“Κλειδώνει” το Fuel Pass 2 όπως diesel – Τι αλλάζει στο επίδομα βενζίνης

Στην Κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να υπάρξει Fuel Pass 2 παρέμβαση την επιδότηση diesel, απευθείας δηλαδή στα πρατήρια που κατάφερε να συγκρατήσεις τις τιμές.

Σχέδιο αποσυμπίεσης ετοιμάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η κούρσα ανόδου της τιμής της βενζίνης.

Η τιμή στην αντλία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο την στιγμή που το fuel pass αν και προκάλεσε το ενδιαφέρον των καταναλωτών δεν κατάφερε να ανακόψει την ξέφρενη πορεία των καυσίμων.

Με την τιμή να φτάνει τα 2,5 ευρώ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις ώστε οι νέες παρεμβάσεις να φέρουν άμεσο αποτέλεσμα. Με δεδομένο ότι το fuel pass δεν επηρέασε την τιμή της βενζίνης, ενώ αντίθετα η επιδότηση του diesel έχει συγκρατήσει την τιμή του καυσίμου στην αντλία, αρμόδιοι παράγοντες προσανατολίζονται στη σκέψη να υπάρξει αντίστοιχη παρέμβαση και για την βενζίνη.

Φαίνεται πώς τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και ώρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ώστε να ακολουθήσει η οριστική κοστολόγηση των μέτρων, η ανακοίνωση τους και η εφαρμογή τους από τις αρχές του Ιουλίου.

Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, το πλαίσιο της παρέμβασης θα είναι αντίστοιχο με αυτή που εφαρμόστηκε στην τιμή του diesel, δηλαδή επιδότηση της τιμής απευθείας στην αντλία, μέτρο που θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Δημοσιονομική ισορροπία

Το στοιχείο που θα κρίνει το μέγεθος της παρέμβασης, αλλά και της χρονικής διάρκεια της, είναι το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην θέσπιση ενός ακόμα κύματος μέτρων. Η αναζήτηση του απαιτούμενου περιθωρίου είναι καθημερινή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να «σκανάρουν» τα έσοδα προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση.

Τα νέα μοιάζουν θετικά καθώς τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους αφήνουν περιθώρια νέων παρεμβάσεων. Χαμόγελα έφεραν και τα στοιχεία για τη πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Έστω και αν το πρώτο τρίμηνο δεν υπήρχαν σημαντικά μεγάλες πιέσεις από τον πόλεμο, καθώς η επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 7% για το πρώτο τρίμηνο, δημιουργεί αισιοδοξία ότι η Ελληνική Οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στους σοβαρούς κλυδωνισμούς που προκαλεί ο πόλεμος και κατ επέκταση η ξέφρενη πορεία των τιμών στην ενέργεια.

Με αυτά τα δεδομένα αυξάνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθούν μια σειρά από παρεμβάσεις. Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει εντοπιστεί και όλα δείχνουν ότι θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αναχωμάτων ώστε να ανακοπεί η άνοδος της τιμής της βενζίνης, αγγίζει τα 800 εκατ ευρώ.

Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, όποια επιπλέον χρήματα μπαίνουν στο ταμείο θα κατευθύνονται σε τέτοιου είδους δράσης και παραπέμπουν στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τα σενάρια

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να προκριθεί το σενάριο παρέμβασης στους φόρους που επιβαρύνουν τη βενζίνη, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα.

Σε αυτή τη βάση η κυβέρνηση δεν εξετάζει παρέμβαση στη φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων, εκτιμώντας ότι είναι μια απόφαση που θα δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τα οφέλη που θα είχαν οι καταναλωτές.

Στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και το σενάριο της επανάληψης του επιδόματος στα καύσιμα, αλλά στοχευμένα με αυστηρότερα κριτήρια, προκειμένου να το εισπράξουν όσοι το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο πρώτος κύκλος του fuel pass τελειώνει στις 10 Ιουνίου, καθώς τότε θα κλείσει οριστικά η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Ως εκ τούτου αμέσως μετά θα μπορούσε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του επόμενου κύματος των μέτρων που θα αποφασισθούν.