Αξιότιμες κυρίες,
αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε περιστατικό δηλητηρίασης που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς. Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018,μετά τη λήψη πληροφοριών από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς για τη δηλητηρίαση τεσσάρων τσοπανόσκυλων στην περιοχή του Κωσταραζίου Καστοριάς, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στην περιοχή
Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν μία νεκρή αλεπού και ένα νεκρό τσοπανόσκυλο με εμφανή
σημάδια δηλητηρίασης (φωτογραφίες 1 & 2). Επίσης πλησίον των δύο αυτών ζώων
εντοπίστηκαν υπολείμματα αγριογούρουνου (τρίχες, κόκκαλα).
Τα νεκρά ζώα θάφτηκαν την επόμενη μέρα από τα μέλη της Εταιρεία Προστασίας
Περιβάλλοντος Καστοριάς όπως ορίζει η οδηγία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων για τα δηλητηριασμένα δολώματα1, ώστε αυτά να μην είναι προσβάσιμα σε άλλα ζώα. Τα ζώα βρίσκονταν σε αρκετά προχωρημένο στάδιο σήψης που κατέστησε αδύνατη τη συλλογή δειγμάτων για μελλοντική διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων. Σε όλα τα ευρήματα τραβήχτηκαν φωτογραφίες και λήφθηκαν γεωγραφικές συντεταγμένες.
Κρίνοντας από την κατάσταση σήψης των νεκρών ζώων στο συγκεκριμένο υψόμετρο και τις καιρικές συνθήκες των προηγουμένων ημερών εικάζουμε ότι η εν λόγω τοποθέτηση του δηλητηριασμένου δολώματος έλαβε χώρα περίπου 7 με 10 ημέρες πριν από την έρευνα.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί την κύρια αιτία μείωσης
αρπακτικών πουλιών και σαρκοφάγων ζώων σε όλη την Ελλάδα και έχει φέρει στο χείλος της εξαφάνισης τα 4 είδη γυπών της χώρας. Συγκεκριμένα η περιοχή που βρέθηκαν τα
δηλητηριασμένα ζώα επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά ένα ζευγάρι Χρυσαετών, είδος
αυστηρά προστατευόμενο, το οποίο παρουσιάζει πληθυσμιακή μείωση σε όλη την Ελλάδα. Τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν απειλούν μόνο τα είδη της άγριας πανίδας αλλά συνιστούν μεγάλη απειλή και για τη δημόσια υγεία, καθώς πολύ συχνά χρησιμοποιούνται απαγορευμένα και άκρως τοξικά φυτοφάρμακα. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων προκαλεί επίσης οικονομική απώλεια στους χρήστες γης, όπως οι κτηνοτρόφοι που χάνουν τα σκυλιά εργασίας τους αφήνοντας χωρίς προστασία τα κοπάδια τους.
Παρακαλούμε θερμά για τις ενέργειές σας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και με τον κ. Νίκο
Παναγιωτόπουλο, Αντιπρόεδρο της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς (τηλ.
επικοινωνίας 6984660560). Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση
τυχόν χρειαστείτε.
Με εκτίμηση,
Νίκος Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνα Ντεμίρη
Αντιπρόεδρος Υπεύθυνη Πολιτικής
Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Συντονίστρια Ομάδας Εργασίας Ενάντια
Καστοριάς στα Δηλητήρια
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία