Πώς θα μετρήσεις τους σφυγμούς σου – Ξέρεις τον σωστό τρόπο;

Το να γνωρίζεις πώς θα μετρήσεις τους σφυγμούς σου είναι σημαντική δεξιότητα όχι μόνο για απώλεια λίπους και πιο αποτελεσματική άσκηση, αλλά κυρίως για την την υγεία σου. Μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι μια καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας (RHR) άνω των 80 παλμών ανά λεπτό (beats per minute) θα μπορούσε να υποδεικνύει 45% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Το RHR, δηλαδή η καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας, δείχνει πόσο αποτελεσματικά η καρδιά σου αντλεί αίμα σε όλο το σώμα σου, οπότε όσο λιγότεροι καρδιακοί παλμοί χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτό, τόσο πιο υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση είσαι. Η καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία είναι κανονική μεταξύ 60 και 100 σφυγμών ανά λεπτό, σύμφωνα με το American Heart Association. Για τους αθλητές αυτό μπορεί να πέσει και πιο χαμηλά, από 40 έως 60 σφυγμούς, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα χαμηλότερα.

Τα δύο καλύτερα σημεία στο σώμα σου για να μετρήσεις τους σφυγμούς σου βρίσκονται στον καρπό και το λαιμό σου. Ακολούθησε τα βήματα παρακάτω για να εντοπίσεις τους παλμούς και, όταν τα καταφέρεις, μέτρησε πόσες φορές αισθάνεσαι τον καρδιακό παλμό σου σε 15 δευτερόλεπτα. Πολλαπλασίασε το νούμερο επί 4 για να βρεις την καρδιακή συχνότητα.

Καρδιακή συχνότητα σε ανάπαυση

Για να βρεις την καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας, μέτρα τους σφυγμούς σου όταν είσαι ξεκούραστη και δεν κάνει κάποια δραστηριότητα. Η ιδανική στιγμή είναι όταν ξυπνάς το πρωί και είσαι χαλαρή.

Εδώ θα μετρήσεις τους σφυγμούς σου

Η ακτινική αρτηρία στον καρπό είναι ένα από τα σημεία που μετράμε εύκολα τους σφυγμούς. Να πώς θα το κάνεις: 1. Κράτα το ένα χέρι σου με την παλάμη να κοιτάζει προς τα πάνω και τον αγκώνα σου ελαφρά λυγισμένο. 2. Τοποθέτησε το πάνω μέρος του δείκτη και του μέσου δαχτύλου του άλλου σου χεριού  ακριβώς στον καρπό, κάτω από τη βάση του αντίχειρά σου. Σημείωση: μη χρησιμοποιείς τον αντίχειρά σου για να μετρήσεις σφυγμούς. 3. Πάτησε ελαφρά μέχρι να αισθανθείς τον παλμό σου. Μετακίνησε τα δάχτυλά σου μέχρι να τον βρεις. 4. Κοίτα ένα ρολόι ή ρύθμισε το χρονόμετρο του κινητού σου και μέτρησε τον παλμό σου για 15 δευτερόλεπτα.