Ξεκινά σπάνια ευθυγράμμιση πέντε πλανητών – Πώς θα δείτε το αστρονομικό φαινόμενο

Ξεκινά από σήμερα ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που αφορά πέντε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και θα συνεχίσει προοδευτικά να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα αφορά την ευθυγράμμιση πέντε πλανητών (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος), οι οποίοι θα πλησιάσουν στην ίδια γειτονιά του ουρανού. Μάλιστα, η γωνιακή απόκλιση μεταξύ Ερμή και Κρόνου στον ουράνιο θόλο θα είναι ιδιαίτερα μικρή, όπως μεταδίδει το «Sky & Telescope».

Ευθυγράμμιση: Πώς και πότε θα είναι ορατή

Αυτό σημαίνει πως ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, θα δείτε την αρχή της εν λόγω ευθυγράμμισης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες, ο Ερμής θα γίνεται ολοένα πιο φωτεινός και εύκολα ορατός. Οι υπόλοιποι πλανήτες θα είναι σταθερά ορατοί με γυμνό μάτι.

Η συγκεκριμένη σύνοδος θα είναι ορατή από κάθε γωνιά του πλανήτη

Στο βόρειο ημισφαίριο, θα δούμε τους πλανήτες από τον ανατολικό έως νοτιοανατολικό ορίζοντα, ενώ όσοι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο θα θαυμάσουν το θέαμα βορειοανατολικά.

Εάν θέλετε, λοιπόν, να θαυμάσετε το φαινόμενο αυτό το Σαββατοκύριακο, φροντίστε να έχετε ανεμπόδιστη θέα στα ανατολικά του ορίζοντα, ενώ καλό θα ήταν να εξοπλιστείτε και με κιάλια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για να παρατηρήσετε την ευθυγράμμιση των πλανητών είναι περίπου 30 λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου.