Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε;
Πιστεύω πως δεν είμαι η μόνη που όταν βρίσκω μία θέση πάρκινγκ και ξεκινώ τη διαδικασία που άλλοτε με άγχωνε κατά τα μαθήματα της πορείας, χαμηλώνω τη μουσική, ώστε να είμαι περισσότερο συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνω. Σίγουρα κι εσύ το έχεις κάνει ασυναίσθητα, παρά το γεγονός πως τεχνολογικά πλέον τα αυτοκίνητα προσπαθούν να μας διευκολύνουν στην οδήγηση, ακόμα και στο παρκάρισμα. Σύμφωνα με μελέτες, μόνο το 2% του πληθυσμού καταφέρνει να πραγματοποιήσει με επιτυχία παραπάνω από μία δραστηριότητες ταυτόχρονα καθώς ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται συγκεκριμένες πληροφορίες. Είναι άραγε αυτός ο λόγος που κατά τη διαδικασία του παρκαρίσματος, τείνουμε οι περισσότεροι από εμάς στην ένταση του ραδιοφώνου; Η επιστήμη απαντά!
Σύμφωνα με την διευθύντρια του Κέντρου Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης και Νευρωνικής Τεχνολογίας και Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Barbara G. Shinn-Cunningham PhD, οι ήχοι είναι δύσκολο να αγνοηθούν. “Η επεξεργασία του ήχου του ραδιοφώνου αφαιρεί πόρους από το πράγμα στο οποίο πραγματικά προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε, το οποίο είναι αυτό το δύσκολο αισθητικοκινητικό πρόβλημα της στροφής του τιμονιού ακριβώς τη σωστή στιγμή και γωνία, και ο συντονισμός αυτού με την κίνηση του ποδιού σας από το φρένο στο γκάζι και πάλι πίσω, με τη σωστή ποσότητα δύναμης”, αναφέρει η καθηγήτρια. Στην ουσία, η επιστήμη πιστεύει στο multitasking, ωστόσο η επιτυχία του έχει να κάνει με τη φύση των δύο δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, όπως εξηγεί η Cunningham, “αν προσπαθώ να ακούσω δύο πράγματα ταυτόχρονα, είναι σχεδόν αδύνατο. Μπορώ όμως να ακούω το ένα πράγμα και να κάνω κάποιο άλλο σχετικά απλό πράγμα που δεν περιλαμβάνει την ακοή, όπως το να αναπηδάω μια μπάλα, με μικρό πρόβλημα. Όσο πιο κοινές ή παρόμοιες είναι δύο εργασίες, τόσο περισσότερο ανταγωνίζονται για τους ίδιους ακριβώς νευρικούς πόρους και τόσο περισσότερο παρεμβαίνουν”.
Από την άλλη, ο Arthur B. Markman PhD, καθηγητής στο Τμήμας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και συντάκτης, θεωρεί πως όταν οδηγούμε πραγματοποιούμε χαμηλού επιπέδου σχεδιασμού. Αντίθετα, όταν παρκάρουμε, το έργο της οδήγησης απαιτεί ξαφνικά πολύ περισσότερο σχεδιασμό, καθώς μπορούν να συμβούν πολλά απρόοπτα, έχοντας να προσέξουμε περαιτέρω παραμέτρους. “Σε ένα περιβάλλον υψηλού σχεδιασμού, το ραδιόφωνο γίνεται πλέον σημαντικός περισπασμός, οπότε το χαμηλώνετε ή το κλείνετε αντί να προσπαθείτε να το αγνοήσετε ενεργά”, εξηγεί.
Επιπλέον, πέρα από το θέμα των διεργασιών που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος και συνδέονται με τη συγκέντρωση, ο Christian Janssen, PhD, βοηθός καθηγητή στο τμήμα της πειραματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Utrecht, επισημαίνει πως όταν η ένταση της μουσικής είναι χαμηλή, είναι ευκολότερο να ακούσεις τους ήχους που βρίσκονται μέσα και έξω από το αυτοκίνητο. “Δηλαδή, μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης γύρω σας όταν δεν παρεμβάλλονται άλλοι ήχοι (π.χ. το ραδιόφωνο). Έτσι, μπορείτε επίσης να ανταποκριθείτε ταχύτερα σε αυτούς τους ήχους”, συμπληρώνει.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα χαμηλώσεις την ένταση στη μουσική κατά το παρκάρισμα, θα ξέρεις πως η ασυναίσθητη αυτή κίνηση κρύβει μεγάλο σχεδιασμό και απόλυτη συγκέντρωση σε αυτό που πας να κάνεις.
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΗΛΙΑΔΗ