το άρθρο, μία ελληνική έκφραση που σίγουρα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ο γραφών είναι το χάρμα οφθαλμών!

Δε χάνει την ευκαιρία να αποθεώσει κάθε πλευρά του νησιού από τα πλακόστρωτα δρομάκια ως τα ασβεστωμένα σπιτάκια και τις εκκλησίες με τους μπλε τρούλους. Ειδική αναφορά γίνεται στις δύο πιο γνωστές εικόνες της Σίφνου, στο γοητευτικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων που είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σε όλη την Ελλάδα και στην προστάτιδα Παναγία Χρυσοπηγή που στέκει περήφανα στο βράχο μέσα στην απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Όλα τα χωριά έχουν την τιμητική τους: οι Καμάρες με το λιμάνι και τη μεγάλη αμμουδιά, η Απολλωνία με τη γραφικότητα της και την έντονη νυχτερινή ζωή, ο Αρτεμώνας με τα πλακόστρωτα δρομάκια, το Κάστρο η μεσαιωνική πρωτεύουσα, το παραδοσιακό ψαροχώρι Φάρος, ο Πλατύ Γιαλός με τη μεγάλη αμμουδιά, το απομονωμένο ψαροχώρι Βαθύ. Όλα αναλύονται διεξοδικά και τους πλέκει το εγκώμιο.

Η Σίφνος έχει συμπεριληφθεί επίσης στη λίστα του Conde Nast Traveller ως ένα από τα καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για το 2022. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη γαστρονομική κληρονομιά του Τσελεμεντέ: «Ξεχάστε το σουβλάκι και τον μουσακά: εδώ οι ρεβυθοκροκέτες και η μαγειρεμένη κάπαρη είναι βασικά πιάτα της ταβέρνας».

3. Νάξος

Η λίστα των ξεχωριστών προορισμών του ελβετικού περιοδικού Imagine Magazin συνεχίζεται με τη Νάξο το πιο ολοκληρωμένο νησί των Κυκλάδων όπως το χαρακτηρίζει και αυτό γιατί έχει όλα όσα επιθυμείς από ένα προορισμό για διακοπές: από αμμουδιές και γραφικά χωριά μέχρι αρχαιολογικούς χώρους και τοπικά προϊόντα.

Η πρώτη εικόνα από το πλοίο δείχνει ότι στη Νάξο η γραφικότητα των Κυκλάδων συναντάει την αρχαία και τη μεσαιωνική ιστορία. Δύο είναι τα αξιοθέατα που κεντρίζουν το βλέμμα. Η αρχαία Πορτάρα, που είναι ημιτελής ναός αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα, δεσπόζει στο λιμάνι και στέκει εντυπωσιακή επάνω σε ακρωτήριο ενώ η Χώρα με το Κάστρο είναι μία μεσαιωνική καστροπολιτεία που αποτέλεσε την έδρα του Δουκάτου της Νάξου από το 1207. Μέσα στη Χώρα βρίσκεται η παλιά αγορά με φιδίσια δρομάκια, μικρά εστιατόρια και μπαρ, τουριστικά μαγαζιά και γραφικότητα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Μύκονο!

Η λίστα με τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη Νάξο είναι μακριά. Συνεχίζοντας με τις παραλίες οι καλύτερες είναι ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Προκόπιος ενώ πολλές ακόμα θα συναντήσετε στη δυτική πλευρά του νησιού άλλες ήσυχες και άλλες με κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι η Αγία Άννα, το Αλυκό, το Καστράκι, η Μικρή Βίγλα και η Πλάκα. «Μίλια με αμμουδιές» είναι η φράση που χρησιμοποιεί το άρθρο για να τις περιγράψει. Έτσι κι αλλιώς αυτό το νησί είναι πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα για τις αμμουδιές του.

Εκτός από ψαροχώρια είναι το μοναδικό κυκλαδονήσι που συναντάτε και ορεινά χωριά. Τα πιο γνωστά είναι η Απείρανθος και το Φιλότι στο όρος Φανάρι με βυζαντινές, ενετικές και φράγκικες ρίζες και με λαϊκή αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει. Η επίσκεψη εκεί μάλιστα συγκαταλέγεται στα must καθώς δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό και ότι θα δείτε είναι αυθεντικό. Περιηγηθείτε λοιπόν σε καλντερίμια με καμάρες, γραφικές πλατείες, δείτε πύργους και βυζαντινές εκκλησίες και θαυμάστε αυτή τη διαφορετική πλευρά των Κυκλάδων.

Επισημαίνει επίσης ότι η Νάξος είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, για οικογένειες, ζευγάρια και ενήλικες. Υπάρχουν πολλές επιλογές νυχτερινής διασκέδασης χωρίς να είναι party island, οι παραλίες είναι κατάλληλες για παιδάκια, ενώ παράλληλα είναι και ήσυχο νησί, είναι αρκετά μεγάλη και ο ένας δεν ενοχλεί τον άλλο.

Η Νάξος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Conde Nast Traveller ως ένα από τα καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για το 2022. Στη Νάξο επίσης έκανε στάση το καλοκαίρι του 2021 η μεγαλύτερη Αμερικανίδα ταξιδιωτική blogger Kiki Kirsten.

4. Σύρος

Μπαράζ άρθρων έχουν γραφτεί για τη Σύρο από το 2018 ως το 2020 από το αμερικανικό Travel + Leisure, το Conde Nast Traveller και τον βρετανικό Telegraph. Όλα συμφωνούν ότι είναι ένα 100% αυθεντικό νησί εκτός μαζικού τουρισμού που δίνει μία γεύση από αληθινή Ελλάδα. Η Σύρος δεν έχει ανάγκη τον τουρισμό και επομένως δεν έχει αλλοιωθεί, κύρια ασχολία των κατοίκων είναι τα ναυπηγεία τα οποία αν και έχουν άχαρη όψη σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικά του νησιού.

Πιο ωραία από όλα είναι η εικόνα της Ερμούπολης με τους δύο λόφους να στεφανώνονται με εκκλησίες στις κορυφές τους και να περιτριγυρίζονται με νεοκλασικά κτίρια. Δεν έχει λευκά σπιτάκια όπως οι υπόλοιπες Κυκλάδες πιο πολύ έχει άρωμα από Ιταλία, κι όπως περιγράφει το άρθρο είναι ένας κόσμος βγαλμένος από όπερα του 19ου αιώνα.

Τα καπετανόσπιτα εντυπωσιάζουν με τα περίτεχνα μπαλκόνια, τα παραθυρόφυλλα, τα σχέδια στα κάγκελα ενώ η Ερμούπολη εντυπωσιάζει με τη σειρά της με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις μικροσκοπικές πλατείες, τις λάμπες από σφυρήλατο σίδερο, το θέατρο Απόλλων του 1864 και το δημαρχείο του 1876 με την πλατεία Μιαούλη. Τα Βαπόρια είναι η πιο ωραία συνοικία με σοκάκια σα να βγήκαν από τη Σιένα, ένας συνδυασμός ρομαντισμού, Αναγέννησης και Πομπηίας.

Η Άνω Σύρος είναι το πιο ατμοσφαιρικό μέρος που χτίστηκε το 1208 ως καταφύγιο από τους πειρατές, είναι η πρωτεύουσα των καθολικών χριστιανών του νησιού.

Η Σύρος λοιπόν είναι το νησί που η ιστορία συναντά τη ναυτοσύνη. Κάποτε ήταν ένα από τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης μαζί με την Οδησσό, την Τεργέστη, τη Μασσαλία και το Λίβερπουλ. Μάλιστα το λουκούμι Σύρου ήταν αγαπημένο της βασίλισσας Βικτώρια της Αγγλίας.

Οι παραλίες που ξεχωρίζουν είναι η Βάρη, η Αζόλιμνος και το Κίνι. Επίσης αναφέρεται ότι το νησί έχει παράδοση στο ρεμπέτικο τραγούδι καθώς ο Μάρκος Βαμβακάρης καταγόταν από εκεί και τραγούδησε τις ομορφιές της.

Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Conde Nast Traveller ως ένα από τα καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για το 2022.

5. Μήλος

Ψηφίστηκε ως το καλύτερο νησί στον κόσμο από τους αναγνώστες του αμερικανικού Travel + Leisure κάτι που είναι ομολογουμένως τεράστια διάκριση τόσο για το ίδιο το νησί όσο και για την Ελλάδα. Σε σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι «το καλύτερο νησί της Ευρώπης έχει εκπληκτικές παραλίες με λευκή πέτρα και μερικά από τα πιο τιρκουάζ νερά στον κόσμο». Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστή διεθνώς για την Αφροδίτη της Μήλου, η ομορφιά της είναι αντίστοιχη της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Η βραχώδης ακτογραμμή δίνει τη θέση της σε μερικά από τα πιο παρθένα κρυστάλλινα νερά που έχετε δει. Το τοπίο είναι απότομες πλαγιές λόφων διάσπαρτες με αραιή βλάστηση, ασβεστωμένα σπίτια, εκκλησίες με γαλάζιους θόλους και κατσίκες που βόσκουν.

Στην Πλάκα τα σοκάκια είναι μικρά και στενά αλλά οι κάτοικοι έχουν φροντίσει επιμελώς κάθε λεπτομέρεια να είναι στη θέση της. Όλα τα κτίρια είναι τέλεια ασβεστωμένα, τα παραθυρόφυλλα στην ιδανική απόχρωση του μπλε και οι βουκαμβίλιες δείχνουν σα να’ ναι πάντα ανθισμένες. Ακόμα και οι πέτρες έχουν ζωγραφιστεί ξεχωριστά ώστε να ξεχωρίζουν από το πεζοδρόμιο. Αν δεν το ξέρετε το ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα ανταγωνίζεται αυτό της Σαντορίνης, εμένα μου φάνηκε καλύτερο!

Το Κλήμα είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Μήλου, αυτές οι πολύχρωμες πόρτες είναι αποθήκες και πάρκινγκ για καΐκια σκαμμένα μέσα στον μαλακό ηφαιστειακό βράχο. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε κάποιον ψαρά να κάνει εκεί τις καθημερινές του δουλειές.

Η παραλία Σαρακίνικο είναι σα να προσγειώνεσαι στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού ενώ αναφορά γίνεται και στον Παπάφραγκα μία ακόμα ξεχωριστή παραλία του νησιού. Το άρθρο καταλήγει: «Η Μήλος, όπως το γνωστό άγαλμα της, είναι μία σειρήνα που θα σε καλεί ξανά και ξανά».

Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Conde Nast Traveller ως ένα από τα καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για το 2022. Την επισκέφθηκε και η μεγαλύτερη Αμερικανίδα ταξιδιωτική blogger Kiki Kirsten. Στάσεις της ήταν ο Φυροπόταμος, η Φυριπλάκα, η Πλάκα, η Πολύαιγος, η Απολλωνία, ο Κάπρος και το Τσιγκράδο.

6. Ιθάκη

Ακούγοντας Ιθάκη έρχεται στο μυαλό μας ο Οδυσσέας και το πολύπαθο ταξίδι του αλλά ίσως αυτή η φήμη μας εμποδίζει να δούμε το νησί ως ένα καλοκαιρινό προορισμό που μπορούμε να περάσουμε τις διακοπές μας εκεί. Γιατί εκτός από πατρίδα του Οδυσσέα η Ιθάκη είναι ένα κατάφυτο νησί στολισμένο με γραφικά χωριά που οι πλαγιές της καταλήγουν σε πανέμορφους όρμους με υπέροχες παραλίες. Είναι μάλιστα πιο γνωστή σε σκαφάτους που ταξιδεύουν τις θάλασσες παρά σε παραθεριστές.

Από το Κιόνι ως το Βαθύ το μόνο που θα δείτε είναι εικόνες που ταξιδεύουν το μυαλό. Γραφικά λιμανάκια να αγκαλιάζουν απάνεμους όρμους με ιστιοπλοϊκά σκάφη που λικνίζονται στα ήρεμα νερά, τα σπίτια είναι παραδοσιακά επτανησιακά, πολύχρωμα δίπατα με μπαλκόνι. Στο Βαθύ θα δείτε το άγαλμα του Οδυσσέα που από τη μία μεριά στέκει αγέρωχος ενώ από την άλλη κωπηλατεί κατάκοπος το σκάφος του ενώ στο Κιόνι ανακαλύψτε τις πολύ μικρές παραλίες με τιρκουάζ νερά που οδηγούν εκεί τα δρομάκια του χωριού.

Άλλα χωριά που αξίζουν μία επίσκεψη είναι το ψαροχώρι Φρίκες και ο Σταυρός που υπάρχει προτομή του Οδυσσέα και αναπαράσταση του ανακτόρου του, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Bruno Mazzali.

Οι παραλίες είναι μικρές και παρθένες αλλά προπάντων ήσυχες, μπορεί να είναι άγνωστες αλλά αυτό συμβαίνει γιατί τις ξέρουν λίγοι και καλοί! Οι καλύτερες είναι το Γιδάκι, το Φιλιατρό, το Κιόνι, η Πλατιά Άμμος, τα Κουρβούλια, το Σαρακίνικο, η Μηνύματα και ο Άη Γιάννης.

Η Ιθάκη έχει επίσης συμπεριληφθεί στη λίστα του Conde Nast Traveller ως ένα από τα καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για το 2022.

7. Παξοί

Αν υπάρχει ένα σημείο στην Ελλάδα που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τη γραφικότητα και την ηρεμία τότε αυτό είναι οι Παξοί, το νησί που είναι πιο πολύ γνωστό για τις θάλασσες σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου. Το Conde Nast Traveller το συμπεριέλαβε στη λίστα του και χαρακτηρίζει το χρώμα της θάλασσας μπλε ηλεκτρίκ!

Αν και μικρό νησί οι ατραξιόν του είναι δυσανάλογα πολλές. Οι ιταλικής αρχιτεκτονικής οικισμοί με τα όμορφα δρομάκια και τα γραφικά λιμανάκια βρίσκονται μέσα σε απάνεμους όρμους χαρίζοντας μία μοναδική ευκαιρία για φαγητό και καφέ επάνω στο κύμα. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα όμως είναι οι μεγαλειώδεις φυσικοί σχηματισμοί: η αποστομωτική θέα των γκρεμών από την Καστανίδα, πάνω από το σπήλαιο της Υπαπαντής, η φυσική αψίδα Τρυπητός, η παραλία Ερημίτης με τους κάθετους γκρεμούς, το ηλιοβασίλεμα πάνω από την παραλία Γαλάζιο και επίσης το ηλιοβασίλεμα στη Λάκκα στα ήρεμα νερά του κόλπου.

Τις παραλίες δεν μπορούμε να τις περιγράψουμε με λέξεις, απλά ότι η μία είναι καλύτερη από την άλλη, οι καλύτερες βέβαια βρίσκονται στους Αντίπαξους με το Βουτούμι να κλέβει δίκαια τις εντυπώσεις.

Στα must συγκαταλέγεται ο γύρος Παξών και Αντίπαξων για να δείτε τους κοφτούς γκρεμούς και να κάνετε μπάνιο στη Γαλάζια σπηλιά.

8. Πάτμος

Πάτμος κι ένας προορισμός στη λίστα του Conde Nast Traveller από τα Δωδεκάνησα, εξαιρετικά αδικημένος επειδή το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ξεπερνάει τη φήμη του νησιού, συνήθως θα το βρείτε σε λίστες με πασχαλινούς προορισμούς που το τιτλοφορούν ως νησί της Αποκάλυψης αλλά αυτό δεν είναι όλη η πραγματικότητα.

Το πιο ωραίο στην Πάτμο ίσως να μην είναι το Μοναστήρι αλλά η Χώρα που εντυπωσιάζει με την καλαισθησία και την ιδιαίτερη αρχοντιά της, είναι χαρακτηρισμένη άλλωστε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ξεχωρίζει για τα λευκά αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα με τα πέτρινα περιγράμματα σε πόρτες και παράθυρα, για τις πολύχρωμες λεπτομέρειες, τα φιδίσια στενάκια, τις όμορφες πλατείες αλλά και τη θέα προς τη Σκάλα το λιμάνι του νησιού.

Δαντελωτό νησί όπως είναι κρύβει πολλούς όρμους με ήσυχες παραλίες με το Λιβάδι Γερανού και την Ψιλή Άμμο να είναι οι αγαπημένες του Conde Nast. Η πιο ωραία δραστηριότητα ωστόσο είναι η ημερήσια εκδρομή στα γειτονικά κατοικημένα και ακατοίκητα νησάκια και αυτό γιατί στην Πάτμο υπάρχουν τέτοια σύμπλεγματα νησιών που θα σας δώσουν την ευκαιρία να κάνετε θαλάσσιες εξερευνήσεις και ανακαλύψεις.

Οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την Πάτμο με ημερόπλοια από την Κω αλλά οπωσδήποτε αξίζει λίγες μέρες προσοχής παραπάνω. Και κάτι ακόμα, το παντοδύναμο Μοναστήρι έχει κρατήσει υπό τον έλεγχο του τη νυχτερινή ζωή. Αυτό είναι σχήμα λόγου φυσικά από το Conde Nast!

9. Σύμη

Συνεχίζονται τα Δωδεκάνησα με τη Σύμη. Την έχουμε συνηθίσει πλέον κάθε χρόνο να προβάλλεται από Έλληνες blogger αλλά έχει συμπεριληφθεί φέτος και στη λίστα του Conde Nast Traveller. Αφηγείται λοιπόν με γλαφυρά λόγια:

“Η μικρή Σύμη έχει το πιο όμορφο λιμάνι στην Ελλάδα. Καθώς γυρίζετε το ακρωτήρι, νεοκλασικά αρχοντικά σε κάθε απόχρωση βερίκοκου και ροδακινί υψώνονται σαν αντικατοπτρισμός από τη θάλασσα. Χτισμένη από εμπόρους σφουγγαριών και μπαχαρικών του 19ου αιώνα ολόκληρη η πόλη είναι πλέον εθνικό μνημείο.”

Γραφική κι επιβλητική, θα πρόσθετα, με μεγάλο λιμάνι με καΐκια και σκάφη αναψυχής με το ρολόι του 1881 να δεσπόζει. Αυτό που θες είναι να βρεις τα καλύτερα σημεία για να θαυμάζεις από διάφορες οπτικές γωνίες τον οικισμό και να ρεμβάζεις στο λιμάνι τα σκάφη που πάνε κι έρχονται. Ψηλά στο λόφο βέβαια η θέα γίνεται ακόμα καλύτερη.

Στα must συγκαταλέγεται η επίσκεψη στο Μοναστήρι του Πανορμίτη που είναι ο προστάτης της Δωδεκανήσου και μπάνιο στις παραλίες Άγιος Γεώργιος και Μαραθούντα. Επίσης φημίζεται για το συμιακό γαριδάκι αν και στις ταβέρνες μπορείτε να απολαύσετε πάσης φύσεως θαλασσινά.