ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Ocimum basilicum
Άλλες ονομασίες: Βασιλικός της Ταϊλάνδης, γλυκός βασιλικός, βότανο του Αγίου Ιωσήφ
Ο γνωστός σε όλο τον κόσμο βασιλικός προέρχεται από την Ινδία όπου και θεωρούνταν ιερό. Η ονομασία του αποδίδεται στον ελληνικό όρο βασιλεύς. Είναι αρωματικό ποώδες φυτό με απαλά φύλλα που ανάλογα την ποικιλία αυτά είναι είτε μικρά και κατσαρά είτε λεία, μεγάλα ή πλατιά κυρίως πράσινα αλλά πιο σπάνια θα τον συναντήσετε ακόμη και σε κοκκινωπές αποχρώσεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι μας παρασέρνει με το ιδιαίτερα έντονο άρωμά του καταφέρνοντας να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι για τα νοικοκυριά ολόκληρης της Μεσογείου. Σε ύψος μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.
Χρήσεις
Είναι δικαίως ένα από τα δημοφιλέστερα μυρωδικά που χρησιμοποιείται τόσο στην Ελληνική κουζίνα όσο και σε κάθε γωνιά της γης. Το άρωμα και η γεύση του συνοδεύεται άριστα με κρέατα, ζυμαρικά, σούπες. Επωφεληθείτε από την μυρωδιά του, κόβοντας φρέσκα φύλλα βασιλικού και στολίστε το πιάτο σας λίγο πριν το σερβίρισμα. Το πάντρεμα του βασιλικού με την τομάτα τόσο στην κατσαρόλα όσο και φυτεμένα στην ίδια γλάστρα υπόσχονται πολλά. Ιδανικό λοιπόν στα κοκκινιστά, στις κόκκινες σάλτσες, και φυσικά στις σαλάτες. Επίσης είναι βασικό συστατικό της ιταλικής σάλτσας pesto.
Ίσως επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι το άρωμά του λειτουργεί και ως εντομοαπωθητικό.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ο βασιλικός αποτελεί ηρεμιστικό καθώς οι καταπραϋντικές του ιδιότητες είναι χρήσιμες για το άγχος και την αϋπνία, αλλά και σε περιπτώσεις ιλίγγου και ημικρανιών νευρικής προέλευσης.
Είναι ελαφρά αντισηπτικό και συνιστάται για κεντρίσματα και τσιμπήματα.
Ο βασιλικός θεωρείται αντισπασμωδικό και το αρωματικό έγχυμά του είναι αποτελεσματικό κατά των σπασμών του στομαχιού και των κολικών.
Τον χρησιμοποιούμε επίσης κατά της ναυτίας και των εμετών.
Το τσάι από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραΰνει το έντερο.
Επίσης είναι γαλακτοπαραγωγό βότανο.
Χρήση – δοσολογία
Ζεματίζουμε 1 κουταλιά σούπας βασιλικό με 1 ποτήρι βραστό νερό σ’ ένα σκεπασμένο δοχείο, αφήνουμε για 10-15 λεπτά και σουρώνουμε.
Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ματζουράνα και τίλιο.
Διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος .
Προφυλάξεις
Γενικά δεν υπάρχουν αντενδείξεις στην χρήση του βοτάνου.
Υιοθετήστε ένα φυτό
Ο βασιλικός ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να είναι είτε πολυετές είτε ετήσιο φυτό. Ο Αγιορείτικος ή αλλιώς ο χειμωνιάτικος βασιλικός μπορεί να αντεπεξέλθει πιο εύκολα σε σχέση με άλλες ποικιλίες βασιλικού, στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα τοποθετώντας τον αν αυτό είναι δυνατόν σε ένα πιο προστατευμένο σημείο. Είναι φυτό που αγαπάει τον ήλιο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε συνθήκες απουσίας του.
Φροντίδα του φυτού
Η παροιμία που λέει ότι μαζί με τον βασιλικό ποτίζετε και η γλάστρα δεν έχει βγει τυχαία αφού είναι φυτό που χρειάζεται αρκετό νερό ιδίως το καλοκαίρι καθώς μπορεί να χρειαστεί και 2 φορές την ημέρα πότισμα. Το χειμώνα θα θέλει νερό 1-2 φορές περίπου την εβδομάδα. Όπως όλα τα φυτά έτσι και αυτό χρειάζεται το λίπασμά του, έτσι ένα οργανικό λίπασμα για αρωματικά φυτά κάθε άνοιξη και φθινόπωρο θα ήταν ό,τι πρέπει. Για να ανανεώσουμε λίγο τον βασιλικό μας και να του δώσουμε ένα πιο ομοιόμορφο σχήμα καλό είναι να κλαδεύουμε μερικά από τα παλιά του κλαδιά και να κόβουμε τις κορυφές του ώστε να δυναμώσουν οι νεαροί του βλαστοί. Για τον βασιλικό το ιδανικό χώμα είναι αναμειγμένο χώμα γενικής χρήσης μαζί με λαχανόκηπο όπως και με λίγο κομπόστ. Αν χρειαστεί να τον μεταφυτεύσετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο τότε πάρτε μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από την δικιά του και αφού τοποθετήσετε ελαφρόπετρα στον πάτο της για να στραγγίζει καλύτερα τότε συμπληρώστε με χώμα. Μπορείτε εύκολα να πολλαπλασιάσετε τον Βασιλικό σας με σπόρο ή χρησιμοποιώντας μοσχεύματα.
Συμβουλές Υγείας για το φυτό σας
Αν και είναι ένα φυτό που θα το δείτε να μεγαλώνει σε διάφορες κλιματικές συνθήκες αλλά και να είναι πάντα πρώτο στις προτιμήσεις μας θα πρέπει να πούμε ότι μπορεί εύκολα να προσβληθεί από μελίγκρες , τετράνυχο, αλλά και άλλα έντομα. Χρειάζεται να εξασφαλίζουμε τον αερισμό του φυτού και κυρίως της βάσης ώστε να αποτρέψουμε την προσβολή από μύκητες όπως είναι ο βοτρύτης, μύκητας ιδιαίτερα καταστροφικός για τα φυτά. Όταν αντιλήφθητε κάποιο σύμπτωμα ή ενοχλητικούς επισκέπτες τότε στείλτε μας στην ιστοσελίδα μας και θα μάθετε από ειδικό γεωπόνο το πώς πρέπει να ενεργήσετε.
diatrofi.gr